Asi bych se nad tím ani nepozastavil, pokud by po tomto festivalu každoročně nezůstávaly na hladině stovky mrtvých ryb. Festival bývá vždy na přelomu května a června a já sem jezdím s notorickou pravidelností první víkend po 16. červnu na zahájenou na dravce. Pravda, nemohu s jistotou tvrdit, že úhyn ryb má na svědomí tato pyrotechnická soutěž, ale vzhledem k tomu, že tuto lokalitu navštěvuji pravidelně víc jak 40 let, prožil jsem zde velkou část svého mládí a skoro 30 let sem jezdím na ryby, tak si nemohu nevšimnout, že každoročně po této ohňostrojové akci rapidně stoupne počet "zdechlinek". Nevím přesně kolik tun ohňostrojů bylo nejen letos nad přehradou vypáleno, ale určitě to nebude žádné malé číslo a to co spadne zpátky dolů bude zcela jistě jen zlomek. Nicméně se nejedná nejspíš o zcela neškodlivé látky.


Určitě jste někdy zažili odpalování silvestrovských ohňostrojů a tak si dovedete docela dobře představit, co je to za rachot. Ty silvestrovský rachejtle jsou ale jen "slabej odvárek" toho, co předvádějí profesionální "ohňostrůjci". V prvé řadě je to zcela jinej kalibr a show trvá cca 20 minut. Brněnská přehrada je dlouhé údolí a každou ránu ozvěna minimálně 4x zvýrazní. Ohňostroje jsou odpalovány z velkého pontonu z hladiny přehrady a asi si dovedete představit, co je pod hladinou za kravál. Nedovedu posoudit, jak moc negativní vliv má tato "kanonáda" na podvodní svět, ale kladný zcela určitě nebude. Nemalý vliv mají i nespálené zbytky rachejtlí, které spadnou kam jinam, než do zpět přehrady. O chemickém složení těchto zbytků by se dalo polemizovat, zcela určitě se asi jedná o síru, suřík, práškový hliník a spoustu dalších, ne zrovna zdravých prvků a sloučenin.

Možná se ptáte, proč se proti tomu nikdo nepostaví. Odpověď zní: "nevím," je prostě "ticho po pěšině". Nevím o tom, že by se proti tomu ohradila MO Brno 2, jenž tento revír spravuje (v případě, že tomu tak není, napište prosím váš komentář do diskuze). Nezaslechl jsem jediný protest ani od ochránců přírody, ani od mysliveckého svazu (zvěř v lesích musí mít taky obrovskou radost).

Jelikož nepatřím k těm, kdo na základě nepodložených spekulací něco tvrdí, je tento článek spíš otázka napsaná v jeho názvu. Přivítal bych veškeré fundované odpovědi souvisejících především s možným vlivem a následky na ryby jak z hlediska akustického, případně tlakových rázů a podobně a samozřejmě taky chemického, tzn. jaký reálný nebo potenciální negativní vliv mohou mít zbytky z ohňostroje, které zcela určitě dopadnou zpět na hladinu.

Odkazy na fotky z letošního ročníku
http://www.ignisbrunensis.cz/go/main.asp?artId=146&catID=76&LangId=1
http://www.ignisbrunensis.cz/go/main.asp?artId=151&catID=76&LangId=1
http://www.ignisbrunensis.cz/go/main.asp?artId=159&catID=76&LangId=1
http://www.ignisbrunensis.cz/go/main.asp?artId=163&catID=76&LangId=1