„Jde o to vzdál hold řece, která spojuje okresy v kraji,” řekl hlavní organizátor – kynšperský radní Miroslav Volf. Zatímco v Karlovarském kraji zůstává Kynšperk se slavností osamocený, k pořádání Dne Ohře se ve stejný den připojí i radnice Žatce a Loun. „Jsem rád, že se to rychle rozšířilo i na sever. Den Ohře je míněný pro celou řeku,” radoval se Volf. A jak dodal, v příštím roce by se svátek měl rozšířit i do dalších měst Karlovarského kraje. „Starostové Sokolova, Karlových Varů i Chebu to podporují, k pořádání společné slavnosti se připojí v příštím roce,” uvedl.

Foto: V. Fikar Na Dni Ohře v Kynšperku se podílejí všechny organizace města – hasiči, technické služby, sportovní klub. Pochopitelně se přidali i místní vodáci a rybáři. Slavnost se odehraje poblíž zastřešené lávky u jezu, který se nyní opravuje. „V pátek by měla být oprava jezu předána, den nato bude slavnost,” připomněl M. Volf.

Den Ohře začne ve 14 hodin vyplutím kynšperské flotily. Následovat bude závod netradičních plavidel, soutěž o nejlepší vodácký vtip a písničku, rybářské a vodácké závody, a také zde bude ukázka hasičské techniky. Den Ohře vyvrcholí zapálením vatry a večerním koncertem s bengálskou nocí.

K uskutečnění svátku řeky M. Volfa inspirovaly dvě události – záplavy a prožitek z podobné slavnosti na Rýně. „Po potopě si tam lidé uvědomili, že by měli mít větší pokoru k řece, a proto s ní spojují nejen starosti, ale i radosti. To jsem si uvědomil i po našich záplavách,” dodal radní Kynšperka, který by chtěl Den Ohře pořádat vždy poslední červencovou sobotu.