Jak je tu již dlouho zvykem, každý rok slavíme Den otců. Tento svátek se výrazně projevuje i v našem rybářském životě. Naše město Abbotsford, ale také spousta jiných měst pořádají při této příležitosti každoročně takzvané Father’s Day Fishing Derby. Dalo by se to přeložit jako Rybářské soutěže ke Dni otců.

 

V praxi Rybářské derby vypadá tak, že během víkendu, kdy se slaví Den otců, jste pozváni do různých rybářských líhní, kde jsou připraveny závody v rybolovu a bohatý doprovodný program. Samozřejmě v první řadě jsou zváni tatínkové s dětmi. Všichni Kanaďané mohou tento víkend chytat zadarmo a bez rybářského lístku.

Každý je pozván chytit si pár duháků. Přitom se konají různé soutěže pro mladší děti a ty během nich vyhrávají spousty cen. Každoročně si u nás mezi sebe rozdělí 20 rybářských prutů i s navijáky, ale mohou vyhrát také různé výlety, sportovní oblečení nebo další ceny. Ceny se udělují podle chycených ryb (první chycený pstruh, největší chycený pstruh, nejmenší pstruh, tajná váha ryby, první ryba chycená dívkou, chycený označený pstruh atd.) a taky se ceny losují podle čísla vstupenky, která je zdarma.

Dospělí vyhrávají pruty na muškaření, výjezdy na mořské chytání, víkendové rekreační pobyty na rybách atd. Cen je ale každý rok dostatek a jsou opravdu různé. Při posledním Rybářském derby letos v červnu například vyhrál devítiletý chlapec dovoz do školy ve velkém hasičském náklaďáku s kompletní posádkou a zapnutými sirénami!

Samozřejmostí je, že takováhle akce se neobejde bez stánků s jídlem a pitím.

 

Pořadatelé a zaměstanci líhní se během akcí dětem hodně věnují - ukazují jim například, jak správně odháčkovat chycenou rybu a jak se k ní chovat, menším dětem pomáhají chytat duháky z velkých kádí nebo spíš bazénů, starší zase učí navazovat háčky nebo vázat mušky.

 

Pokud jde o rybolov, větší děti a dospělí rybaří v krásném malém potoku a nebo v umělé nádrži se stojatou vodou.

 

Líhně, organizující Rybářské derby, jsou velké firmy produkující obrovské objemy živých ryb, které dodávají do obchodní sítě a zarybňují jimi všechna místní jezera a řeky. Kromě pstruhů líhnou i lososy a další ryby. V rámci propagace rybařiny pořádají během roku i další akce, hlavně pro děti -vozí školáky na exkurze do svých provozů, pořádají rybářské závody pro handicapované děti vyžadující speciální péči atd.

 

Abych českým rybářům trochu přiblížil atmosféru této akce, přikládám pár fotek z letošního Dne otců a Rybářského derby. Pro nás místní je to krásná každoroční atrakce, na kterou se všichni rybáři už předem dlouho  těší a připravují.

 

 

Rybaření zdar.

 

Mirek Hadač  - Abbotsford, Britská Kolumbie