Opravdu velmi dlouho jsem váhal, zda mám ostatním rybářům napsat velmi konkrétní návod, jak chytit jelce jesena. Vzpomínám si, jak před několika lety články o lovu sumců a bolenů na revíru Dyje 4B vyvolaly doslova davovou hysterii a skupinové nájezdy na tento velmi atraktivní revír. Dyje 4B byla tehdy atraktivním revírem i pro mne, ale někteří rybáři mi jej tak znechutili, že jsem tuto část řeky Dyje pod Novomlýnskými nádržemi již dobré 4 roky nenavštívil. Toto je jeden z dalších pokusů, který testuje připravenost rybářů, zda se dovedou k rybám chovat s úctou jako k sobě rovnému soupeři a ne jen jako ke kusu masa. Lov jelců jesenů mne uchvátil ještě v době, kdy byl jesen celostátně hájeným druhem. V současné době je jeho lov téměř na celé jižní Moravě povolen a to přináší i riziko na podstatné snížení jeho stavu. Přiznám se, že si občas nějakou rybu ponechám, přesto mohu prohlásit, že drtivá většina mnou ulovených jesenů se zpět prohání ve svém živlu. Doufám, že pro mne ten nejatraktivnější revír – Svratka 1, zůstane i po napsání tohoto článku jedním z nejlepších na jižní Moravě.

>

O revíru Svratka 1
Pro ty, kteří revír neznají, si dovolím opsat popis revíru: „Přítok Dyje. Od nového mostu na Svratce nad Věstonickou nádrží až po silniční most v Uherčicích se všemi odstavenými rameny v k.ú. Pouzdřany a Iváň, včetně přítoku Šatavy až k pramenům”. Výjimečnost tohoto revíru pro lovce přívlačí je dána těsným sousedstvím Věstonické přehradní nádrže, kdy ryby, zejména v jarním období, migrují z Věstonické nádrže do řeky Svratky. Ryby se v řece přirozeně vytírají, a to je samozřejmě atraktivní pro dravce, kteří sem z Věstonické nádrže vytahují za drobnou rybou. V neposlední řadě jsou stavy, zejména štik a sumců, doplňovány pravidelným vysazováním.

Řeka je pověstná zejména velkým množstvím bolenů, velmi často zde můžete narazit i na candáty, v některých úsecích na sumce a štiky, samozřejmostí je všudypřítomný okoun. Jen na okraj uvádím, že zde můžete, zejména v horních partiích revíru, změřit síly s parmou a na podzim můžete, pokud použijete třpytky velikosti 0 a 00, vyvláčet i cejny sinné. Dokonce jsem zde viděl ulovit pstruha potočního.
Přestože tento revír navštěvuji přibližně 15 let, historie mých pravidelných úlovků jelce jesena sahá pouze do roku 1998.

V roce 1997, tehdy ještě jako učitel, jsem měl možnost strávit nádherný den v rámci exkurze 5. ročníku stavební fakulty, který byl zakončen bečkou a opékáním selete v rybářském domově v Pasohlávkách. Dodnes si pamatuji na detaily rozhovoru s pánem, který prováděl hospodářský odlov ryb na Věstonické nádrži. Na mou otázku, které ryby tvoří nejčastější úlovky, jsem tehdy dostal pro mne překvapivou odpověď. Ano, tušíte správně, velmi často byl zastoupen právě jelec jesen. Protože mne tato ryba začala velmi zajímat, sháněl jsem všude možně informace a postupem času jsem zjistil, že tyto informace – i v současné době – jsou pouze povrchní a v diplomatické řeči napsáno „ne zcela pravdivé”.

Zároveň jsem se začal systematicky zaměřovat na lov této atraktivní ryby. Začátek byl nádherný. V jednom horkém dopoledni, kdy jsem nebyl schopen „výrazně se prosadit na plavanou”, jsem během necelé hodiny chytil na jednom místě na malý zlatý vrbový lístek 7 jesenů, z toho jednoho 47 cm. Bohužel, následující návštěvy revíru Svratka 1 již tak úspěšné nebyly, resp. úlovky z větší míry tvořil bolen a okoun. Takže v zimě jsem mohl přemýšlet, jak zlepšit své výsledky.

Ze života jelce jesena
Nehodlám Vás unavovat větami, které si můžete přečíst na jiných webových stránkách či v knihách, spíše se soustředím na nejdůležitější fakta a z toho plynoucí zásady.

Jelec jesen je rybou, která žije v hejnech.

Pokud se vám jesena podaří na daném místě přelstít, je velká pravděpodobnost, že zde můžete chytit i další kusy. Přestože mám při přívlači rád aktivní pohyb a jedna návštěva revíru Svratka 1 pro mne zpravidla prezentuje alespoň 5 km vycházku, rád se zastavuji na svých oblíbených místech. Již mnohokrát jsem byl cca patnáctiminutovou zastávkou na některém z takových míst odměněn zpravidla třemi až pěti kusy jelce jesena.

Jelec jesen je všežravec, mimo jiné se s oblibou živí hmyzem a drobnými rybkami.

Nástraha by samozřejmě měla napodobovat jeho přirozenou potravu, a proto nejraději používám drobné rotační třpytky podlouhlého tvaru, dle standardu Mepps typ aglia long 1, chcete–li, česky vrbový lístek. V literatuře se traduje, že jiné třpytky, zejména větších rozměrů, nelze použít. Toto je tvrzení, které se nezakládá na pravdě, i 12 g třpytka může být v určitém období pro jesena neodolatelnou kořistí, zatímco menší třpytky pro něj v tomto období tak atraktivní nejsou (podrobněji se zmíním o rotačních třpytkách v následujících kapitolách). Samozřejmě i woblery jsou pro jesena velmi zajímavé, zejména typy s agresivním chodem a velikostí do cca 4 cm. Několik velkých jesenů jsem chytil i na 7cm rapalu originál, což byla max. velikost wobleru, na který jsem kdy chytil nebo i jen zasekl jesena. Kromě toho můžete s úspěchem použít i malé plandavky (zejména do velikosti 3cm) a marmyšky.

Každou rybu najdete tam, kde má bezpečný úkryt a dostatečné množství potravy

Při studiu literatury jsem se nedozvěděl o stanovištích jelce jesena prakticky nic. Jeden autor píše, že jesen vyžaduje tekoucí hluboké vody, ale na charakteru dna nezáleží, druhý pravý opak, většinou se autoři pouze shodli na skutečnosti, že jesen nemá rád bahnité dno. Podle mých zkušeností z revíru Svratka 1 nelze místo výskytu jelce jesena deterministicky popsat, jedno však vím jistě, ani bahno mu nevadí. Na jesena zde narazíte v plné sezóně doslova na každém kroku, ať se jedná o naprostou mělčinu nebo zabahněné hlubší úseky řeky. Pouze s přibývajícím podzimem se stahuje do hlubších úseků a kamenité mělčiny zůstávají osiřelé. Nicméně v průběhu letních měsíců zůstává přibližně ve stejných partiích toku a dle mého názoru se raději zdržuje na mělčinách. Již několikrát se mi stalo, že rybu, která byla nějakým způsobem poznamenána (např. natržená ocasní ploutev) jsem chytil více než jednou a vesměs jsem ryby chytil na stejném místě. Takže má rada zní, zapamatujte si, kde jste jelce jesena chytili. Tak jako ostatní druhy ryb, má i jesen v průběhu roku chování, které se periodicky opakuje. Pokud jesena chytíte na daném místě jeden rok, pravděpodobnost úlovku této ryby na stejném místě i v dalším roce je vysoká.

Jelec jesen je ryba, kterou těžko přehlédnete

Pokud voda není vyloženě „jako kafe”, zcela určitě na Svratce 1 zaregistrujete jesena, a to i bez použití polarizačních brýlí. Uvidíte jej zejména sbírat na hladině hmyz, ale uvidíte ho i lovit v hejnech rybiček. Pokud je voda nezkalená, často se těším pohledem na hejna jesenů, jak přejíždějí kolem břehu, nebo na osamocené jedince, kteří jsou maskováni podvodní vegetací a jen občas vyjíždějí v ústrety chutnému soustu. Již několikrát jsem stál nehybně s otevřenou pusou a díval se na více než půlmetrové jeseny, kteří téměř na místě kousek pod hladinou vyhlíželi, kdy připlave do jejich blízkosti nějaká dobrota. Je zajímavé, že takovou rybu se mi několikrát podařilo „přemluvit” k záběru, přestože ryba pravděpodobně o mně věděla.

Náčiní
Při čtení článků s rybářskou tématikou jsem doslova nesnášel kapitoly o výběru prutu, navijáku, vlasce,..., zejména pokud byli jmenováni konkrétní výrobci, kteří jsou zaručeně lepší, než konkurence. Nicméně pro úplnost napíši alespoň několik vět o prutech a vlascích, které používám. Pro přívlač na řece Svratce používám 3 pruty o vrhací zátěži 7–15g, 10–30g a v neposlední řadě i štikový speciál 50–100g. Nedovedu popsat, který prut je na lov jesenů nejlepší, protože i se štikovým speciálem jsem dosahoval nadprůměrných výsledků. Tímto jsem chtěl zdůraznit, že nepotřebujete nejjemnější prut, spíše vyváženou sestavu s odpovídajícím navijákem a vlascem. Výše uvedeným prutům odpovídají i použité vlasce 0,15mm, 0,19mm případně 0,22mm, resp. šňůry 0,14 a 0,15 mm. Pokud máte dostatek peněz na nástrahy a chcete chytat výhradně jesena, bohatě vám postačí univerzální prut max. 10–30g a „obyčejný” 0,15 – 0,19 mm vlasec, který koupíte v cenové relaci cca 40Kč za 100m vlasce – ten Vám zajistí bezpečné zdolání více než půlmetrového kousku. Pokud chcete ušetřit za nástrahy a zároveň počítáte i se štikou nebo se sumcem, nebojte se použít pletenku. Jak již mnohokrát bylo řečeno – a mohu to potvrdit – síla vlasce, resp. použití pletenky, má nesporný vliv na počet záběrů, nicméně s pletenkou jsem již několikrát zdolal za vycházku více než 10 kousků jesena a toto číslo již považuji za nadprůměrný výsledek. Nebojte se, že s pletenkou chytíte jen podprůměrné kusy, již jsem pár jesenů přes 50cm na pletenku vytáhnul. Nicméně se mi občas stalo, že mi ryby po záseku neustále padaly. Problém jsem vyřešil „přezbrojením” na obyčejný vlasec, který má vyšší průtažnost.

Pavel Dvořák