Letos padaly hory sněhu, pod ním se bortily střechy, mrzlo až praštělo. Písničkář Nohavica složil o té dlouhé zimě píseň (mimochodem vtipnou). Podle pamětníků prý nejméně 25 let v Čechách tak silná zima nebyla. Asi je to fakt. Vždyť taková přehrada Skalka u Chebu zamrzla již 26. listopadu 2005 a led na ní vydržel do 3. dubna 2006. Jinými slovy - ledem byla uzavřena zhruba 100 dní, tedy téměř celou jednu třetinu roku! A to se bavíme o nádrži, jež leží v nadmořské výšce jen cca 450 nad mořem.

Tak, a rybář aby si z toho drbal hlavu! Aby si kladl hamletovskou otázku v modifikované verzi: Jít, či nejít?

Právě kvůli tomu jsme letos s přáteli Jirkou a Oldou vstoupili do sezóny s velkým zpožděním – až 1. dubna. Naše přehrady – Skalka s Jesenicí – byly obě ještě z celé poloviny pokryty ledem, nicméně na mělčinách už byl prostor ke studenému feedrovému experimentování. A protože se vždycky mezi sebou špičkujeme a hecujeme, čímž se snažíme jeden druhého provokovat k vyšším sportovním výkonům, přidal jsem k naší tradiční „soutěži“ na černé a červené puntíky (černé puntíky jsou udělovány tomu, kdo zvolí neúspěšné místo, červené puntíky zase tomu z nás, kdo vybere skvělý flek – tři červené puntíky mažou jeden černý) „soutěž“ produktivity – podle starého dobrého kanadského obyčeje. Ostatně proč ne? Při pohledu na naši trojici, která poté, co jsem zhubnul na 98 kilo, vykazuje hmotnost už jen 313 kilogramů, musí být hned každému jasné, že v nás dřímá silný sportovní duch. Já sám jsem vášnivým hokejovým divákem, sleduji i fotbalovou Champions League a olympijské hry (letní i zimní). A Jirka s Oldou si o sportu také rádi povídají…

Takže… Abychom si to mezi sebou rozdali podle jasných pravidel, muselo dojít na kanadské bodování. Ryba přes 40 cm se počítá jako gól a ryba do 40 cm jako přihrávka na gól.

Již první den se do čela kanadského bodování vyhoupl Jiří (když kanadské bodování, tak hezky po kanadsku – George). V extrémně studené vodě, kdy asi 200 metrů od nás byl ještě led, vykázal čtyři záběry (no, záběry, spíš kratičké drbance), z nichž ale jeden kvapně proměnil v malého cejna. Byl to chabý, leč vzhledem ke klimatickým okolnostem očekávaný výsledek, jenž vynesl Jiřího do čela kanadského bodování naší feedrové trojice.


Čekání na záběr.

Hned druhý den na Jesenici (znovu jsme feedrovali na místě, kde ještě před pouhými třemi dny prudil led) George (čti Džordž) potvrdil letošní dobrou formu. Zatímco vloni jej výsledky předurčovaly k sestupu z naší kamarádské skupiny, letos – zřejmě za to mohla ona dlouhá zimní přestávka, během níž piloval techniku a doháněl svalovou hmotu – nastoupil ve velkém stylu. Přidal další asistenci a v závěru i gól v podobě kapra – 42 cm. Já mohl jeho náskok na čele kanadského bodování jen stáhnout, avšak před brankou jsem promáchl nejen malý drbanec, ale i záběr jako vrata.


Georgeův první gól sezóny, který zaznamenal hned ve druhém zimním utkání – kapr 42 cm.

Olda za prutem odpočíval.

Po prvních dvou zimních rybačkách, i když kalendářně už bylo jaro, se v čele žebříčku držel George se třemi body za gól a dvě asistence, my s Oldou čekali na první bod nové sezóny. I proto jsme následující feedrovačku vyhlásili útok na pozici vedoucího rybáře, jenže náš „Džordž“ podobně jako v zámoří náš „Džégr“ měl famózní duben. I ve třetím utkání, kdy voda měla jen pět stupňů, udělal dva body (1+1), zatímco my s Oldou znovu nulu. A nejen to. Jiří zcela změnil taktiku boje – nasadil hnojáčky, což mu vyneslo krásného tlouště 46 cm.


Jiří a jeho pátý bod do kanadského bodování (2+3) – tloušť 46 cm.

No, co bych to dál rozváděl. První tři chladné „rybačky“ v letošní zpožděné sezóně nás Jirka vyšplouchl. Nenasadil sice do žádného bodového trháku, ale těsně vyhrál všechny tři zápasy. Že bychom podcenili zimní přípravu? No, to se teprve uvidí, až se všichni naplno rozbruslíme a až se mi na ten elegantní klacek vrátí cit pro úspěšné zakončování brankových příležitostí. Hlavní sezóna totiž začíná až nyní. A teprve na jejím konci se ukáže, kdo z nás komu předá trofej pro nejužitečnějšího hráče. Chleba se láme v play off. Howgh!