Chytej.cz

Sumec na vláčku necteno

11.3.2006 | regulus | 170.329 zobrazení | 1.406 odpovědí

Vzhledm k tomu, že nám všem už z této zimy hrabe, nabízím nové diskuzní téma: jak na to aby rybář chytit sumce na vláčku. Věřím, že nejen já ale i ostatní se rádi poučí. Velmi se těším na vaše názory a hlavně návody. -:)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 18. dubna 2006 ve 14:26 ® osprey
osprey

regulus: Přehrada – ve sloupci nad velkou hloubkou (3 m nad 40 m?) a na řece u dna cca ve 180 cm asi 4 m od břehu. Ale z toho nic nevyvodíš – nejucelenější soubor textu o sumcové přívlači zveřejnil (po kouskách) T. Rozsypal. Souhlasím s tím, co napsal a můžeš z toho čerpat včetně informací mezi řádky. Je tam skoro všechno.

reagovat
Úterý 18. dubna 2006 v 0:52 ® regulus
regulus

Ještě bych z vás rád „vyždímal“ pár odpovědí. Především od těch, co sumca na vláčku někdy chytli nebo jim alespoň zabral. Kde došlo k záběru, nemyslím tím nějaké konkrétní místo, ale vzhledem ke sloupci vody. Prostě pokud jste lovili v hloubce 3m tak to sebral spíš u hladiny nebo spíš u dna, na přehradách je to obvykle těžký odhadnout, ale u řek pokud mohu prosit tak ne třeba revír, ale alespoň jméno řeky a přibližná poloha, lépe revír (př. Berounka dolní tok nebo Berounka 1).

reagovat
Neděle 16. dubna 2006 ve 13:31 ® xycht

Nejsem přes vláčku sumců žádnej expert, spíš začátečník takže se mi povedly pouze 2 kusy do 90cm a omylem podseknutej tolstolobik :-) Chce to dělat jak píše regulus – nahodit a přibrzdit aby plandavka dopadla na plocho. Říká se, že je dobrý takhle házet pořád do stejnýho místo a že záběry přichází brzy po dopadu na hladinu.

reagovat
Neděle 16. dubna 2006 v 1:36 ® regulus reakce na …
regulus

ROBUR – nemyslím si, že by sumec zrovna extra reagoval na nějakou barvu, v podstatě asi stačí, aby se to nějak relativně věrohodně lesklo a jako dost účinej mi připadne způsob, teď nevím kdo to psal, myslím že LOVECSUMCŮ, před dopadem přibrzdil, aby to jako pláclo o vodu a pak tu nástrahu rozumným způsobem vést.

reagovat
Čtvrtek 13. dubna 2006 ve 21:41 ® antony

Dík ® regulus,za nápad,už jsem myslel,že letos ta planda ani neokusí vodu.S tím udělátorem by to možná šlo.

reagovat
Čtvrtek 13. dubna 2006 ve 20:58 ® Robur
Robur

Kdybychom se bavili o tom, že sumec reaguje na barvu, tak jakou myslíte, že preferuje, asi by pomohly hlavně informace od těch, co jim sumík, zabral na gumu, protože tam se asi na barvě shodneme,kdežto woblery bývají „barevně kombinované“.

reagovat
Středa 12. dubna 2006 v 16:23 ® regulus reakce na …
regulus

ANTONY – Už jsem to našel, na obrázku označený šipkou.

reagovat
foto/forum/2006/th-img414.jpg
Úterý 11. dubna 2006 ve 22:11 ® regulus reakce na …
regulus

ANTONY – na to je takovej udělátor, nevím jak se to jmenuje, pokud se to nějak jmenuje, viděl jsem na polským netu, ale asi to není třeba kupovat, lze to vyrobit. Je to asi 10cm dlouhá tyčka se dvěma očky na koncích, která se „zapřáhne“ mezi vlasec a vláčecí nástrahu. dalo by se to vyrobit se zubařskýho drátu, tak 0,6 – 0,8mm. Asi to tomu zamotávání úplně nezabrání, ale určitě ho hodně omezí. už se na to taky chystám, některý woblery mě to dělají s úplnou pravidelností, jen jsem si ještě nebyl koupit ten zubařskej drát.

reagovat
Úterý 11. dubna 2006 ve 22:07 ® Kazan

Jo to znám, loni jsem tu jednu vytáhl jen tak na pár hození jak to chodí, a měl jsem stejný problém. Letos ten háček zkusím nějak přichytit gumičkou nebo mu trochu omezit nějak pohyb, snad to pomůže.

reagovat
Úterý 11. dubna 2006 ve 22:01 ® antony reakce na …

Já jsem koupil loni toto(omluva za kvalitu fotky,ale už se nechce to fotit znovu),ale je tam veliký problém při nahazování-skoro každý nához se trojháček přidělaný na těle plandy zamotá do šňůry,zkoušel jsem různě brzdit,či nebrzdit a výsledek špatný.To letos,pokud půjde do vody,tak i přes větší rozměry tam nechám jenom ten koncový trojhák.To ale Kazan určitě nejlíp pozná sám.

reagovat
foto/forum/2006/th-img412.jpg
Úterý 11. dubna 2006 ve 20:28 ® Kazan

tyhle by mohly být ok, letos je testnu.

reagovat
foto/forum/2006/th-img411.jpg
Úterý 11. dubna 2006 v 8:52 ®  reakce na …

Chlapi z nerez plechem se opravdu hrozně špatně pracuje, já si třpytky také dělám sám a nerez jsem vzdal, používám normální železný plech, který potom nabarvím nebo mosazný, který když chci zachovat lesk tak nusím nalakovat, krásně se dá použít i normální pozinkovaný plech, ten jde také pěkně vyleštit, na poniklování se prý prodává nějaký přípravek niklík se myslím jmenuje, tím by to mohlo jít pokovit. Jinak na vyklepání stačí upravené kladívko,zabroušené zespoda dokulata a vyklepávat na gumě z pasu která se dává na ponky.

reagovat
Úterý 11. dubna 2006 v 8:04 ® Shrek reakce na …
Shrek

no nevim jak je 2,5 nerez plech tvrdej,ale když jsem stříhal plandy z 1 mm nerezu,tak jsem proklínal celou rybařinu a všechny dravce na Zemi. :-)) )

reagovat
Pondělí 10. dubna 2006 ve 23:35 ® regulus reakce na …
regulus

ALIVIO – bych si nikdy nedovolil z tebe dělat troubu, asi sis něco blbě vysvětlil. Dotaz na sílu plechu byl normální, jen jsem byl zvědavej. Fórek s tankem nebo lokomotivou se tě taky nemohl dotknout a protože u tebe předpokládám technický vzdělání, manuální zručnost a zkušenosti, je mi jasný, že víš jak je 2,5mm nerezplech tvrdej a že to půjde hodně ztuha. Jak moc jsem tvou případnou otázku uhodl víš jen ty, a tak to má být ..... Já se vůbec nezmiňoval o estetické nádhernosti ručně dělané plandy a pevně věřím, že to rybiškám nevadí. Slovo krásně jsem myslel ve smyslu jednoduše. Mimochodem, na to abych do toho razil raznicí písmena U šupiny bych se z hlediska své přirozené lenosti mohl z hodně vysoka vys…

reagovat
Pondělí 10. dubna 2006 ve 22:18 ® Shrek reakce na …
Shrek

no tak nevim jestli mám být uražen,nebo potěšen,ale bohužel jsi nevystihl mou odpověď.Já jsem nikdy netvdil,že ta planda bude esteticky nádherná.Je šeredná,ale kupodivu to štikám nevadilo.A pokud budeš chtít 2,5 mm plech,tak já ti to rozmlouvat nebudu.Plně tě chápu. :-) Takže ze mě nedělej prosím nějakého troubu,protože to myslím si nejsem. :-) Ale jinak (jak by ladamaj napsal) SUPR. :-)) )

reagovat
Pondělí 10. dubna 2006 ve 21:42 ® Kazan

>regulus: vybouchejplandu z jedničky Cu plechu a vylej to olovem, několik těchto výrobků jsem vytáhl z Labe.

reagovat
Pondělí 10. dubna 2006 ve 21:10 ® Prutos reakce na …
Prutos

Regulus: Myslíš že velikost sumce je přímo úměrná velikosti plandavky?! :-D

reagovat
Pondělí 10. dubna 2006 ve 20:54 ® regulus reakce na …
regulus

Alivio – no a to je ten problém. Bajvočko jednička plech jde natvarovat kladívkem a tou ložiskovou „kuličkou“ z lokomotivy nebo tanku či odkud to máš, ale zkus natvarovat 2,5mm nerezovej plech. Jasně jde to ale to kladívko by muselo mít alespoň 5kg a plandavka sice možná vyklepat půjde, ale určitě ne krásně. Už vidím tvou odpověď tak ti hned odpovím na odpověď, kterou si ještě nenapsal. Tak tlustej plech proto, pač to bude planda na sumca, viděl bych to tak ve velikosti 10 – 20cm délky těla. Když to udělám z bajvočko jedničky plechu, tak to nikam nedolítne páč to bude relativně lehký, je to na to moc měkký vzhledem k délce. Prostě to buď vymyslím, nebo to udělám jinak. Ale z té mědi by to šlo i když by byla tlustší.

reagovat
Neděle 9. dubna 2006 ve 22:54 ® Shrek reakce na …
Shrek

měď a nerez bajvočko jednička plech

reagovat
Neděle 9. dubna 2006 ve 21:52 ® regulus reakce na …
regulus

ALIVIO z jakýho plechu to děláš???

reagovat
Neděle 9. dubna 2006 ve 21:25 ® Shrek reakce na …
Shrek

což o to,to nářadíčko někde ještě snad mám,ale nejsou plechy.Letos bych se na nějaký chtěl vrhnout,tak kdybys chtěl „vzorek“,tak se ozvi na ICQ nebo mailem.Mám to v profilu.

reagovat
Neděle 9. dubna 2006 ve 21:13 ® breca reakce na …

Alivio – udělej jednu pro mě, koule si pošlu vlastní!!! ):o)) Myslím z ložiska!!!

reagovat
Neděle 9. dubna 2006 ve 20:39 ® Shrek reakce na …
Shrek

když vezmeš velkou kouli z ložiska (průměr cca 5 cm),navaříš jí na šroub,tak s tim lze pomocí kladívka krásně vyklepávat plandavka.Dělal jsem si jich takhle spoustu.Jo a pomocí raznice písmenka U jsem dělal šupinky :-)

reagovat
Neděle 9. dubna 2006 v 16:41 ® regulus reakce na …
regulus

LOVECSUMCU – myslíš něco takovýho viz obrázek (tělo 8 cm)??? To je asi to největší, co jsem našel. Jinak mě nedělá moc velkej problém vzít kus 2,5mm nerezovýho plechu a vyrobit si plandu jakékoliv velikosti a tvaru, natvarovat ji podle potřeby (prohnutí bude horší) a vyleštit.

Háčky asi Owner, ne??? -:)))

reagovat
foto/forum/2006/th-img391.jpg
Sobota 8. dubna 2006 v 8:53 ® xycht

regulus: Bližší popis plandavky? Myslim si, že na barvě moc nezáleží, velikost odpovídající tomu co lovíme :-) chytam na obyčejný plandavky, víc placatější než jsi se hodil ty. Když mě to občas chytne tak házim do jednoho místa a před dopadem brzdim, aby dopadla „na plocho“ – prý to zvyšuje účinnost. Mám ale jen ryby do 90cm, vláčet neumim :-) Pokusim se udělat foto, ale myslim,že jak vypadá plandavka každej ví…

A ty háčky na plandavce bych taky pořešil, jednoznačně nějaký kvalitnější, aby si člověk ušetřil to zklamání když vytáhne narovnanej trojhák…

reagovat
Sobota 8. dubna 2006 v 0:36 ® regulus reakce na …
regulus

Prutos – a co takhle megasumca -:))))

reagovat
Středa 5. dubna 2006 v 19:18 ® Prutos reakce na …
Prutos

Regulus:A já na to upilkruju nějakýho mega okiše :-)) ).

reagovat
Středa 5. dubna 2006 v 17:11 ® regulus reakce na …
regulus

PRUTOS – No to bych se hádal,pilkerování je ve svojí podstatě vertikální přívlač, a to by s tímto asi moc nefungovalo, je to moc lehký. V létě ti to pučím a ukážeš mě to.

reagovat
Úterý 4. dubna 2006 v 19:43 ® Prutos reakce na …
Prutos

Regulus: To nepochybně je, ale já za pilker považuji i to druhé. Odůvodňuju si to tím že to není profilovaný plech, ale kus masivního kovu. Toť můj názor. :-)

reagovat
Úterý 4. dubna 2006 v 0:43 ® regulus
regulus

Prutos – jestli se nepletu tak pilker je toto.

reagovat
foto/forum/2006/th-img378.jpg