Chytej.cz

Hardmono necteno

30.10.2004 | zedus | 11.538 zobrazení | 40 odpovědí

Vláčím převážně na sev. Moravě na řece Moravě a ta je místy tak prochytaná, že kdyby mohly štiky mluvit určitě by jsme si dobře pokecaly o woblerech a rotačkách . Proto dělám co můžu abych byl úspěšný, jedna z věcí, kterou zkouším je celková nenápadnost montáže. Úplně nejlepší je vázat nástrahy nebo karabinky přímo na vlasec, ale vlasec a štičí zuby nejdou dohromady. Proto jsem zkoušel všelicos co se dá koupit u nás v obchodech, ale nic mě moc neuspokojovalo buď to bylo moc nápadné (ocel. lanko), nebo se to moc kroutilo (wolfram lanko), no prostě zkusil sem kde co. A konečně se dostáváme k tomu co vám chci říct. V červencovém čísle letošního rybářství jsem se dočetl o materiálu HardMono. Je tomu zhruba týden co jsem ho sehnal na spinfly. cz a teď bych se rád podělil o zkušenosti.

HardMono je speciální tvrdý monofil. vlasec který má větší odolnost proti oděru než normální vlasce. Dobře se z něj dělají návazce a nekroutí se jako wolfram. Je v naprosto neutrální barvě silonu a je průhledný takže je dost nenápadný. Nechal jsem si poslat dvě balení, s nosností 4,5 kg a druhé na 9,1 kg. Délka je 9,1 metru a stojí 130 kč za jedno balení.

HardMono s nosností 4,5 kg- vypadá skutečně jako obyčejný vlasec s průměrem tak kolem 0,25, ale je o poznání tvrdší než běžné vlasce, když jsem ho vzal do ruky poprvé tak sem si myslel něco o struně do sekačky. Dělal jsem různé pokusy abych zkusil napodobit štičí zuby a můžu říct, že se nepoddává snadno, ale poddá se. Takže naprosté bezpečí u něj není, ale jak říkám „pořád lepší než normální vlasec“.

HardMono s nosností 9,1 kg – To už je skutečně pořádná struna se kterou se už dá věřit v úspěšné zdolání štiky, ale nápadnost už je trošku větší. Většinu času při vláčení ho používám, akorát při chytání tloušťů na různých slepých ramenech a mlýnských náhonech ho měním za slabší průměr.

Když to vše shrnu, je Hrardmono obstojným nástupcem wolframových lanek, ale pořádné zkušenosti teprve získám časem, zatím sem nedonutil štiku aby si ho pěkně vzala na pilu. Jak už to u přivlače chodí je to něco za něco buď můžu zvolit ocel nebo wolfram za cenu větší nápadnosti montáže nebo se budu spoléhat na HardMono které je nenápadné a dává mi slušnou šanci na vylovení štiky než vlasec. To vše záleží na momentální situaci.

Byl bych rád kdyby jste se připojili do diskuze a napsali vaše zkušenosti.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Sobota 23. prosince 2017 ve 13:52 ® Inženýr
Inženýr

HardMono se mi velmi osvědčil při lovu na plavanou s rybičkou. Rybičku brali i okouni, i když jsem měl zájem o štiky. HardMono je přirozenější než lanka.

reagovat
Středa 8. listopadu 2017 v 16:46 @ Moňas

Hardmono používám. Loni jsem na jeden návazec 9,1 kg vytáhl tři štiky, kdy dvě byly 95 cm a 100 cm. Můžu doporučit.

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 v 11:17 ® Jícha Václav
Jícha Václav

Hard mono používám často, ale na kapry. Osvědčil se mi lépe než fluocarbon. A mí i větší odolnost proti oděru.

reagovat
Čtvrtek 3. července 2008 v 10:45 ® rarach

Regulus: Ano vraťme se k začátku, záběrů bez lanka budeš mít víc i od štik, na 20 cm zonkra už jen tak něco jiného než štika neskočí. To je prostě prokázanej fakt, štika si na umělé nástrahy zvykne poměrně brzo a na rozdíl od lovu na rybičku je opatrnější, tenhle test už také někde byl.

reagovat
Středa 2. července 2008 v 18:29 ® zedus reakce na …
zedus

No to mě právě sejří. Když chytáš na malý nástrahy třeba jelce tak mě tam lanko štve, ale stává se, že to veme štika. Pak použiju třeba to hardmono, aspoň něco. Regulus mluví pořád o cíleným lovu štik, v tom případě bych šel do lanka.

reagovat
Středa 2. července 2008 v 18:26 ® Prutos reakce na …
Prutos

Robur:Tak,tak..seš kopyto…neplač a reděj ji mazej chytit znova.

Regulus: Nesouhlasím. Pokud neni voda jak kafe tak bez lanka dostaneš víc záběrů. Přesto s ním ale chytám.

reagovat
Středa 2. července 2008 ve 14:51 ® regulus reakce na …
regulus

Robur – nevím proč bych tě měl litovat, seš kopyto, když ti spadla. -:)))))))))

reagovat
Středa 2. července 2008 ve 14:50 ® regulus reakce na …
regulus

rarach – vím jakou má nosnost FC, ale nehodlám tu s tebou polemizovat a hrát ping-pong já mám pravdu, ty nemáš pravdu, kdo z nás ví prldlajdu a naopak. Nevidím důvod proč bych měl brzdit, mám na to svůj názor, ten jsem tu napsal a ty mi můžeš nebo nemusíš dát za pravdu. Stále si stojím za tím, co jsem napsal na začátku. -:))))))))

reagovat
Středa 2. července 2008 ve 14:47 ® Robur
Robur

to není pravda, třeba Regulus ju ani na háček nedostane:-))

reagovat
Středa 2. července 2008 ve 14:45 ® inspo reakce na …

Robur: to bys nas pak musel politovat všechny…snad každý už někdy ztratil pěknou rybu z háčku :-)

reagovat
Středa 2. července 2008 ve 14:26 ® Robur
Robur

sejete mě, furt se hádáte a nikdo mě nepolituje.

reagovat
Středa 2. července 2008 ve 13:52 ® rarach

Regulus: Nadále trvám na tom že víš prdlajdu, FC se totiž dá urhnout, zdaleka totiž nemá takovou nosnost jako normální vlasec, uváznutí pak stojí většinou rychlospojku nebo prasklou lajnu. takže zabrzdi,jinak moje zonkery mají + – 20 cm.

reagovat
Středa 2. července 2008 ve 13:50 ® inspo reakce na …

regulus – tou poslední větou jsi právě nejsem jist. Ale jak říkaš, je to každého věc jak chytá a stejně tak je pravda, že pro své tvrzení nemám jak dokázat.

reagovat
Středa 2. července 2008 ve 13:25 ® regulus reakce na …
regulus

inspo – i kdybych tvrdil, že to je jedno jestli s lankem nebo bez něj, tak zrovna tak já, tak i ty nemůžeš svoje tvrzení dokázat, jsou to prostě jen doměnky, dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, na toto téma je diskuze vcelku bezpředmětná. Konec konců si každej chytejte na co chcete, ale tím, že budeš chytat bez lanka výrazně víc ryb nejspíš nechytíš.

reagovat
Středa 2. července 2008 ve 13:04 ® vagi
vagi

Hmm, tak zřejmě zůstanu u lanek… Ale aspoň se to tu pěkně rozproudilo, že Regule? :-) Vzhledem k tomu, že chytám většinou na místech, kde se dá zubatá očekávat, mohu zřejmě díky lanku zapomenout na záběry bolenů a tloušťů, kterých je tam mrak. Je to tak?

reagovat
Středa 2. července 2008 ve 12:39 ® inspo reakce na …

regulus: souhlasím s názorem jak píšeš, že je důležité co, kdy, kde, jak a jakým způsobem protáhnu štice před čumákem, ale také jsem si myslím, že když budu dělat vše stejně, ve stejnou dobu, na stejném místě, se stéjným cajkem a nářadím, tak mi spíše skoči po té nástraze, když tam lanko nebude…to je můj názor (a myslím, že nejen můj)

reagovat
Středa 2. července 2008 ve 12:08 ® regulus reakce na …
regulus

rarach – je sice pravda, že ukousnutýho zonkera (zrovna tako nějaký gumy) se štika zbaví líp než ukousnutýho woblera, nicméně drtivá většina zde diskutujících nechytá štiky na mušák a chlupy jako ty. Když už mlusíš o něčem, co má průměr 0,50 mm tak sorry, ale je fakt jedno jestli je to FC, obyčejnej silon nebo výplet do tenisové rakety, to opravdu štika tak lehce neupálí, ale stále je tam hodně větší pravděpodobnost ukousnutí než u toho lanka. Na mým názoru, že chytání bez lanka je především s woblerama, ale i jinejma nástrahama vůdči rybě nezodpovědný, když už pominu nasrání ze ztráty nástrahy a chycené ryby, to nic nemění a se tvým názorem, že to není pravda nesouhlasím.

reagovat
Středa 2. července 2008 v 9:06 ® Robur
Robur

a to samozřejmě na každou nástrahu větší jak 5 cm a woby všechny lanka dávám. Prostě klasika. Pak jsem asi na 1klm úseku řeky dal takovu starou gumu, že budu prochytávat všechna riziková místa. Mysléte, že jsem to urval? Ani hovno.

reagovat
Středa 2. července 2008 v 9:03 ® Robur
Robur

každopádně dnes jsem měl na prutě svoji největší štiku, sice jen 80 cm, ale byla tam a byla zatím moje nej. Bohužel jsem tahal woblera na takovým profláklým fleku a cílem byl sumec, na to že tam bylo už aspoň 100 vláčkařů, tak to vzala. Stejně si myslím, že to měla za kraj, protože jsem to docela dobře viděl. Dle mého při výskoku brnkla do pletenky a nyní si rvu vlasy.

reagovat
Středa 2. července 2008 v 8:09 ® rarach

Regulus: Samozřejmě to není pravda, máme tady velmi čistej pstruhovej stoják – bez pstruhů, ale plnej štik a okounů, dáš tam lanko a chytáš prd s vlascem to jde dobře. V květnu jsem byl ve Švédsku a i tam to byl podstatnej rozdíl, já osobne používám 0,50 Flourocarbon a ukousne mi ho maximálně jedna za 10 let (všechny štiky na obrázku jsou 65 + , všechny měli zonkera totálně šluknutýho, že nebyl vidět a  jsou na jeden návazec bez úpravy) ona totiž menší štika je na překousnutí největší zlo. Myslím, že Hends teď prodává i Direct fly, což je prý lanko, které se dobře váže, neviděl jsem to na vlastní bulvy, ale třeba někdo ví víc.

reagovat
foto/forum/2008/th-img4254.jpg
Středa 2. července 2008 ve 2:09 ® rgb23 reakce na …
rgb23

abych to doplnil a nic nového neřekl… S klasickým lankem je problém u mini woblerů, menších kopyt a pod. ve vedení. S tím snad ale cíleně nepůjdu na zubatou, při nejhorším použiju tenký wolfram, který štika neukosne, ale utrhne, a to už je v rukách a zdatnosti rybáře. Fluorcarbon jsem zkoušel asi 3×, má cca poloviční nosnost než běžný vlasec stejného průměru, takže při průměru 0.40 je tvrdej jak sviň a udrží to co 20ka… na menší gumy opět k ničemu. Hardmono jsem měl pouze v ruce, nikoliv ve vodě, ale řekl bych, ziemlich to samé, tak k čemu to . Větší woby se dají vodit i na drátě a akce tam pořád nějaká bude. „obrazně“ K štice prostě patří lanko, ne „nepřekousnutelné a neviditelné vlasce“, s tím zkuste experimentovat u candátů :-)

reagovat
Středa 2. července 2008 v 1:43 ® rgb23 reakce na …
rgb23

S regulem se „pošťuchuju“ rád, ale tady s ním naprosto souhlasím. Podoktnu jediné, na káču snad štiky s lankem (klasické, wolfram, technosteel, kevlar a pod.) loví všichni a vesele je chytaj… takže v lanku asi problém nebude.

reagovat
Středa 2. července 2008 v 0:47 ® regulus
regulus

Vymejšlíte p******y. Pokud chcete a by štika skončila s vaší nástrahou zabudovanou v tlamě, tak vesele používejte hardmono a jiný alternativní materiály který jsou k hovnu, pravděpodobně tím ublížíte rybě a vám osobně to nic nepřinese. Omílalo se to tu tisíckrát, kovový tzn. ocelový nebo wolframový lanko nelze nahradit nějakou syntetikou i 40cm štika to upálí jak malinu. Hardmono je špatně a fluorocarbon v tomto případě úplná blbost. Tvrzení, že kamoš chytal na lanko a nic nechytil a já chytal bez lanka a něco jsem chytil je zcestný, jednak jde o to co, jak, kde, kdy vodou vedete a za druhý speciálně v případě štik su skálopevně přesvědčenej, že to jestli tam je zelený nebo černý ocelový lanko, wolfram, hardmono nebo jiná sračka, je úplně jedno, důležitý je co, kdy, kde, jak a jakým způsobem protáhnete štice před čumákem.

reagovat
Úterý 1. července 2008 ve 21:13 ® zedus
zedus

Heheh kdo tu vyhrabal tohle moje stoletý téma? Jak sem hardmono koupil tak tu leží, ale párkrát jsem ho použil při strýmrování štik. Sice sem žádnou nechytil, ale to neva. :-) Je to tvrdý jak cip, na UL vláčku bych to nebral a na 100% bych se na to taky nespolíhal. Když jistota tak ocel nebo wolfram. Na mouchu sem to použil báč lanka jsou už navázaný s karabinkama a to mi při muškaření vadí, tohle jde navázat. Jinak něco fluocarbonu v tom je taky.

reagovat
Úterý 1. července 2008 ve 20:45 ® vagi
vagi

Fluocarbon mám taky v merku a právě by mě zajímalo, jestli je a hardmono také s lankem srovnatelné. Chytám zatím s lankem a nerad bych jen kvůli více záběrům po sobě nechával sešité zubaté. To že bez lanka je více záběrů je bez diskuse, takže hledám něco „neviditelného“ Robur: je ten tvůj bazmek „neviditelný“? :-)

reagovat
Úterý 1. července 2008 v 19:11 ® Klon
Klon

Chlapi a zkoušeli jste někdo fluocarbon????Já že jsem spíš kaprař neboli pro někoho bobkař,tak na vláčku chodím taky.I když mám spoustu věcí na přívlač ,napadlo mě zkusit dát fluocarbon,protože jeho viditelnost je ve vodě minimální.Kamarád chytal s lankem a nic.Já jsem chytil 3 štiky za cca hodiknu a to jsme stáli cca 10metrů od sebe.Fluocarbon je taky o dost pevnější na oděr než vlasec.Zkoušel jsem to pak ještě 2× a taky uspěch.Největší štika 68 cm a v pohodě.Nevýhodu vidím asi v tom,že je tvrdší,takže na malé nastrahy to asi nebude ono nebo zkusit menší nosnosti.Já tam měl na 12 kg.

reagovat
Úterý 1. července 2008 v 18:08 ® Salmo
Salmo

Celkem zajímavé téma,taky pořád přemýslím jaké použít lanko…Uvažuji i o vlasci o průměru 0,60 mm s nosností 25 kg – co myslíte vy překousla by tu 0,60 štika nebo ne ??

reagovat
Úterý 1. července 2008 ve 14:56 ® Robur
Robur

Vagi, řekl bych že vývoj je od roku 2004 jinde. Loni jsem koupil jakýsi bazmek, který si ustřihnu a navážu. Docela dobré, akorát by to chtělo víc záběrů štik.

reagovat
Úterý 1. července 2008 ve 13:27 ® vagi
vagi

Tak tu v poslední době stále čtu, zda lanka ano či ne a jaká. Co toto, nějaké nové zkušenosti? Stalo se někomu, že by mu zubatá návazec z hardmona překousla? Nebo už jste dál a je ještě něco lepšího?

reagovat
Čtvrtek 16. prosince 2004 v 18:15 ® Rico
Rico

Zajímavé zase sem o něco chytřejší

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1