Chytej.cz

Chov sladkovodnich ryb v akvariu necteno

27.11.2005 | R3F13X | 48.262 zobrazení | 215 odpovědí

Mate nekdo zkusenosti s chovem sladkovodnich ryb v akvariu?Nebo vite o nekom(kontakt) kdo s tim ma zkusenosti?Myslim ryby jako jsou okouni,uhor,sticky. kdysi to meli v jednom rybarstvi,ale to vzalo za sve,chtel by jsem si to udelat doma. Diky za vsechny rady…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   8 7 6 ...
Úterý 3. prosince 2013 v 11:54 ® timbab
timbab

Nějaké novinky z chovu „našich“ ryb v akváriu?

reagovat
Čtvrtek 7. listopadu 2013 v 9:57 ® lunimus reakce na …

nnnap> ano … to mas pravdu, ze pri dobrom technickom zazemi sa daju normalne limity prekracovat … ale tiez existuju pre jednotlive druhy ryb nejake limity … Nemozem dat do 40L akvaria 250 neoniek a spravit im tam prietokovy filter, ktory aby bola voda kvalitna a okyslicena pretoci obsah akvaria 3× za minutu … voda by sice vyhovovala, ale prietok nie … Rovnako nemoze clovek nacpat skalara do 200L akvaria, ktore ma vysku len 20cm Je mi jasne, ze tebe to nemusim vysvetlovat :-) … a mas pravdu, ze u dotycneho chovatela zubacov som zbytocne vzplanul „spravodlivym hnevom“, ked to dotycny i tak nepochopi a i tak si bude robit po svojom …

Inak mas svätu pravdu v tom, ze limity sa prekracovat daju. Ale to si mozu dovolit len skuseni borci, ktore prekrocenie limitov dokazu kompenzovat. Napr. spominane morske akva … vela druhov je citlivych na priliv/ odliv a zmenu prudenia a aby v 300L akva dokazali prezit to treba technicky zabezpecit … ale to uz su skor debaty na akvaristicke forum a dalej sa budem drzat biblickeho „nezadzte perly sviniam“ :-)

reagovat
Pondělí 4. listopadu 2013 ve 14:47 ® nnnap reakce na …
nnnap

lunimus> ať si to proboha udělá na pánvi jako grundle, co jiného s tím. Tady přece není žádné řešení. A navíc, je to úplně jedno. Netřeba se dojímat ani pohoršovat. Příroda to předjímá množstvím a tidle skončili na oltáři vědy a poznání mladého muže.

Ty drobnosti, jako počet kusů na litr, cm apod, lze do značné míry suplovat technikou, znalostmi apod. Příkladem budiž mořské akva, tam by to nepřežilo ani při 1cm na 1000 litrů, nebo klukovo seznamovací, kde jsem mu držel cca 75 ryb na 40 litrů vody.

reagovat
Neděle 3. listopadu 2013 ve 22:38 ® lunimus

teda pani, ako pozeram cas vasej reakcie na Adyska, tak asi neskoro … pri velkosti jeho akvaria, pocte a velkosti candatov predpokladam, ze v case, kedy ste nanho reagovali uz nemali sancu na prezitie …

Btw. u akvarijnych ryb plati hruby prepocet potrebneho objemu vody pri malych rybach 1L vody na 1cm ryby pri strednych je to 1,5–2L na 1cm ryby a pri velkych su to 2–5L na 1cm ryby Toto by chcelo mat minimalne 500L nadrz, ktora by sluzila ako prechodna pred vypustenim do niecoho väcsieho (max na 1–2 tyzdne) …

Inak velmi casto si clovek neuvedomuje pri prepoctoch jednu dolezitu vec. Ak ma akvarium objem napr. 100L tak naspodku ma väcsina akvaristov strk. Tiez nikto nenapusta akvarium uplne po vrch, ale ostava tam medzera cca 3–5cm. Ked priratame ostatne prislusenstvo, tak u spomenuteho 100L akvaria ostane nakoniec cisty objem vody tak 70L

Adysek1> ak nahodou este candati ziju, tak ich rychlo premiestni do väcsej nadrze …

reagovat
Pátek 1. listopadu 2013 ve 20:18 ® Alov reakce na …
Alov

Adysek1> Jestli Ti na těch candátech záleží, tak je urychleně pust jak říká malamut. V akvariu Ti prostě popadají. Chovat naše sladkovodní ryby v pidi akvárku je (promin mi ten výraz) uchylárna a zvrhlost. Pokaždé, když se někdo na něco podbného zeptá, tak mu řeknu, že to je to samé, jako by zavřel slona do klece na papouška. Prostě blbost…

reagovat
Pátek 1. listopadu 2013 v 18:20 ® malamut reakce na …
malamut

Adysek1> pořídit si živýho tvora a teprve potom řešit, čím ho mám krmit a jaké potřebuje podmínky je tak trochu podivné. Těch 72 litrů je tak pro malý hejno neonek ale určitě ne pro deset candátků, přimlouvám se za co nejrychlejší puštění do vhodné volné vody.

reagovat
Pátek 1. listopadu 2013 v 17:12 @ Adysek1

Zdravíčko potřeboval bych poradit s chovem candátů. Mám 10 candátů okolo 10 cm a mám je v 72 litrovém akváriu. Potřeboval bych poradit jaké krmení,prostředí a jestli je mohu mít normálně v pokoji nebo jestli potřebují studenou bo teplou vodu.

Děkuji za odpoved na email adysek1@email.cz

reagovat
Úterý 17. května 2011 ve 22:55 ® Robur
Robur

a tady

reagovat
Sobota 11. prosince 2010 v 1:04 ® superweb reakce na …
superweb

osprey> souhlas s tim, ze je treba obmenovat jidelnicek. Granulovane a vlockove krmeni pokazde od jineho vyrobce, mrazene potvory ruznych druhu.. Kdyz jsem s chovem „nasich ryb“ v akvarku zacinal, nekolikrat jsem ustrnul na jednom krmeni, ktere rybam chutnalo, ale po par mesicich „bledly“, v horsim pripade to neprezily. Pestry jidelnicek je zakladem uspechu.
U kaprovcu(pujcim-li si severoamericky termin, tam radim i jesetera – proste nenazrane popelnice) je druhym podstatnym faktorem velmi dobra filtrace(akva­risticky filtr na 300l nadrz obslouzi tak 100l akvarko s „kaprovci“). Nejsou to na druhou sranu ale narocne ryby z hlediska teploty vody – kapr vydrzi od par stupnu(niz nez 5' jsem nesel, ale v prirode vydrzi i mene) do nejakych 25' celkem bez problemu – veke vykyvy behem kratke doby jim ale asi dobre delat nebudou.

reagovat
Pátek 10. prosince 2010 ve 23:38 ® osprey reakce na …
osprey

LuboO> Myslím, že by to nebyla špatná volba. Ryby si nakonec zvyknou na kdeco. A pestrost stravy je důležitá. Jinak pak někdy začne ryba po pár měsících vadnout a člověk přemýšlí proč.

reagovat
Pátek 10. prosince 2010 ve 21:21 ® superweb reakce na …
superweb

noba> to se mi moc neosvedcilo..dost se mi pak kazila voda. Puvodne jsem si taky myslel ze na kapricich v akvarku budu zkouset co jim chutna, ale nakonec jsem skoncil u bezneho granulovaneho krmeni pro akvaria.
Jinak ja sveho koi a jesetera musel v lete kvuli velikosti pustit – vybral jsem jim takovy klidny parkovy rybnicek bez dravcu(alespon pokud vim) a cca po mesici jsem je uz oba pozoroval pri krmeni z hladiny, takze aklimatizaci zvladli. Snad zvladnou i zimu, kdyz jednu vynechali.

reagovat
Čtvrtek 9. prosince 2010 ve 23:00 ® LuboO
LuboO

a este jeden dotaz, skusal niekto chovat nase druhy ryb lucnym hmyzom? Napr. lucne koniky, kusky svrckov, osy housenky a ine makke druhy hmyzu. Kedysi som si pred zimou chodieval nalovit koniky a mrazil som ich v mrazaku, porozdelovane na krmne davky, moji plazy to krasne zrali celu zimu.

reagovat
Čtvrtek 9. prosince 2010 v 10:59 ® kerob reakce na …
kerob

LuboO> v pohode a kdyz jim tam obcas hodis zizalku, cerva, mouchu nebo peletku, nic nezkazis. Ja mel i okouny a tlouste, na jare jsem jim nosil poter a to byl neuveritelnej mazec

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 23:09 ® noba reakce na …
noba

LuboO> já když jsem kdysi míval v akva malého kapříka tak jsem ho krmil boiliesem. jedna nakrájená kulička vydržela snad 14dní.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 21:46 ® osprey reakce na …
osprey

kiosekpodvencem> Cože to vlastně potřebuješ?

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 21:46 ® osprey reakce na …
osprey

LuboO> Celkem ano. Takový kapr je strašný nenažranec, padá to do něj jak do sudu.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 ve 21:29 ® kiosekpodvencem

ESKY> ahoj jestli muzu poprosit o radu potreboval byh prehovavt belice v lete i je rozvazet akorad jsou docela nahylny na rozdily teplot a

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 17:42 ® LuboO
LuboO

mam dotaz, dokazu si nase povodne druhy ryb zvyknut na klasicke akva krmiva, ako susene dafnie, nitenky, resp. vlocky?

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 16:34 ® Mrakoš

Měl jsem 250 l akvárko. Slepil mi ho sklenář akvarista za 4000,–. Stolek jsem si nechal svařit (zadara :-) , na něj uříznul desku z dřevotřísky a na ní dal polystyren. Vydrželo mi to tak spoustu let bez problémů. Není to zas až tak drahý :-)

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 16:33 ® sus1

LuboO> Noo,neřikam že to byl luxus,ale byl tu a složil dobře.Nebylo to jen pár holých ,,trubek" a nic.Nějaká police tam byla,postarnách lamino,no prostě ,,skřínka".:-)
Tet slouží tchánovi ve staré chalupě.:-)

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 16:29 ® LuboO reakce na …
LuboO

sus1> a do obyvaku dobry, ne? :-D D

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 16:25 ® sus1 reakce na …

LuboO> Jj, z jaklu jsem si též svařil stolek a nevyšlo to draze.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 16:22 ® sus1

hraji> …a ještě k tomu z Brna.:-)
Kdepak,tady o dobráka nezavadíš, jak je rok dlouhej.:-)

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 16:11 ® hraji reakce na …
hraji

LuboO> mě jednou ve firmě utekli z rybářské lednice červi, a bylo jich asi 5 litrů. Tolik much jste v životě neviděli. Dcera měla doma křečky, potkana, králíka, myši a když si pořídila psa, tak raději odešla bydlet do vlastního.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 15:53 ® kerob reakce na …
kerob

LuboO> pod akvarko je podle me lepsi karimatka, polystyren casem (a UV) krehne.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 15:43 ® LuboO reakce na …
LuboO

hraji> choval som vsetko mozne, ale utiekla mi (2×) len uzovka cervena. To nebol problem, skor bol problem, ked mi usli mysi, vacsinou tak max 2–3 naraz, ale ten lov bol zaujimavy.

Inak nam usli aj rybicky, neviem preco, neviem ake, bolo to pred 30 rokmi, ale proste vyskakali.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 15:40 ® hraji
hraji

Jednou v životě jsem se nechal v prodejně teraristiky přemluvit a vzal jsem do ruky krajtu, asi metr a půl dlouhou. NO, nebylo to tak hrozné, jak jsem čekal, ale přesto raději ty rybičky. Ty prostě z akvárka neutečou a neutečou. :-)

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 15:37 ® LuboO reakce na …
LuboO

noba> ale ved jasne, no, o takych 600 – 620, musis ratat vybavenie teraria + rozdiel medzi objemom 700 l akvaria a mnozstvom vody v nom.

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 15:33 ® noba reakce na …
noba

LuboO> no jo ale 700l tererarium je o 700kg lehčí než 700l akvarium

reagovat
Středa 8. prosince 2010 v 15:26 ® LuboO
LuboO

sus1> i ty pacholku:))

hraji> super, dakujem, presne toto je odpoved, ktoru som potreboval. Skrinka pod akvarko bude z profiloveho zeleza skryta v dreve. Pod akvarko pojde 15 mm polystyren. Tak som to mal aj kedysi. Potom som sa zacal venovat skor teraristike a 500 ci 700 l teraria nemali problem, co sa tyka hmotnosti.

reagovat
novější starší
Stránky:   8 7 6 ...