Na mladé rybáře dohlíželi tři vedoucí, kteří jsou zároveň vedoucími rybářských kroužků v Nymburce - Josef Šimáně, František Rynekr a Ing. David Hrstka, pomocným vedoucím byl Jan Tykva. Hlavním vedoucím byl hospodář MO Nymburk Vlastimil Šimůnek, který zároveň pomáhal kuchaři Janu Blažkovi. Mladí rybáři byli ubytováni v ubytovacím zařízení našeho rybářského spolku na Remanenci. Ještě v neděli po ubytování a táboráku jsme vyrazili na ryby. Někteří rybáři chytali na osvědčené způsoby a nástrahy, plavaná a na těžko, červi, rohlík, avšak někteří zkoušeli a velice úspěšně feeder.

Podvečerní feeder má své kouzlo

 

Ve 21 hodin byla ulovena největší ryba tábora a sice tolstolobik bílý. Měřil 88 cm a vážil 13 kg. Focení úlovku jsme nechali až na ráno.

 

Úspěšný a šťastný mladý rybář s tolstolobikem

 

V pondělí ráno jsme vyrazili na rybník nahodit nástrahu, neboť  kluci už nemohli vydržet, aby naplnili touhu chytit si rybu a uspokojit svou lásku k přírodě a rybářskému sportu. Někdo chytil více ryb někdo méně. Sluníčko ale svítilo a bylo poměrně teplo, tak co si přát více…

Mladý rybář čekající na úlovek

 

V úterý na nás čekal bohatý celodenní program. Dopoledne se konala  soutěž v podobě testu z rybářského řádu, poznávání ryb a házení na terče.

Poznávání ryb

 

Středeční ráno nás uvítalo opět sluníčkem a všichni jsme se těšili na rybářské zážitky. Vstávali jsme brzy ráno, ovšem odměnou za včasné vstávání bylo krásné rybářské dopoledne s bohatými úlovky kaprů, amurů a línů.

Jeden z nejmladších rybářů s nádherným amurem

 

Jelikož i já sám jsem sportovní rybář a chytání způsobem Chyť a pusť podporuji, velice mě potěšil i přístup začínajících mladých rybářů, kteří všechny chycené ryby šetrně vrátili zpět do vody. Po obědě jsme uvítali v táboře vzácného hosta Jirku Ouředníčka, který je několikanásobným mistrem republiky v plavané, přívlači a feederu. Své bohaté zkušenosti předával klukům a po besedě nám předvedl své umění na rybníce.

Přednáška Jiřího Ouředníčka na téma feeder

Zásady správného krmení přímo u rybníka

 

Čtvrtek byl opět ve znamení rybolovu na všechny možné způsoby a nástrahy. Ten, kdo „ napíchl žížalu“, byl odměněn úhořem. Nebyli sice zlatí, jako ti od Oty Pavla, ale mladým rybářům se roztlouklo srdce a o tom je rybařina.

 

Úhoř říční v celé své kráse

 

Některým rybářům se podařily i  vzácné úlovky, příkladem je nádherný Koi kapr.

 

Koi kapr 69cm

 

Mezi večerní programy byla zařazena projekce rybářských filmů z edice chytej.cz, kde byly promítány filmy:  Jak na ryby s Rudou Hrušínským, FEEDER II. - praxe v průběhu celého roku a V Království línů se Zdendou Samcem.

Projekce filmu Jak na ryby s Rudou Hrušínským

 

Páteční rybaření probíhalo opět na nymburském revíru. Mezi ulovené ryby patřili cejni, plotice, karasi a kapři.

 

Romantika plavané

 

Konec tábora vyvrcholil vyhlášením celotáborové soutěže o nejvíc chycených úlovků ryb, kdy každý mladý rybář získal hodnotnou cenu v podobě rybářských potřeb. Vítězné družstvo obdrželo mimo jiné i čepice chytej.cz. Závěrem bych chtěl poděkovat MO ČRS v Nymburce za poskytnutí ubytování a realizaci tábora, vedoucím za trpělivost a obětavost věnovat se mládeži, kuchaři za vynikající stravování během celé doby pobytu a sponzorům za hodnotné dary pro děti. Příští rok Petrův zdar!

 

Text i foto: Ing. David Hrstka