Chytej.cz

Sbírání žížal necteno

26.5.2004 | Chose | 19.132 zobrazení | 40 odpovědí

Četl jsem v diskusi něco o elektrikaření o co go?Jak si opatřujete žížaly jinak?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Pondělí 30. srpna 2021 ve 14:52 ® Bořík reakce na …

Prizrak> V noci vylízají rousnice proto, aby je kosák neklofnul. On totiž v noci spí, na rozdíl od někoho.

reagovat
Pondělí 22. února 2021 ve 23:29 ® OntárioBoy

No, my jsme si docela dost nedávno upravovali náš trávník a pořizovali jsme si tam nějaké ty neviditelné obrubníky a musím říct, že díky tomu, že tam tento obrubník máme, tak se to dá trochu i lépe cele nadzvednout a dají se odsud vybírat… Sice nevím, zda je něco takového standardní postup, ale nám to docela dost dobře funguje :-D

reagovat
Pondělí 7. června 2004 v 19:03 ® mirmen

Choce: bacha, abys na mokré trávě neuklouz a zlomenina by se neobnovila . Žížalám by to ale asi prospělo ) Jinak: máš-li možnost, vyjeď na kole po okolí a zjisti si, kde je udržovaný atletický trávník. Zejmena v horkých letních dnech ho často denně stříkají, pravidelně stříhají. Většinou se tam dá nasbírat, i když ostatní místa selžou ( pokud je půda provlhčená do hloubky). Za jasných nocí ale vylézají často až po půlnoci. Někdy jsem nejvíc nasbíral až mezi 2–3. hod. ranní. Taky je dobrý mít u známejch na kompostě 1–2 kolečka napadaných jablek ( nebo někde na zemi za stodolou). Když se jablka překryjou pár cm zeminy ( nebo, a to je velice dobré) vrstvou 15–30 cm nasekané trávy, tak do nich často nalezou velcí hnojáci. Těch dáš na úhořák třebas 5 a máš vystaráno.

reagovat
Pondělí 7. června 2004 v 16:22 ® Chose
Chose

Tak dneska mi sundali sadru,takze by mohlo zaprset. Vyrazil bych. Musim udelat zasoby abych nedopad jako loni. V lete pak byl parak a najit zizalu bylo umeni.

reagovat
Pondělí 7. června 2004 v 15:11 ® mirmen

Přízrak: protože rousnice šoustaj v noci. A když lezou po trávě, mokré, tak se dostanou k sobě rychlejc než kdyby si razily tunel pod zemí. Snadnějc se najdou.

reagovat
Pondělí 7. června 2004 ve 14:25 ® Prizrak

Jo já pářící žoužali nesbírám. A to maj toho kyslíku málo jenom v noci? Proč vylejzaj hlavně v noci? Jo s tou plachostí.. Když jsem sbíral žoužali, nějakou jsem našel, už jsem se zohýbal a najednou kolem mě proběhne náš kocour To mně udělal asi 20 x

reagovat
Neděle 6. června 2004 ve 23:31 ® HaD
HaD

dudu: já vyrážím za chvilku

reagovat
Neděle 6. června 2004 ve 23:27 ® dudu

Včera to byla sodoma gomora, vůbec nevnímaly okolí při těch orgiích, bylo mě jich až líto ,tak sem jich moc nesbíral ale byly jich mraky.

reagovat
Pátek 4. června 2004 ve 20:38 ® mirmen

DaH: + šoustat. Plazením po mokré trávě najde partnera rychleji, než kdyby se k němu provrtávala hodiny a hodiny zemí. Grupáče se odehrávají pozdě v noci. Obzvlášť , je-li jasno. Pokud je navíc sucho, tak je problém nasbírat třebas 20 kousků. Dobře se sbírá na altetických hřištích, na pravidelně zavlažovaných a stříhaných trávnících. Ale ne tam, kde cpou na trávník intenzivně pesticidy.

reagovat
Pátek 4. června 2004 v 18:43 ® HaD
HaD

Prizrak: když hodně prší, tak lezou, protože se k nim dostává míň kyslíku (voda uzavírá póry země) a jinak lezou se napást na trávě a jiné zeleni (doufám, že nemýlím):-)

reagovat
Pátek 4. června 2004 v 18:42 ® HaD
HaD

dudu: řekl bych, že plachost je v normálu.

reagovat
Pátek 4. června 2004 v 18:26 ® dudu

Tak se mně zdá že rousnice jsou v letošním roce obvzlášť plaché. Je to tím, že už jsou to eurorousnice nebo se mi to jen zdá?

reagovat
Pátek 4. června 2004 v 15:52 ® Prizrak

A proč ty potvory vůbec vylejzaj v noci když je půda mokrá?

reagovat
Čtvrtek 3. června 2004 ve 12:44 ® HaD
HaD

včera lezly, ale žádná sláva-cca 200 ks, dnes jdu zase

reagovat
Čtvrtek 3. června 2004 v 11:54 ® Prizrak

Jo jo, teď pudou. Prší celej den, to žoužali polezou sami do kbelíku

reagovat
Středa 2. června 2004 ve 23:22 ® HaD
HaD

mirmen: já mám zkušenost takovou, že pokud dlouho silně prší, tak pak lezou i za děště. no za chvíli vyrážím, tak uvidíme

reagovat
Středa 2. června 2004 ve 23:11 ® Chose
Chose

Nemuzu rozmocil bych si sadru

reagovat
Středa 2. června 2004 ve 20:28 ® mirmen

DaH: pokud jen mírně prší nebo mží, tak jo. Ale pokud padají kapky s větší razancí, tak je to bolí. Jsou fakt citlivé na dopad, většinou zůstanou zalezlé do přestávky mezi přeháňkou.

reagovat
Středa 2. června 2004 v 19:10 ® HaD
HaD

Kdo chce rousnice, tak dneska zcela jistě polezou ve velkým. V 23:00 vyrážím a jsem přesvědčen, že jich za hodinku v pohodě 500 nasbíráme!

reagovat
Středa 2. června 2004 v 16:26 ® mirmen

Kdo má zahrádku, má vystaráno. Dobrý je taky odrýpnout drn, nasypat tam pár deítek kilo padaných jablek a přikrýt kompostem nebo prosetou zeminou. Když se to občas navlhčí, tak je to ideální pro hnojáky, kterých se dají nasbírat slušné zásoby.

reagovat
Středa 2. června 2004 v 15:33 ® Prizrak

Já si i v suchým létě nasbírám třeba i 50 kousků, ale chce to v podvečer vzít konev, a zalívat, zalívat, zalívat, zalívat, zalívat, zalívat, zalívat, zalívat, zalívat, zalívat, zalívat, zalívat, zalívat, zalívat, no a v noci polezou sami

reagovat
Pondělí 31. května 2004 v 1:09 ® mirmen

Za největší kumšt považuju nasbírat žížaly přímo v terénu. Když dojdou nebo selžou jiné nástrahy. Problém zejmena v suchém létě, a hlavně v oblastech s propustnými, písčitými půdami. To dá něco shánění, hledání povalených kmenů, naplavených špalků, hnijící , tlející trávy nebo kamenů položených na vlhkém podkladě. Někdy je to i pár set metrů chůze, a výsledkem pak 3–5 žížalek. Chce to ale dávat kmeny a větve zpátky na místo ( přeci jen je to domov i pro hmyz atd.).

reagovat
Čtvrtek 27. května 2004 ve 22:52 ® Milky
Milky

sedum: Přiznám se – nezkoušel! A to množení mi taky nejde. Nyní už vím, že je to náčtrtkem. To bych fakt nikdy neřek! Mám většinou problém zachovat koupenou, nebo ulovenou populaci v ledničce. Partnerka zrovna členoffcům nefandí .

reagovat
Čtvrtek 27. května 2004 ve 21:56 @ 

Milky: To, že je žížala hermafrodit bylo učební látkou asi v 7 ZŠ, ale zkoušel Jsi množit žížaly pomocí manuálu a hezky vyvedeného náčrtku? Schválně jim to ukaž, a uvidíš to mrskání a vlnění se pod Tvými nohami, to rázem zapomínají na genetické vlastnosti. A ještě jedna kontrolní otázka: Víš jak poznáš samečka žížaly od samičky? Když protáhneš samečka mezi zuby, tak zůstane viset za kulky! No a vo tom to je !!!!!!!

reagovat
Čtvrtek 27. května 2004 ve 12:01 ® Milky
Milky

sedum: Lakuj lodě, ne lidi. Žížala je oboupohlavní a k tomu, aby se oplodnila nepotřebuje kámoše! Má to totiž na 9 a 15 kroužku.

reagovat
Čtvrtek 27. května 2004 v 10:01 ® mirmen

Osobně taky nedoporučuju, stačí jediná chyba a následky mohou být smrtelné. Využívám jen v krajní – KRAJNÍ !!!! nouzi a dost nerad. Už jsem uvažoval i o nějakých tricích, které používají angličani. Ti mají dokonce mistrovství světa v chytání žížal. Mistr prý dostal za časový limit ( snad hodinu ???) asi 500 kusů žížal ze země. Prolil tzrávník a drncal po trávě naplocho kovovými vidlemi. Otřesy a vibrace prý přimějí žoužaly k transportu na drn Někteří borci zatloukají do země dřevěný kůl, jehož vibrace prý jsou taky účinné.

reagovat
Čtvrtek 27. května 2004 v 7:42 ® toulovec
toulovec

Jako elektrikář se Vám divím, kdo to děláte pod proudem, jste magoři. Ono to někomu vyjde, ale pak jednou.......­......... Tam hraje roli vlhkost vzduchu, vlhkost půdy, rezistivita půdy ble, ble, ble . ale komu není rady, tomu není pomoci až vás to pozabíjí, bude už pozdě. Jak říkal David H.: JÁ VÁM TO ŘÍKAL!!!!!!!!!! Ne ale teď doopravdy opravdu je to nebezpečný můžete si myslet až to bude brnět nechám toho a ono se Vám taky může stát, že to bude brnět a o centimetr vedle tě to stáhne do křeče a jsi tam tuhej.

reagovat
Čtvrtek 27. května 2004 v 0:33 ® Chose
Chose

No jak to tak pozoruju tak radsi budu pokracovat ve sberu po desti. je to celkem bezpecny a i ucinny. Chtel jsem jen vedet jake jsou jine metody. Jednu mi poradil kamos a ta take nebyla spatna. Kolem pulnoci jsem vzal svou Š120,vyrazi jsem na jednu téměř nepouzivanou asfaltovou cestu,rozsvitil jsem dalkova svetla a kam jsem videl jsem sbiral. Po vysbirani viditelneho useku jsem popojel a techniku opakoval. zizaly prestoze chtely zalezt nemely kam. Takze jsem v klidu nasbiral asi stovku rousnic a rano mohl vyrazit. To jen dalsi zpusob.

reagovat
Středa 26. května 2004 ve 21:16 ® mirmen

U rousnic platí (sbíraných ručně i elektřinou), že se vyplatí kontrolovat je prvních pár dní denně. Na malé množství ( do 100 kusů) používám 10ti l. kybl od primalexu. Na dno 1 cm vrstva novin nebo starý jutový pytel, na to vrstva hlíny, vrstva zahradního mechu ( za stodolama na kyselých půdách a starých zahradách), vrstva drnů. Ve sklepě lze uchovávat až 6–8 týdnů. Chlad, přebírat pak 2 x týdně,občas pár zelných listů,hrst trávy..

reagovat
Středa 26. května 2004 ve 21:12 ® mirmen

Elektřina je nouzovka, ke které přistupuju v odbě, kdy dojdou sbírané. Celá řada neštěstí se stala nejen rybářům. Slyšel jsem o úmrtí čtyřletého děcka, které ve chvíli nepozornosti rybáře přeběhlo po dvorku a zakoplo o drát( mám na mysli ten zapíchnutý). Dá se to trochu ošetřit tak, že se na zem položí obráceně seříznuté dno od plastového soudku o průměru 50–70 cm, výška ode dna 10 cm. Speciální bodec ( z drátu o průměru 5–8 mm) je nahoře opatřen izolací. Zarazí se do země dírou ve středu obráceného dna sudu=krytu , až po izolaci. Tím máte místo jakžtakž zajištěno proti přímému kontaktu s fází.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1