Tento rybářský řád bude platný na revírech organizačních jednotek jak Českého, tak Moravského i Balkánského rybářského svazu.

Doby hájení

Hájení jednotlivých druhů ryb je zcela zrušeno, bude možno chytat cokoliv v průběhu celého roku. Doby hájení vodních živočichů jsou taktéž zrušeny.

Všeobecný zákaz lovu

Co se týče dřívějšího všeobecného zákazu lovu, od platnosti nového RŘ zrušen. Možno chytat na všech typech vod. Zde dochází k jedné zásadní změně – ruší se rozdělení na mimopstruhové a pstruhové pásmo. Zavádí se název „lovné pásmo”.

Nejmenší stanovené délky ryb

Ilustrace: TR Nejmenší stanovené lovné délky ryb se ruší s vyjímkou střevličky východní u které je stanovena největší povolená délka 35cm. Nad tuto délku musí být ulovená ryba vrácena zpět vodě.

Zakázané způsoby lovu

Tento odstavec je v nově připravovaném RŘ zcela vypuštěn a místo něho se zařadil odstavec:
Co není zakázáno, je dovoleno – účel světí prostředky.

Nově je zaveden i článek Doporučuje se. Krom jiného doporučený počet prutů 4 přes den a více, noční chytání povoleno neomezeně, počet prutů nejlépe 6 a více. Za nástrahy se doporučují pro jejich vzácnost kdysi chráněné druhy živočichů, např. maso z perlorodek říčních, maso z račího zadečku, a jako nejlepší nástraha se doporučuje rybí cár z boku lososa obecného do velikosti 30 cm. Pokud ryby neberou, doporučuje se použití elektrického agregátu, samozřejmě za dodržení všech bezpečnostních předpisů a absolvování předepsaného školení, které budou zajišťovat MO. Lov se silnými halogenovými reflektory lze taktéž jen doporučit, v době nízkých stavů vody přehrazovat tekoucí stružky a lovit zde zadržené ryby do keserů, v případě větších problému bodci, luky či do ok. Pro tento dozajista sportovní rybolov se doporučují zvláště rybí přechody. Ti vyvolení, kteří vlastní zbrojní průkaz, mohou, a to i bez loveckého lístku v libovolném počtu odstřelovat ryby. Zde je vyjímka v nejmenší stanovené míře. Mohou se střílet ryby větší než malé, aby se vyloučilo případné selhání střelce a nemělo by docházet k nechtěným odrazům projektilů od hladiny či dna. Z tohoto důvodu doporučuje nový RŘ zajistit si neprůstřelné taktické střelecké brýle US NAVY – Wiley X, dovozce firma BULL Kroměříž. Povoluje se rovněž neregulovatelný odstřel i chytání do želez u norka, vydry, volavek všech druhů a barev, kormorána nevyjímaje.

Ledňáček obecný hájen první týden v dubnu a poslední týden v listopadu.

Je toho mnoho, co lze z tohoto článku doporučit, ale fantazii se meze nekladou a zkušení rybáři si dozajista ve své praxi poradí a jak doufáme, se svými zkušenostmi se brzy podělí s našimi čtenáři.

Přístup na pozemky

Pokud vlastní oprávněný k lovu (tudíž kdokoliv bez omezení vyznání, barvou pleti i sociálním původem a jiní) alespoň jeden prut viditelně nesený, může vstupovat kamkoliv, na jakékoliv pozemky. V případě že je mu v tom bráněno překážkami, plotem apod. je oprávněn tyto odstranit jakýmkoliv způsobem, protože tam nemají co dělat a případné škody tím vzniklé se účtují na vrub vlastníka pozemků. Neměl je tam co trpět, natož zřizovat.

Chování při lovu

Ilustrace: TR Při jakémkoliv způsobu lovu záleží jen na domluvě mezi rybáři, jaké budou dodržovat vzdálenosti mezi sebou. Pokud se nemohou dohodnout, rozhoduje právo silnějšího a pokud je přítomen člen RS, dle vlastního uvážení rozhodne, kdo bude chytat a kdo bude vykázán na jiné místo lovu.

Při lovu udicí, samoseky a pod. musí být lovící přítomen v dohledu. V případě vzdálení se od prutů nechá u nich zprávu kde se nachází, nejdále ale do 2 km, nebo číslo telefonního spojení k případným konzultacím s RS na dálku.

Kontrolním orgánům se předkládá jen členská legitimace, pokud je lovící členem nějaké MO. Pokud není, prokáže jen svoji totožnost Euro průkazem totožnosti. Státní rybářský lístek ani povolenka není potřeba, taktéž sumář úlovků. Ostatně, co je komu do toho, co kdo chytí.

V případě, že je zjištěn přestupek, ale domníváme se, že k tomu téměř nemůže dojít, bude kázeňsky projednán v místě bydliště domovním důvěrníkem či v případě většího provinění na podatelně příslušného MěÚ.

Poměr k vodním stavbám a zařízením

Povoluje se chytat kdekoliv, pokud jsou dodrženy alespoň minimální zásady bezpečnosti a neodporuje li to provoznímu řádu provozovatele vodních staveb a zařízení. Pokud odporuje, lze tento problém řešit podáním návrhu na úpravu provozního řádu, kterému by v nové úpravě měl provozovatel vyjít maximálně vstříc.

Lov z loděk

Používání loděk se neřídí žádným řádem. Lov z loděk povolen všude, kde voda teče s vyjímkou mělkých potoků a za nízkého stavu vody na řekách. Tento stav se zjišťuje pohledem na vodu a utvrzením se, že stav vody je o dost nižší než malý. Lovící z loďky není povinen přijet ke kontrolním orgánům. Pokud chtějí ho kontrolovat, masí též vlastnit prostředek k plavbě.

Za loď se považuje vše, co se udrží na hladině alespoň po dobu 20 minut, rozměry jsou stanoveny v horním limitu 30 metrů čtverečných.

Používání echolotu povoleno všude, opět z vyjímkou mělkých vod, kde by mohlo dojít k poškození drahého přístroje nárazem o dno. Toto bude zvláště kontrolováno a postihováno RS.

Ustanovení pro vody „lovného pásma”

  • Počet prutů, udic a návazců neomezen.
  • Možno používat za nástrahu i k zakrmování cokoliv, co nevytráví vodu a nezmění její barvu, chuť a vůni.
  • Při chytání z lodě možno mít nastraženy i pruty na břehu, při větším vzdálení platí ustanovení z odstavců uvedených výše.
  • Při lovu přívlačí se může jakákoliv nástraha táhnout za jedoucím plavidlem, možno lovit na více prutů, pokud to um a zkušenost lovícího dovolují. Dobře se osvědčuje v prolovovaném úseku přívlačí mít nastraženy i minimálně dva pruty na rybičku. Pozor však na hrozící zamotání udic.
  • Za přívlačovou nástrahu se považuje vše, co jest možno připevnit na vlasec, pletenou šňůru a lze to dopravit do vodního sloupce. Počet háčků neomezen.
  • Při hlubinné přívlači je též povoleno lovit výbušnými prostředky do síly ručního granátu Armády ČR, pokud ovšem dotyčný vlastní živnostenský list na provádění demolic a jiných prací s třaskavinami, trhavinami a výbušninami. V tomto případě smí za den použít maximálně 10 hlubinných náloží.
  • Zde je nutno dodržovat ohled na koupající se a potápějící se osoby.
  • Přívlačí je přísně zakázáno chytat v období, kdy vodní plocha zamrzne. Přísný zákaz prolamování ledu!
  • Muškaření se povoluje také neomezeným počtem prutů. Nástrahy neomezeny jako u přívlače.
  • Při lovu je rybář povinen mít u sebe vyprošťovač háčků, podběrák o minimálním rozměru 100 cm čtverečných, tlouk k omračování ulovených ryb, pořádný nůž, lékárničku a v případě uchovávání živých ryb i nádržku o minimálním rozměru 1 metru čtverečného vybaveného vzduchováním. Nejlépe na benzínový motůrek.
  • Doba lovu neomezena, v případě velkého zájmu ryb o nástrahy možno chytat i 25 hodin denně.
  • Přehled o úlovcích zrušen, taktéž i limit v počtu i hmotnosti ulovených ryb.
  • U rybolovu mládeže do 15 let se stanovuje maximální počet nastražených prutů a udic na 4, nepovoluje se lov přívlačí na umělé nástrahy, pouze na živou i mrtvou rybičku, vodní i suchozemské živočichy (myši, žáby apod.)
  • Rybolov cizích státních příslušníků, vyjma státních příslušníků EU je zakázán s ohledem na uchování rybího bohatství našich vod.

Všeobecná ustanovení

Soupis revírů zrušen, kde voda teče i stojí, lze provozovat lov. Pouze bažiny, čističky a odkalovací nádrže jsou zahrnuty do revírů se zákazem chytání. Velký důraz se klade na čistotu v okolí toků. Na základě zvětšených pravomocí RS i Policie ČR bude každý, kdo bude znečišťovat místo lovu i si po svém příchodu neuklidí v místě chytání prostor a rozloze 50 metrů čtverečních, ihned postižen formou okamžitého tělesného trestu. Dle fyzických možností a prostředků vykonavatele. Zde je důležité upozornit, že jak příslušníci Policie ČR, tak i členové RS jsou chráněni proti fyzickému napadení zákonem o veřejném činiteli. Jakýkoliv odpor proti potrestání bude trestně a následně soudně řešen.

Příloha RŘ – definice rybolovných způsobů

Co není zakázáno, a myslíme si, že v tomto vyšel nový RŘ lovícím vstříc, je dovoleno. Tato příloha bude postupně aktualizována a každý rok doplňována o zkušenosti rybářů a lovících. Dozajista bude z čeho čerpat a časem se uvažuje o samostatné brožuře, možná distribuované i za úplatu, aby i méně zkušení a začínající adepti měli z čeho čerpat.

Závěrečné ustanovení

Tento rybářský řád platí do odvolání, nejspíše do doby, kdy bude ulovena poslední ryba a dokud se i poté budou na březích našich krásných potoků, říček, řek, rybníků, přehrad a jiných louží nacházet optimisté, kteří tomu nebudou chtít uvěřit.

V případě zájmu o nahlédnutí do návrhu nově vznikajícího RŘ si otevřete stránky www.kocourkov.com a pro více informací pište na adresu magorboys@madmike.cz

PS : Dle svého nejlepšího vědomí, bezvědomí a svědomí prohlašuji, že se mi to nezdálo, nebyl to výtvor alkoholového opojení ani jsem nebyl pod vlivem drog. Jedná se jedině a pouze o výplod mé choré mysli a jejích vizí do budoucna.