Debatující se nemohli shodnout, zda šlo o realitu, fotomontáž či případně úmyslně naaranžovaného sumce, aby bylo o čem psát v okurkové sezóně.

Z diskuse jsem pochopil, že mnoho rybářů nezná zcela novou rybolovnou metodu, a proto se jí zde pokusím vysvětlit. Navíc pro mnohé z vás se pak stane rybařina doslova sport.

Jak už název článku napovídá, středem pozornosti bude míč. Princip neboli tajemství této metody spočívá v tom, že míč, do kterého naráží vlny, vydává temné dunění, které vzdáleně připomíná sumčí pukání. Sumec, coby stanovištní ryba samozřejmě nesnáší konkurenci, a proto na míč zaútočí.

Tento zajímavý jev jsem vypozoroval na brněnské přehradě, kde je u hráze vytyčeno pásmo, kam už se nesmí s lodí. Jedné noci za úplňku jsem na hrázi byl a najednou se u bójky ozvalo velmi silné šplouchnutí. Napřed jsem myslel, že se zde koupe nějaký sebevrah, ale šplouchnutí se opakovalo. Už jsem věděl, kterým směrem se mám dívat a co jsem viděl, mně úplně vyrazilo dech. Na bójky ve vlnách útočil sumec tak 250 cm. Váhu nevím, neboť se na tu dálku těžko odhaduje. Celé divadlo jsem pozoroval asi tři hodiny. Pak přestal vítr, vlny už nenarážely na bójku a útoky přestaly.

Další dny jsem zarputile před soumrakem vařil kávu, abych vydržel a sledoval vývoj počasí a jakmile začal foukat vítr a byla bezměsíčná noc, opět jsem se vydal pozorovat bójky. Situace se opakovala. "Bum, bum, bummmmmmmmmm!" Tenhle zvuk mi v uších zněl hodně dlouho. Někdy útočily i dvě ryby najednou.

Protože se moje závěry potvrdily, začal jsem vymýšlet, jak toho využít v můj prospěch.

Co budeme potřebovat:

Jak vyplývá z výše popsaného, je důležité počkat si na nějaké opravdu větrné počasí.

BEAUFORTOVA STUPNICE SÍLY VĚTRU

BEZVĚTŘÍ - 0-0,2 m/s, pod 1 km/h, kouř stoupá svisle vzhůru

VÁNEK - 0,3-1,5 m/s, 1-5 km/h, směr větru je poznatelný podle pohybu kouře, vítr však nepohybuje větrnou korouhví (směrovkou)

SLABÝ VÍTR - 1,6-3,3 m/s, 6-11 km/h, vítr je cítit ve tváři,listy stromů šelestí, větrná směrovka se začíná pohybovat

MÍRNÝ VÍTR - 3,4-5,4 m/s, 12-19 km/h, listy stromů a větvičky jsou v trvalém pohybu, vítr napíná praporky a slabě čeří hladinu stojaté vody

DOSTI ČERSTVÝ VÍTR - 5,5-7,9 m/s, 20-28 km/h, vítr zdvíhá prach a kousky papíru, pohybuje slabšími větvemi

ČERSTVÝ VÍTR - 8,0-10,7 m/s, 29-38 km/h, listnaté keře se začínají hýbat, na stojatých vodách se tvoří menší vlny se zpěněnými hřebeny

SILNÝ VÍTR - 10,8-13,8 m/s, 39-49 km/h, vítr pohybuje silnějšími větvemi, telegrafní dráty sviští, používání deštníků se stává nesnadné

PRUDKÝ VÍTR - 13,9-17,1 m/s, 50-61 km/h, vítr pohybuje celými stromy, chůze proti větru je obtížná

BOUŘLIVÝ VÍTR - 17,2-20,7 m/s, 62-74 km/h, vítr ulamuje větve, chůze proti větru je téměř nemožná

VICHŘICE - 20,8-24,4 m/s, 75-88 km/h, vítr působí menší škody na stavbách (strhává komíny, tašky ze střech)

SILNÁ VICHŘICE - 24,5-28,4 m/s, 89-102 km/h, vyskytuje se na pevnině zřídka, vyvrací stromy, působí větší škody

MOHUTNÁ VICHŘICE - 28,5-32,6 m/s, 103-117 km/h, vyskytuje se velmi zřídka, působí velké škody na domech, lesích

ORKÁN - nad 32,7 m/s, nad 118 km/h, ničivé účinky

Při míčové technice lovu mám ověřeno, že k vodě má smysl vyrážet teprve za silného větru. Proto jsem si za účelem toho zjištění pověsil za okno provázek s uvázanou petláhví, která spolehlivě signalizuje povětrnostní situaci venku. Navíc jsem do ní umístil rolničku, takže mě to spolehlivě vzbudí, když nastane optimální situace pro lov sumců.


primitivní, ale účinná pomůcka, která doslova sama řekne, že už je čas
(omlouvám se za logo sponzora mého sumíčího týmu)

Míč, minimálně o průměru 30 cm. Možná se vám to bude zdát moc, ale porovnejte si sumčí a kapří tlamu a velikost boilís. Navíc eliminujete záběry sumčích miminek. Lepší jsou míče kožené. Sice nasakují vodu, ale mají prostě lepší zvuk. Nejlepší je míč na odbíjenou.


jeden z mých nejoblíbenějších, všimněte si stop po sumčích kartáčích

Dále klasický sumčí prut a loď pro zavezení nástrahy. Ukotvení prutu je jak u klasického lovu na bójku viz. články Davida Havlíčka.

Problém ovšem nastává, když jsme přímo u vody, nebo vyrážíme z domu a ani nemáme nachystanou loď. Prostě, když mě údery petláhve o okno a zvonění rolničky probudí a já ještě v polospánku vyrážím k vodě.  Zde musíme vyřešit, jak dostat míč bez možnosti zavezení do vlnobití. Dříve jsem chodil z domu v plavkách a s nástrahou rovnou zaplaval, ale když mě jednou zastavila policie...; tak jsem začal přemýšlet o jiném řešení. I samotné noční koupání je totiž poněkud nepříjemné. Napřed jsem chtěl vycvičit psa, což se neosvědčilo. Nakonec jsem objevil velmi efektní metodu. Musíte ji ale předem natrénovat.

Vykopávání míče:

Prostě překlopíte řadič na navijáku udice, postavíte se vedle prutu, míč uchopíte oběma rukama, pustíte a vykopnete jak fotbalový brankář. Míč vlastní vahou a rychlostí bez problému vlasec odmotá a vy ho dopravíte při troše tréninku až do vzdálenosti 30 metrů. Pokud budete opravdu dobří, možná si Vás všimnou i z nějakého fotbalového klubu.

I zde jsem se opět poučil:
1) Míč pouštějte z obou rukou. Míč se pak při pádu směrem dolů nepřetáčí jako když ho pustíte z jedné ruky a nehrozí pak zamotání systému.


takhle je to správně, máte jistotu, že míč se nepřetočí a nedojde k zamotání
(omlouvám se za logo sponzora mého sumíčího týmu)

2/ Čím provádět výkop: zde jsou dvě možnosti. Buď si vozit s sebou speciální kopačky nebo vyjít už v nějakých kožených bagančatech z domu. Každopádně jsem po zapíchnutí trojháku do nohy vyloučil kopačky tzv. hadráky, protože hroty prošly látkou, jak nůž máslem. Nyní se většinou se rozhoduji podle místa lovu. Pokud chci nahodit, dokopnout dál, přibaluji si kopačky. Když ne, vycházím z domu v kanadách. Pokud počasí skutečně přeje a nechcete si pařit nohy v kopačkách či kanadách, stačí do batohu přibalit jen jednu botu, doporučuji tu, která patří na výkop provádějící nohu.


jen kožená a pevná obuv vás spolehlivě ochrání

Výkop, kdy míč leží na zemi se neosvědčil, neboť balón opět rotuje a neletí daleko. Navíc ne každé místo je vhodné k tomu, aby jste to mohli vzít s rozběhem. A bez rozběhu či ze země už nevykopává ani Petr Čech proti Turkům.

Montáž návnady:

Zde se osvědčila izolepa, vteřinové lepidlo, jehla a nit, pletenka a karabinky. Prostě míč omotám pletenkou s navázanými trojháky, kterou připevním s pomocí výše uvedených nástrojů. Karabinkou pak vše spojím s kmenovým vlascem  z udice.


klasicky nachystaná montáž

Vytuněná montáž: Sumec je agresivní ryba, takže je dobré na míč připevnit např. z tkaniček od bot nebo ještě lépe z černé bužírky několik „vousů" a nalepit dva lesklé malé knoflíky jako oči. Sumec má vousů šest, takže pozor, ať jiným počtem vousů z návnady neuděláte např. sumečka amerického, kterého sumec velký k jídlu nerad. Vypozoroval jsem, že na takto upravenou nástrahu jsou útoky ryb častější.



sice piplačka, ale odměnou jsou častější záběry

Cena míče: může se zdát, že vstupní náklady jsou poněkud vyšší, ale zase nemusíte krmit jako u pelet nebo chystat a opečovávat živou návnadu atd. Navíc jde při troše šikovnosti míč použít i několikrát.

To mně připomnělo, že pokud jdeme k vodě, tak si bereme zásobu míčů. Osobně nevyrážím bez méně jak pěti míčů. Nejlepší na jejich transportování je klasická síť na balóny. Lze ji ukradnout v šatně nějakého sportovního oddílu. Míče jsou pěkně pohromadě, sice objemnější, ale je to pořád lepší, než je pracně pumpovat u vody.

Zasekáváme tehdy, když má sumec míč v hubě a ujíždí nebo zůstane zavěšen na některém z trojháčků.

Jinak apeluji na to, že v době tření sumce velkého mezi květnem a červnem je takový lov poměrně neetický, protože sumci hlídající hnízdo jsou ještě více agresivní. Dále po sobě nezapomeňte míče poklízet, protože nesesbírané míče mohou ryby zadusit, v lepším případě to pak u vody vypadá jak po tréninku vodních pólistů.

Takže rozhodněte se sami, jak budete lovit. Možná Vás osloví pelety anebo jestli chcete, tak na bójkách trapte kapry nebo úhoře či  líny atd. Já chytám ultrasportovně na míče. Je to jen na Vás.

V každém případě: Petrův zdar!

Robur