Meziříčští ochránci přírody se odvolávají na to, že pozemek i s rybníčkem patří městu a že k jeho správě chybí manipulační řád. „Ten by měl stanovit, jak o rybníček pečovat, jinak se o něj nemůžeme starat” vyjádřil se jednatel Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí Milan Orálek.

Podle zaměstnanců odboru komunálního hospodářství meziříčské radnice však sice pozemek patří městu, ochránci přírody by jej však měli mít ve své správě.

Na to upozorňují i představitelé Českého rybářského svazu ve Valašském Meziříčí. „Žádali jsme město o rybníček, protože je blízko Domu dětí a mládeže, kde máme kroužek mladých rybářů. Pro ně to mohla být ideální příležitost naučit se starat o ryby. Mohl to být ukázkový příklad, ochránci si ale rybníček prosadili jako součást své naučné stezky a takhle to dopadlo”, posteskl si předseda svazu Jiří Nauš.

Za úhynem ryb je podle rybářů zcela jasně nedostatek okysličené vody. „I malé dítě ví, že led na rybníce se v zimě musí prosekat. Jinak totiž neodejdou bahenní plyny a rybám hrozí úhyn. Udivuje mě, že to zrovna ochránci přírody nevědí”, konstatoval Nauš.

Ochránce přírody také překvapilo, že v rybníčku bylo tolik ryb. „Předpokládali jsme, že jich je tam pouze několik a malých, kdybychom věděli, že jich je tam tolik, určitě bychom led prosekali” připustil Orálek. Dodal také, že hlavním problémem je velmi malý přítok do tůně a příliš mnoho sněhu na ledu rybníčka. „Podobný stav bude po zimě i na více podobných malých plochách, které nejsou v běžné údržbě a kde se neví, jestli tam nějaké ryby žijí. Škeblím a rakům to naštěstí nijak neuškodilo”, uzavřel ochránce přírody.

JANA OBORNÁ