Psal se rok 1968 a byl jsem nejšťastnějším dítkem na celé zeměkouli. Se žlutým laminátovým proutkem jsem proseděl u obecního rybníka každou volnou chvíli. Později jsem ještě zdědil po starším bratrovi, který byl na rybaření nemehlo, zelený Stabil IV, s modrým laminátem a to bylo teprve něco. Kromě větší cívky a lepšího chodu, vydával Stabil i parádní zvuk při točení kličkou. Měl jsem výzbroj, která mě doprovázela celé dětství. 

V sedmdesátých letech přišla éra teleskopických prutů

Kdo tenkrát neměl teleskop, ten jako by nebyl. Jenže sehnat tak žádané zboží rovnalo se téměř zázraku. Od patnácti let jsem již mohl chytat na dva pruty, takže jsem potřeboval zázrak dvojnásobný a věřte nevěřte, on se dostavil. V Hradci Králové se pořádalo v roce 1977 na Orlici nějaké mistrovství v lovu na plavanou a výrobní družstvo SONA zde mělo prodejní stánek. Byl to vlastně velký vojenský stan, plný nejnovějších teleskopických prutů SONA Delta. S kamarádem Jirkou jsme vystáli dlouhatánskou frontu a vysněné pruty byly naše. Oranžový 320 cm a červený 360 cm, s gramáží 7 - 15 g. Hodně práce mi dalo sehnat nějaké pěkné navijáky. Nakonec mi štěstí opět přálo a koupil jsem moderní Tapy 432 a 541.

  

Moje staré nádobíčko

 

Proč vlastně píšu tyto vzpomínky?

Vztah lidí k věcem byl v minulosti mnohem intenzivnější. Rozbité rybářské náčiní se opravovalo a drobnosti jako olůvka, splávky nebo policajty, si většina rybářů vyráběla sama. Ke každé věci si člověk vytvořil vztah a nerad se s ní pak loučil. Dnes ani nevím, kolik prutů a navijáků vlastním. Na každou metodu se používají jiné a mám jich plnou skříň. S teleskopy SONA a velkými Tapy jsem vydržel až do vojny a sloužily mi pak ještě dalších pět let. Zlom nastal po sametové revoluci a nástupu kapitalizmu, kdy k nám po roce 1989 začalo proudit zboží z celého světa. Najednou se dalo sehnat úplně všechno a rybářské obchody praskaly ve švech. Díky věrnosti k zakoupenému rybářskému náčiní, jsem se však zcela minul s jednou z posledních novinek Tokozu. Tou novinkou byl japonský naviják.

 

Na Berounce v roce 1987

 

Naviják MK 100 J

V roce 1984 uzavřel n. p. Tokoz licenční smlouvu s japonskou firmou Ryobi, na výrobu navijáku MX 30, který pojmenoval MK 100 J. Oproti ostatním navijákům, které se u nás do té doby vyráběly, měl tento model jednu zásadní novinku. Jednalo se o vnější cívku, která překrývala rotor navijáku. Díky této slabině, kdy byla cívka uložena uvnitř bubínku, se vlasec velmi často zamotal pod cívku, pochopitelně v ten nejméně vhodný okamžik, při souboji s rybou. Dnes jsou vnější cívky samozřejmostí u všech smekacích navijáků. Na našem území se díky MK 100 J používají právě od roku 1984. Další předností je i uložení cívky na jednořadém kuličkovém ložisku. Dále pak nové převodové soukolí, umožňující snadné překonání síly vyvozené tahem ryby. Praktické řešení má i otáčivá kladka pro vedení vlasce na překlapěči. Sklopné kličky přinesly již modely Tap 432, 441, 541 i Stabil 341, MK 100 J však nabídl zajímavé konstrukční řešení i jednoduchou možnost úpravy pro levou či pravou ruku. Pro IV. čtvrtletí 1984 bylo naplánováno vyrobit 3000 kusů z japonských dílů.

 

Náš první naviják s vnější cívkou

 

Značení Made in Japan na patce navijáku

 

Navijáky MK 100 J, na retro lovu

 

Naviják MK 100 

V roce 1985 pokračovala výroba již z tuzemských součástek pod názvem MK 100. Někteří pamětníci tvrdí, že už to nebylo ono, japonské prý fungovaly o poznání lépe. Jisté je, že MK 100 si svoje rybáře našel. V Rybářství z roku1989 jsem našel zprávu, že se těchto navijáků vyrábělo okolo 50 000 ročně. Nejčastěji v barvě zlaté, stříbrné a šedé. Naviják MK 100 nahrazoval nedostatek nejmenších navijáků Tap 432, kdy byly přednostně vyráběny větší Tap 441 a 451, za které nebyla na trhu odpovídající náhrada. 

 

MK 100 ve zlatém hávu

 

Stříbrná verze

 

MK 100 s příslušenstvím

 

Detail krabičky

 

Návod k používání

Konstrukční řešení a technické parametry řadí tento naviják mezi špičkové výrobky světové úrovně. Jeho obsluha i údržba je jednoduchá. Konstrukční novinkou je použití vnější cívky, nové řešení rychlého sklopení cívky a nový druh ozubeného převodu s uložením šneku ve speciálním ložisku umožňujícím lehký chod a dlouhodobou životnost navijáku. 

Další předností je citlivá lamelová brzda s plynulým seřizováním brzdícího účinku a jednoduchá přestavba pro obsluhu pravou nebo levou rukou.

Provedení navijáku a dobré ošetřování dávají záruku úspěšného rybolovu pro nejnáročnější sportovní rybáře.

Sklápění kličky

Nejprve se pootočí krytem spojky ve směru šipky a současným tlakem na rameno kličky se provede její sklopení do přepravní polohy. Vrácení do pracovní polohy se provede zpětným pohybem kličky.

 

Technické údaje

Hmotnost: 345 g

Převod: 1:4,6

Průměr cívky: 53 mm

Obsah cívky – vlasec:
0,30 mm – 180 m
0,35 mm – 135 m
0,40 mm – 100 m

Cena: 380,- Kčs a později 420,- Kčs

 

V akci MK 100 a SONA Delta 360

 

Naviják MK 110 

V roce 1989 uvedl n. p. Tokoz na trh modernější verzi MK 110, kterých plánoval vyrábět 20 000 ročně. MK 110 byl dalším navijákem s vnější cívkou a jeho předností byla rychlosnímatelná cívka. Nejčastěji se vyráběl ve stříbrné a šedočerné barvě. Vzácněji pak třeba ve zlatavém odstínu.

 

Zlatá verze MK 110

 

Stříbrná verze MK 110

 

Šedočerná verze s pohledem na snímatelnou cívku

 

Návod k používání

Předností navijáku je rychlosnímatelná cívka, ovládaná pomocí tlačítka umístěného na čelní straně cívky a snadné sklopení z přepravní do pracovní polohy. Ozubený převod s uložením šneku ve speciálním ložisku a oboustranné uložení talířového kola v kluzných ložiskách zaručují lehký chod a dlouhodobou životnost navijáku.

Unavovací brzda je umístěna na čelní straně cívky. Velikost brzdícího účinku nastavujeme pootočením matice brzdy, Po ukončení rybolovu doporučujeme brzdu povolit.

Provedení navijáku a dobré ošetřování dávají záruku úspěšného rybolovu pro nejnáročnější sportovní rybáře.

 

Snímání cívky

Cívka se snímá stlačením tlačítka umístěného uprostřed čelní strany cívky při současném tahu za cívku. Před snímáním cívky neuvolňujeme samostatně matici brzdy. Při nasazování cívky je nutné pootočit cívkou oběma směry, aby spolehlivě zapadla.

Technické údaje

Hmotnost: 360 g

Převod: 1:4,6

Obsah cívky – vlasec:
0,30 mm – 180 m
0,35 mm – 135 m
0,40 mm – 100 m

Cena: 490,- Kčs

 

MK 110 s příslušenstvím

 

MK 120

I přes veškerou snahu nedokázala naše výroba udržet krok se světem. Moderní zahraniční navijáky byly již vyrobené z lehkých grafitových směsí. Od roku 1989 byl ve vývoji MK 120, který se však do výroby pod tímto označením nedostal. Naviják měl již brzdu na zadní straně tělesa navijáku. Jeho výroba byla bohužel podmíněna dovozem vhodného konstrukčního plastu s grafitem, který nebyl v té době u nás k dispozici. Nakonec vznikla začátkem devadesátých let zcela nová řada navijáků Tokoz Graphite. O těch ale až příště.

 

Navijáky Tokoz Graphite

 

Máte doma nějaké poklady rybářské historie? Napište o nich a případně zařadíme do rubriky nebo odkoupíme. 

 

Zdeněk Hofman

Foto a reprodukce: Lenka Hofmanová