Rotační třpytky

Jaká je nejlepší rotačka na duháky? Ta, které věříme. Nemám pocit, že by pstruh duhový dával v průběhu sezóny přednost výhradně jen jedné barvě nebo vzoru. Osmatřiceticentimetrový exemplář zaútočí v příhodný okamžik stejně dobře jak na třpytku s křidélkem ve tvaru vrbového listu o velikosti 00, tak na rotačku velikosti 2 s oválným křidélkem. Ta jedna přitom může být stříbrná, ta druhá třeba zase růžová s černými pruhy. Tohle, zdá se, není pro úspěch rozhodující (zřejmé to bývá na závodech v přívlači, kde se duháci chytají na nejrůznější barevné vzory i odlišné velikosti).

Foto: Pavel Fikar Opravdu důležitá je hloubka, ve které s nástrahou pracujeme, a moment překvapení. To byste nevěřili, co s takovým pstruhem dokáže udělat nečekaná změna tempa vláčení. Najednou se v něm probudí instinkt dravce, vystřelí vpřed a my náhle v prutu pocítíme jeho sílu. Pokud zaútočí v horní třetině vodního sloupce (mám na mysli větší a hlubší vodní toky), můžeme se těšit na částečný souboj nad hladinou, kde se duháci snaží za pomoci kotrmelců a přemetů zbavit ostrého háčku v tlamě. Tím jsou pověstní.

I když, jak jsem uvedl, není barva pro pstruha duhového tím nejdůležitějším, přesto bychom určitá elementární pravidla volby barevného vzoru dodržovat měli. Alespoň já tak činím. Tak například do kalných či tmavých vod používám fluorescenční nebo výrazně stříbrné třpytky, do čistých vod méně výrazné vzory. Mohu–li si vybrat, volím raději dekorované rotačky, které mají na křidélku puntíky nebo pruhy (třeba Mepps Black Fury, Mepps Comet). Rovněž barevné chmýří kolem trojháčku, červené nebo černé, mám v oblibě.

Mou tajnou zbraní je modrá Aglia Platium (Mepps) ve velikosti 2 s hustým červeným chmýřím kolem trojháčku (není původní, to přidělávám). Dalším mým hitem je Vibrax Foxtail (č. 2) v barvě zelené žáby, pstruha duhového i okouna. Jak už jsem ale řekl, nakonec nejlepší je taková nástraha, které věříme.

Woblery

Na stojatých vodách – pokud jde o pstruhy duhové – s nimi nemám výrazné úspěchy. Ano, tu a tam se nějaký splete, avšak není jich mnoho. Lepších úspěchů dosahuji na proudných tekoucích vodách, kde se s mělce plovoucími woblery dá efektivněji pohrávat. Tady se mi vyplácejí spíše přírodní barvy (RT, SD, SSH, S...). Oblíbené „duhákovské” typy jsou Originaly od Rapaly ve velikostech 5 a 7 cm, Shallow Shad Rap 5 a 7 cm, Countdown 7 cm nebo Team Esko 7 cm. Od Salma to pak je model Hornet v 3 a 4 cm potápivé verzi.

Nástrahy z měkkých plastů (gumové)

Na malých tekoucích vodách, obzvlášť jsou–li hladové, zaútočí pstruh na každou dobře předloženou nástrahu. Třeba i na bílého menšího twistera, jehož ocásek necháme chvět v proudnici nedaleko předpokládaného stanoviště pstruha. Poslední dobou (dvě sezóny) jsem si na řekách docela oblíbil rippery Kopyta (dvě nejmenší velikosti) – hlavně v načervenalých a nahnědlých odstínech. Je zajímavé, že duhák na ně kolikrát zaútočí ihned po dopadu na hladinu, nebo naopak až u dna, kde si s nimi vlažně pohrávám. V letním období je tahám co nejpestřeji a nejrůzněji, protože duhák si rád vyšlápne na provokatéra...

Ostatní

Svého času jsem na řekách a potocích používal i malé plandavky. Chytával jsem na ně v proudnicích a pod jezy pstroužky a siveny od 18 do 30 cm. Je to už ale dlouhá řada let, takže se necítím na to rozepisovat se zde o tom nyní hlouběji. To platí i ostatních vláčecích nástrahách, ke kterým občas sáhnu, avšak ne tak často, abych mohl vynášet závěry.

Ať již se nakonec rozhodnete pro jakoukoliv techniku lovu pstruha duhového, vždy pamatujte, že je to úctyhodný soupeř, který vás ve výskoku nad vodou dokáže porazit. Je to ryba silná a perspektivní, ryba s velkou budoucností.