ilustroval: TR Přednostně je potřeba rozdělit ony bolesti. A to na bolesti velkých kloubů (kolena, kyčle, ramena a  meziobratlové klouby tzv. ploténky) a bolesti kloubů menších (kotníky, nárty, lokty, zápěstí a drobné ruční klouby).

Příčina vzniku bolestí je různorodá, ale po nejvíce má na bolest na svědomí přetěžování kloubů a to ať už nějakou jednotvárnou namáhavou činností (manuální práce, sport), nebo, a to ponejvíce, NADVÁHA. Další už menší příčinou jsou poúrazové stavy (zlomeniny v oblastech kloubů) tyto klouby jsou časem citlivější na změny počasí a záněty vyvolané jinou mechanickou cestou (utržení svalových úponů nebo vniknutí cizího tělesa do tkáně–různé špony a odštípnuté hřeby atd.). Nebudu se zde zmiňovat o vrozených vadách – tam je to jasné.

Takže co s tím, když už to bolí?

Klasické onemocnění kloubů se nazývá osteoarthroza a pro každý kloub se potom rozlišuje na např. gonarthrozu, koxathrozu atd. Pokud bolí velké klouby ( kyčle, kolena), je zapotřebí co nejvíce omezit přetěžování těchto kloubů, takže třeba začněte plavat a pokud máte problémy s váhou, upravte si jídelníček. Určitě nehubněte na rotopedu nebo běháním. Nevystavujte klouby velkým teplotním výkyvům. Hrdinská zimní jízda na motocyklu se vám za několik let vrátí i s úroky!!! Výborná je sauna a pára spojená s plaváním. Do jídelníčku zaveďte pravidelné pojídání tzv. aspiků a kdo může i haribo medvídky.

Jinak zaručené přípravky, které vám zaručí bezbolestný pohyb jsou také vhodným doplňkem stravy, ale pozor!– jejich užívání je dlouhodobého rázu a výsledky se ihned nedostaví. Takže je rozhodně nutné podstoupit minimálně 1/2 roční kůru. Nejrychlejší účinky by měli mít tzv.geladrinky. Distributoři praví, že úplně nejlepší je spojit léčbu tablety+drinky, leč se nezmiňují na kolik to vyjde, i když musím podotknout, že do svého zdraví nejsme zatím ochotni zdaleka tolik investovat jako do nemocí – viz. kouření!!!!! Nejvýhodněji z tohoto pohledu vycházejí výrobky firmy Walmark (ARTHROSTOP).

Bolesti páteře– pokud budete mít vyhřezlou ploténku, žádný preparát vám nepomůže. Poznáte to tak, že vám bolest od páteře vystřeluje do stehen nebo hýždí a ztrácíte cit v končetinách. Jednoduchým zátěžovým testem by to měl poznat každý neurolog. Pokud máte klasické počínající problémy s páteří je vaším největším problémem břicho a ochablé zádové svalstvo – ochablé břišní svaly jsou bičem na záda. Takže hurá do posilovny a posilovat. Každý lektor v posilovně vám doporučí jak cvičit a uvidíte, že mnoho cviků se dá zvládnout i doma. Samozřejmě plavání, sauna je také super a doporučuji i jízdu na kole, ovšem až tak od května, v zimě rotoped + novinka tzv.spinning je výborná záležitost na redukci váhy a protažení těla.

Postižení menších kloubů je na léčbu dříve zmíněných preparátů dost intaktní. Menší klouby jsou většibou postiženy revmatoidní artritidou a ta se léčí za oborného dohledu revmatologa. Průvodním znakem tohoto onemocnění jsou otoky kloubů, kroucení prstů a ztráta hybnosti kloubů. Onemocnění se zjišťuje laboratorně z rozboru krve + rtg postižených kloubů.

Takže tolik zhruba o onemocněních a proto vážení rybaříci nepodceňujte nákup kvalitního oblečení, zvlášť pokud brodíte. Nepodceňujte zpocené oblečení, pokud máte možnost, tak se převlékněte a dostatečný přísun teplých tekutin. To co ušetříte na lepších prsačkách se vám mnohonásobně nevyplatí až budete s hůlkou sotva bobkařit, zatímco Vaši vrstevníci budou dále brodit. Protože neexistuje špatné počasí, ale pouze špatně oblečený rybář.

V lidovém léčitelství jsem narazil pouze na léčbu celerem a teplé zábaly. U celeru pozor na krátkodobý zvýšený sexuální apetit, aby se u manželek nevyskytl sexualní návyk. Jinak ony zázračné preparáty zlepšují kvalitu vlasů, pokud nějaké máte, a  nehtů. Vůbec zdravé nehty jsou indikátorem zdravého organismu.

Poslední poznámka se týká těch co si teď řeknou: "jak mám hubnout, když mne bolí každý pohyb". Opravdu si stačí upravit jídelníček a začít třeba jen s pravidelnou procházkou a po schození několika kil vám klouby dovolí jistě víc. Dalším takovým úskalím je, že se nedostaví okamžitý účinek. Ano, chce to trpělivost, nemůžete chtít, aby se vám klouby zregenerovali za několik dní po několikaletém zanedbávání jejich údržby!!! Opravdu vydržte – operace spojená s výměnou kloubu není vůbec nic příjemného a čekací lhůty se u neustále prodlužují.

Rudolf Gašpar