Pokud jde o lov ryb z kajaku, bývaly doby, kdy byl v rybářském řádu výslovně uváděn jako typický příklad plavidla, z něhož je lov zakázán. V současnosti se změnou předpisů jednak vládne v legislativě spojené s lovem z plavidel určitý chaos, ale asi nejzásadnější je pro našince věta z § 13 odst. 3 zákona č. 99/2004 Sb. (najdete ji v brožurce, která se vydává společně s povolenkou a obvykle bývá mezi prostým lidem označována jako Rybářský řád). Větu ocituji v plném znění:

V rybářských revírech se zakazuje lov z lodí obytných, z plavidel veřejné dopravy a ze zvláštních plovoucích zařízení využívaných k přepravě materiálu.

To je vše stran specifikace plavidla, z něhož je možno provádět rybolov. A o kajaku ani slovo. Takže z právního hlediska je vše v pořádku. Kayakfishing je legální, stačí jen koupit správný Titanik a hodit ho na vodu kdekoli, kde je lov z loďky povolen (na to pozor).

A čímže je kayakfishing tak přitažlivý? Nejvíce asi tím, že ovládáte rychlé vysoce pohyblivé plavidlo, v němž sedíte blízko úrovně hladiny a svým způsobem tak trošku kombinujete lov z pramice a boatu. Samotné chytání z kajaku podle všeho není až tak odlišné a výjimečné. Výjimečnost této techniky je ve schopnosti kajaku poradit si prakticky s jakýmikoli podmínkami. V tomto plavidle snadno překonáte silný proud, nebudou vám vadit vlny, snadno se proplížíte do tichých zátok, aniž byste poplašili opatrné ryby, které do nich vyjely za potravou a rychlostí budete snadno konkurovat většině loďek poháněným elektromotorem. Přinejmenším chvíli.

Samozřejmě – o všech těchto přednostech se dá dalekosáhle diskutovat. Hodně záleží na fyzických schopnostech rybáře, jeho umění a na konkrétním typu použitého plavidla. On totiž není kajak jako kajak a modely používané na divokou vodu nebo závodění v rychlostní kanoistice se pro rybařinu nehodí.

 

Ve světě se pro rybařinu vyrábějí speciální kajaky. Jsou širší a těžší než plavidla určená pro sport či rekreaci, obvykle jsou odlité z tvrdého odolného plastu a uvnitř duté, takže je není možné potopit a jsou vybaveny celou řadou doplňků usnadňujících rybáři život. U řady z nich se předpokládá použití i na moři, takže by teoreticky měly být schopny bez problémů se pohybovat i ve velkých vlnách a dovolit rybáři, aby se mohl fyzicky plně vložit i do soubojů s takovými protivníky jako jsou tuňáci, plachetníci a marlini vážící desítky kilogramů, o menších rybách ani nemluvě. A že tomu tak opravdu je, dokládají desítky videí dostupných na Internetu, kde si majitelé kajaků s jmenovanými soupeři bez problémů poradí.

Abyste nemuseli zbytečně hledat a obtěžovat pana Googla, dovolil jsem si několik dalších filmečků zařadit do chytejácké sbírky videí a kliknutím na následující odkazy se na ně můžete podívat.

http://chytej.cz/rybarska_videa/898/

http://chytej.cz/rybarska_videa/899/

http://chytej.cz/rybarska_videa/900/

 

Je celkem jasné, že se kajak nehodí pro každou rybolovnou techniku. Nastražit si z kajaku dva pruty na těžko je sice možné, ale pramice v tomto případě odvede podstatně lepší službu. Doménou kajakářů jsou spíše dynamičtější techniky lovu jako je např. přívlač a muškařina, případně by byl reálný i třeba lov na pečivo z hladiny nebo chytání dravců na rybičku s kačenou.

Někomu by se mohl zdát kajak pro lov ryb vratký a nebezpečný. Ale není tomu tak. Obavy, že naberete vodu a půjdete ke dnu, jsou naprosto liché. Tělo klasického rybářského kajaku plave samo o sobě, unese metráky a je překvapivě stabilní. Řada modelů má dokonce ve dně otvory, kterými voda nacákaná dovnitř zase vyteče, protože trup díky svému výtlaku a malé hmotnosti sedí tak vysoko, že celý vnitřní prostor je nad hladinou.

Vyzkoušel jsem si plavbu na takto koncipované (byť naprosto nerybářské) lodi při sjezdu jedné divoké řeky v Chorvatsku a za celodenní jízdu jsem si ani nevzpomněl na molitanovou „houbu“ tak často používanou českými vodáky na domácích řekách.

Klasické rybářské kajaky jsou konstruovány podobně jako tohle ryze turistické plavidlo, jehož "blbovzdornost" a stabilita mě opravdu překvapily.

Po téhle koupeli se prostě jede dál,  v lodi zbydou tak dvě hrsti vody.

 

Kdyby snad mělo být nejhůř, řada výrobců dodává ke svým kajakům i postranní plováky, které výrazně zvyšují jejich stabilitu, ale to už je opravdu záležitost spíš na moře.

 

A jak je to s kayakfishingem u nás? No, šíří se. Pomalu, ale šíří. Rychlejšímu pronikání na hladiny českých vod možná brání i to, že kajak byl donedávna vysloveně uváděn na seznamu „vykřičených“ plavidel, z nichž byl lov zakázán a lidská paměť má velkou setrvačnost, takže lov z kajaku je pořád ještě podvědomě vnímán jako cosi problematického.

Navíc kromě zatím ne zcela dostatečné informovanosti rybářů, vadí rychlejší expanzi "kajakolovu" cena potřebných lodiček. Ta není rozhodně zanedbatelná a pohybuje se v desítkách tisíc korun – podle velikosti a vybavení plavidla.

Luxusní špičkově vybavený kajak s kvalitní sedačkou, šlapacím pohonem, vodotěsným prostorem na zavazadla, nádrží na nástražní rybky, držáky na pruty, sondu echolotu a GPS navigaci, speciálními otvory pro transport nastražených prutů a dalšími vymoženostmi se prodává za cenu převyšující 70 000 Kč. Menší a skromněji vybavené modely se dají pořídit zhruba za polovinu. Je těžké říct, zda je to hodně anebo je cena přiměřená tomu, co za ni člověk obdrží. Samozřejmě záleží i na finanční situaci potenciálního zákazníka a na tom, jak bude kajak využívat. Za jistých podmínek zjistíte, že existují i daleko horší investice.

Hlavní výhodou je tu oproti jiným lodím mobilita. Kajak snadno naložíte na střechu auta a odvezete kamkoli, kde zrovna hodláte rybařit. Po ukončení lovu si ho vezmete zpátky domů a nebudete riskovat, že vám vaši kocábku uvázanou někde ke stromu kdosi ukradne. Existují lidé, kteří už oplakali několik rybářských loděk a ve světle takto promrhaných investic se už nákup kajaku nezdá být tak nerentabilní.

Osobně si myslím, že existují i rezervy ke snižování ceny, protože v Chorvatsku jsem viděl prodávat turistické kajaky z tvrzené pěny za velmi solidní peníz a je otázka, zda by se úpravou podobného modelu pro rybářské účely musela cena nějak drasticky navýšit. To už je ale záležitostí výrobců a obchodníků, případně i schopných jedinců, kteří si dokáží koupit kajak v zahraničí.

 

Abych mohl svůj článek doplnit snímky, navštívil jsem na brněnském veletrhu stánek společnosti nabízející kajaky renomované americké firmy Hobie (hobiekayaks.com). Tato firma nabízí ucelenou řadu modelů pro turistiku, plavbu po moři, rybaření i lov (za pomoci střelné zbraně) z hladiny.

Důležitou částí výbavy kajaků této firmy je šlapací pohon pomocí zařízení označovaného jako Miragedrive. Jedná se o šlapadla, která pomocí řetězových převodů ovládají jakési ploutve trčící do vody pod trupem kajaku.

Pedály pro pohon lodi

Celá "pohonná jednotka" se dá vyjmout

Pohled na Miragedrive z "rybí" perspektivy

Otvor, kde je pohon usazen, není nijak utěsněn a slouží jako odtokový otvor. Celé dno lodi je nad čárou ponoru.

 

Prostým šlapáním tyto ploutve rozpohybujete a s trochou praxe je údajně možné dosáhnout při jejich použití rychlosti 8 – 12 km/h. Celé zařízení Miragedrive je jeden kompaktní celek, který se usadí do otvoru v podlaze lodi, zacvakne a je připraven  k použití.

Stejně tak dobře ho ale můžete vyjmout a pohánět loď pádlem anebo oba způsoby pohonu kombinovat.

Kajaky firmy Hobie jsou vybaveny obrovskou spoustou promyšlených doplňků od anatomicky dobře tvarovaných sedaček přes různé úložné a odkládací prostory, držáky, nastavitelné kormidlo a podobně. Pamatováno je i na uchycení sondy echolotu nebo GPS navigace. Vrcholem vymožeností pak je uzpůsobení některých plavidel pro zasunutí stožáru s plachtou, čímž změníte svůj kajak v miniaturní plachetnici.

 

Daní za to všechno je cena, která je sice asi přiměřená kvalitě produktu, ale pro většinu našinců malá rozhodně není. To už si ale musí posoudit každý sám.

 

Pokud jde o kayakfishing jako takový, nedá se čekat, že by došlo k jeho vyslovené masovému rozšíření, ale desítky nadšenců využívajících možnosti tohoto malého pohyblivého plavidla se určitě najdou. A mám-li vyjádřit svůj osobní vztah k tomuto dopravnímu prostředku, popsal bych ho slovy z jedné divadelní hry Járy Cimrmana: „Budu to všechno z povzdálí sledovat a v pravou chvíli se do toho vložím.“ :-))

 

Text i foto: M. Horáček - Osprey