foto: Radek Havlíček Tyto informace vyplynuly z proběhlého průzkumu internetového rybářského impéria Chytej.cz, který zjišťoval jaké rybolovné způsoby jsou ke konci roku neoblíbenější.

Dva rybáři ze tří uvedli, že přívlač bude na podzim dominovat a budou se jí věnovat nejvíce. Každý desátý účastník průzkumu bude hlavně feedrovat a každý cca dvacátý bude lovit dravce na rybičku. Ostatní způsoby lovu nebudou rybáři dle zjištění Chytej.cz příliš praktikovat. Nejméně populárním způsobem je lov s marmyškou. Pouze jeden z dotazovaných ji uvedl jako favorizovanou metodu. Žádný respondent neuvedl, že vůbec lovit nebude.

A co na to přední vláčkaři z České republiky?

Milan Ryba - mistr ČR v přívlači v letech 1995 a 1999

„Velice mě těší narůstající zájem o lov přívlačí. Osobně jsem přesvědčen, že tato sportovní metoda lovu dravců k podzimu neodmyslitelně patří. Všem vyznavačům přívlače přeji spoustu krásných zážitků u vody a mnoho trofejních ryb.”

Václav Fikar - prvoligový závodník, zakladatel serveru Chytej.CZ)

„Pokud jde o výsledky ankety, jsem rád, že se čím dál silněji prosazují sportovní techniky rybolovu, s nimiž je rybařina přece jenom pestřejší, aktivnější i zábavnější zároveň. Na druhou stranu na Chytej.cz se přihlašují zejména vyznavači lovu dravých ryb a celá řada kvalitních a opravdových sportovců, takže bych výsledek ankety nepřeceňoval, vzhledem ke skladbě návštěvníků serveru se mi zdá být logický. Já na podzim samozřejmě hlavně vláčím, prokládám to marmyškováním nebo plavačkou, pokud si chci odpočinout u kaprovitých ryb.”

Radim Křepelka - mistr ligy v přívlači v roce 2003

„Přívlač je jednou z nejsportovnějších disciplín rybařiny hlavně vůči rybám samotným. Je velice potěšující zjištění, jak se za pár sezón ze zarputilých „bobkařů” stávají sportovní rybáři vláčkaři, měnící postupem času své názory k rybaření, chování u vody a rybám. Časem zjišťují, že naplnit mrazáky není jejich hlavní prioritou. Bohatě postačí procházka kolem vody, pozorováním řeky a okolí krajiny. O tom, že dravci jsou jedni z nejhezčích ryb v našich vodách a souboj s nimi fantastickým zážitkem, není třeba polemizovat. A právě proto jsou vláčkaři nejlepší partou rybářů vymykající se ostatním.”

Tomáš Rozsypal - prvoligový závodník, šéfredaktor předního rybářského časopisu

"Podzimní období je hlavně o chytání dravců. Je proto přirozené, že výsledky ankety byly více nakloněny ku prospěchu „dravčích” rybolovných technik (otázkou je, jak by asi hlasování dopadlo, kdyby byla anketa posunutá do letních měsíců). Stejně mne ale překvapila tak vysoká převaha příznivců přívlače oproti vyznavačům ostatních metod. Zdálo by se, že přívlač s umělými nástrahami pomalu, ale jistě vytlačí lov na mrtvou či živou rybku. Tak růžové to zase nebude! Domnívám se, že pro mnohé rybáře je sportovní přívlač zatím jen módní záležitostí (stejně jako jí bylo před 10 lety „kaprařské šílenství” a v současnosti i „feederový boom”) a nadšení z nich po čase vyprchá. Všem, co u ní setrvají, držím palce a přeji hodně úspěchů – už jen proto, že přívlač s umělými nástrahami je podstatně šetrnějí vůči vodním predátorům, než lov na přirozené nástrahy."

Milan Rozsypal - prvoligový závodník

"Přívlač na umělé nástrahy s rozvojem nejnovějších technologií a informací vede k bližšímu porozumění rybám. Často se dochází k závěrům, že na tyto nástrahy se nachytají ryby i v místech, kde to nikdo jiný nedokáže ani na živou rybku. Spolu s rybářským citem a znalostí přírody se přívlač stává pro mnoho rybářů cestou k poznání tajemství našich krásných vod. Nikdy je ale nepoznáme všechny. To je na tom možná to nejlákavější. Všem příznivcům přívlače Milan Rozsypal"