Chytej.cz

Příspěvek v diskuzi "Z lovu"

Sobota 30. listopadu 2013 ve 23:05® Bass
Bass
Datum lovu: 30.11. | Revír: U nás | Způsob lovu: Přívlač

Pánové, všechny vás srdečně zdravím. Především všechny moje známé a kamarády s kterými se potkávám dnes už především na výstavách. I po letech mi připomínáte moje články a především fotky krásných okounů, které vám utkvěli v paměti. Spousta z vás které jsem teď naposledy potkal v Praze, mne zastavovalo a ptali jste se jestli pořád dál chytám a s jakými úspěchy a nebo jestli jsem s rybařením skončil. Tak že všem vám moc děkuji za zachovanou přízeň. Rybařině se věnuji dál – řekl bych pořád stejně úspěšně a ani zdaleka jsem rybářské náčiní nepověsil na hřebík. Naopak, pilně jsem pracoval na tom abych syna zasvětil do všech tajů rybářského umu a jsem neskonale rád, že v něm mám dnes výborného parťáka. Rybařině zcela propadl a věřte, že si každou výpravu k vodě báječně užíváme. Za to jsem opravdu moc rád.

Tolik tedy pro úvod, ale teď k věci. I když jsem se na poměrně dlouhou dobu odmlčel, rozhodl jsem se, ( nutno podotknout, že na popud HaDa . . . . . tedy pardon, DaHa :-) ) přispět svým názorem k tomu, jak mají někteří z vás problém s uchopováním okounů. Původně jsem si myslel, že to vše pramení z neznalosti a rivality, především z řad mladších návštěvníků stránek. Čím více se však okolo tohoto tématu „ vířila voda „ tím více jsem to sledoval a rozhodl jsem se přispět svým názorem i já. Zaskočilo mne to především u takových osobností, jako je třeba Scanix, kterého jsem měl a myslím si i že je, rybář parexel ans, nehledě na to jaký má na celou tuto věc názor. Pánové, prosím vás, co to tu blábolíte za nesmysli ? O jakém páčení čelisti to tu mluvíte ? Připadáte mi jako kdyby jste nikdy snad neměli v ruce okouna. Vždyť žádnou čelist nemá ! Čelist, tedy aspoň taková aby se dala páčit by měla být něco, co je na pevno spojeno s lebkou, nebo aspoň s horní čelistí, ale okoun ? . . . .a čelist ?? . . . to snad NE ??!!?? . . . Scanixi, vždyť teď tady na tom posledním tvém příspěvku úplně stejně držíš toho sumečka . . . . . ty bláho, vždyť to je zákrok na veterináře !!! . . . . .chlapi, neblázněte ! Naopak, držení všech okounovitých ryb za spodní čelist je jediný správný, k rybě NEJŠETRNĚJŠÍ a pro rybáře zároveň NEJBEZPEČNĚJŠÍ úchop !! Podívejte se na záběry z Ameriky ze závodu lovů okounů ( bassů ) kde má tento lov obrovskou tradici a je nesmírně populární. Tam nikdo nedrží okouna jinak ! A to jsou to profesionální lovci. Jako příklad potom uvádím fotky z katalogů světových firem, jako je např. Cormoran, nebo Pezon/Michel. Chce mi snad někdo z vás tvrdit, že by tak věhlasné firmy, které do výroby svých katalogů vrážejí 10ti, možná i statisíce EUR uveřejnili pro svojí prezentaci fotky, které by byli jakkoliv v rozporu s rybářskou etikou ??? . . . . nebo že rybáři kteří na nich jsou, jsou nějací amatéří a ignoranti, kteří nevědí čeho se dopouštějí ??? . . . . to si nedovedu vůbec představit !! Mnohem nešetrnější k rybě považuji držení za skřele, kde při nešetrném zacházení a neznalosti věci hrozí poškození žáber. Ale jak vidíte, i takových fotek je katalog plný, tak že když se to umí, tak i v těchto případech je po etické stránce vše v naprostém pořádku a rybě nic nehrozí. Ale jak myslíte, je to váš názor a já vám ho nechci nijak vyvracet, nebo vám ho brát. Jenom říkám, jak to vidím já. . . . . . zkuste o tom popřemýšlet ;-)

Co vy na to ?

Mějte se fajn, váš Bass

Tento příspěvek byl editován 30.11.2013 22:07:25 uživatelem Bass.
foto/diskuze/z_lovu/2013/th-img103369.jpgfoto/diskuze/z_lovu/2013/th-img103370.jpgfoto/diskuze/z_lovu/2013/th-img103371.jpgfoto/diskuze/z_lovu/2013/th-img103372.jpg
(0) (9) Komentáře k příspěvku: (15)Přidat komentář
Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.
  • Pondělí 9. prosince 2013 v 11:18

    jiris: Bass – taková fotka byla kdysi „vedle“ hledat se mi ji nechce, Scanix si ji zřejmě pamatuje, představ si vypáčenou čelist okouna kolem 40, tak ta fotka vypadala.

    A nepiš, že nejde vypáčit. Vypáčit jde opravdu všechno :)

  • Pátek 6. prosince 2013 ve 20:36

    Bass: Pánové, všechny vás zdravím. Omlouvám se že reaguji tak pozdě, ale mám nějaké problémy s netem. Ty by měli ale ve středu být vyřešeny, tak tu potom budu, dle potřeby :-) Jiris – kámo nezlob se, ale nemůžu s tebou souhlasit, ba dokonce vůbec netuším o čem mluvíš. Ještě se mi nestalo, abych chytil okouna a ať už s ním dělal cokoliv, aby mu lezli oči z důlků. To jako fakt nevím, co máš na mysli. myslím si, že pár okounů už jsem v ruce držel a některý si opravdu užili svoje, když měli nástrahu příliš hluboko a chtěl jsem jim co nejméně ublížit při její vyprošťování, ale že by jim lezli oči z důlků, to jsem si teda nikdy nevšiml. To se na mne nezlob. :-) Naopak musím absolutně souhlasit s DaHem. Myslím Davide že si to vystihnul naprosto přesně. Rybí tlama je ohromně odolná a jen tak něco jí neublíží. Sám jsem se o tom přesvědčil ve Švédsku. Když jsem tam byl poprvé, tak jsem byl absolutně šokovanej tím, jak berou místní rybáři štiky gafem. Přišlo mi to naprosto brutální a k rybě více než bezohledné. Ale když nám potom vše vysvětlili a názorně ukázali jak se to má dělat, tak jsem změnil názor. Později nás už jenom uklidnilo, když jsme několikrát chytli štiky, které měli ve spodní čelisti dirku po gafu a byli více než ve skvělé kondici. A to samé platí o okounech. Když budete okouna držet za pysk a zacházet s ním tím nejnešetrnějším způsobem, tak pořád je to nic proti tomu, než když budete brát rybu do podběráku, nebo jí válet někde po břehu a nebo jí mačkat v rukou ( až jí lezou oči z důlků ) Zrovna tak musím souhlasit se Scanixem, že je třeba pracovat na naší mládeži a být jim vzorným příkladem. Sám na juniorovi vidím, jak k místním osobnostem vzhlíží a hodnotí i ty nejmenší drobnosti. Jistě, výchovný aspekt je velice důležitý, ale pozor – je třeba je učít správně, protože zlozvyků se člověk velice pracně zbavuje !!!!!

  • Úterý 3. prosince 2013 ve 20:59

    corrvete: Bass ma pravdu !! Konečně to tady někdo těm všem rejpalům vysvětlil :)

  • Pondělí 2. prosince 2013 ve 14:40

    Scanix: Bass: v podstate bych to shrnul jako jiris, verim, ze ty a synator to treba delate dobre a rybku si podeprete, tak jak je to na Davidovo fotkach, ale vetsina lidi si z toho muze pak vzit blbej priklad. Ja osobne okyse beru do ruky, je fakt, ze jich nechtam desitky za vychazku a tak nejaky ten skrabanec o skrele ci ostny preziju. Jinak s tebou souhlasim, jen malinky rozdil, ze treba u mensich jedincu, kde je blanka kolem ust tenci a pri poskozeni od hacku pak vlivem vahy muze dojit k jejimu vetsimu odrzeni a to je pak naprd i bez dalsiho paceni. Chce to grif a premyslet, stejne jako u stik, kde jsem se hmat za celist musel take naucit, abych neublizil rybe ani sobe. At se dari a ber to tak, ze priklady tahnou a ne kazdy ma letite zkusenosti a premysli o tom, co dela.

  • Pondělí 2. prosince 2013 ve 13:33

    HaD: Můj názor na tohle téma je taky neměnný. Huba je u ryby nejvíce odolná a nejvíce připravená na případné poškození. Mnohem více rybě podle mne vadí ošmatláváni, které jí připravuje o sliz a pak i mačkání břicha. Tenhle úchop jednak tohle minimalizuje a minimalizuje množství ryb člověku, které vypadne z ruky, což je dost důležité (znám „profíky“, kterým spousta ryb popadá na zem). Samozřejmě je nutná podpora druhou rukou. Držet takto okouna jen jednou rukou vodorovně by bylo špatné, ale o tom zde řeč není.

  • Pondělí 2. prosince 2013 ve 13:18

    kerob: Ja občas beru okouny za pysk, ale necham je za nej viset, nelamu jim ho. Lip se tak vyndava nástraha protože okoun ma hubu dokoran.

  • Pondělí 2. prosince 2013 v 11:47

    jiris: Zdarec Stando, k debatě a vylamování čelistí. Já osobně na to mám pohled takový, když to člověk umí a nepáčí čelist do pravého úhlu, druhou rukou rybu podepře, tak to beru. Ale, když to člověk neumí, tak se tím tlakem na čelist případně celou lebku může vytvořit tlak, že rybě lezou oči z důlku… Tak asi tak.

    A k těm katalogům, profi rybáři jsou odlišná sféra, je to především byznys a prachy, takže jestli někde zařve tam ta ryba nebo tam ta, je úplně jedno. Stejně tak nějaký fotky, ať můžou být kdekoliv.

    Z některých profi rybářů věhlasných jmen „cizinců“ mám při manipulaci s rybou spíše srandu.

    ps. pěkně blbě se v tom jednom řádku píše, když už nevím co jsem psal nahoře a rolovat se v tom skoro nedá.

  • Neděle 1. prosince 2013 ve 22:45

    dam: Bass…byl jsem s Frantíkami na okounech a nikdo je jinak nevylovuje, než za pysk, candáty berou kleštěmi…tahle debata stejně nebude nikdy mít konec…:-)

  • Neděle 1. prosince 2013 ve 22:42

    dam: Bass…toho dědka ti jednou pěkně vrátím…chtěl jsem dneska na boat, ale rozum zvítězil :-)vyrazil jsem s kámošem na místo, kde jsem už pár let nebyl, trochu se to tam změnilo, ale ryby jsem nakonec našel…ovšem do 30cm jen pár, spíš měli kolem 20cm…vyrazil jsem dnes bez tašek, jen s dvěmi krabičkami a dva proutky…je zajímavé, že větší nástrahy byly úplně bez kontaktu, jak to mělo nad dva palce, tak nic…ale aspoň byla zábava, všechny jsem vyháčkoval ve vodě, z BL to šlo v pohodě…:-)ale urval jsem minimálně 20 nástrah…

  • Neděle 1. prosince 2013 ve 22:08

    Bass: DaM . . . . dědku, u tebe jsem strach neměl :-D . . . a kde dneska takhle kousali, prosím tě ? . . . My dneska jenom pár kousků do 30 cm a to jsem je musel ještě přemlouvat. Včera to byla jiná paráda, ale zase svinsky ledovej vítr :-/

  • Neděle 1. prosince 2013 ve 22:04

    Bass: chosebaits : vidíš a to je právě ono. Já zas nechápu, proč brát okouna jinak, než za pysk. A to bez ohledu na to, jestli jsem IN, nebo ne. Beru je takhle už co chytám a to ještě nikdo ani netušil, co slovo " IN " vůbec znamená :-) Až jich chytneš 40 za ráno, jako DaM a u každého druhého se řízneš o skřele, nebo popícháš o ostny, tak uznáš, jak bezpečné to je, jak pro rybu, tak pro tebe. . . . a podběrák ???!!! . . . ten vůbec nepoužívám, o ten se právě poraní nejvíc ryb. Já to mám o to jednodušší, že chytám jenom okouny. Jinou rybu chytnu spíš výjímečně, a když už, tak se jí pokud možno co nejméně snažím brát do ruky. Prostě jí vyháčkuji rovnou ve vodě.

  • Neděle 1. prosince 2013 ve 21:10

    chosebaits: Jen jednu rybu beru za hubu a to sumce.Na podběrák je velkej a do ruky se blbě chytá.Tak jako vezmu do ruky šetrně plotici,potočáka ,lína atd. tak vezmu i okouna.Proč brát okouna za hubu nechápu.Nenašel jsem jedinej důvod proč to tak dělat,pokud teda nechci být IN. Pokud se hledá důvod a řekne se hřbetní ploutev,tak by mě zajímalo jak to děláte s candátem.

  • Neděle 1. prosince 2013 ve 20:21

    dam: Čus fišmene…jsem stejného názoru jako ty a dělám to stejně a stejně to budu dělat dál :-)Dneska jsem nefotil žádného, ani jeden z těch cca 40 za to nestál…:-)

  • Neděle 1. prosince 2013 v 19:18

    satan666: ahoj.mas naprostou pravdu.Okounovite ryby se Maji CHytat jak si popsal.je to Nejsetrnejsi Zpusob k Uchopeni Okouna.!

  • Neděle 1. prosince 2013 v 10:43

    jepice-zruseno: já okouna někdy za čelist uchopím, ale tak, že okoun visí. Nevím jestli by mu to ublížilo nebo ne, ale vytáčet jí jako na první fotce u ryby, kterou hodlám pustit, nebudu.

Zobrazit další příspěvky z diskuze „Z lovu.