„Ani ve snu by mě nenapadlo, že na mrňavého hrouzka zabere taková velryba. Ve čtyři ráno jsem nahodil první prut a než se mi podařilo dohonit ve velké řízkovnici druhého hrouzka, byla už káča pod vodou. Brzda hrčela jako pominutá a špička prutu se celá třásla. Nemělo cenu vyčkávat, takovou jednohubku by naráz slupla i mrňavá kudla. Čapnul jsem prut a zasekl. Zubatá vyrazila po proudu neuvěřitelnou rychlostí a během minuty vymotala skoro veškerý vlasec. Přitahování bylo nekonečné, pět metrů jsem navinul a čtyři zase vymotala. Měl jsem chuť na cigáro, vyschlo mi v krku, ale musel jsem bojovat. Připadal jsem si jako stařec Santiago v tom Hemingwayově románu. Nakonec se mi tu barakudu přece jen podařilo udolat. Ještě, že jsem měl kvalitní a dlouhé lanko, jinak by určitě upláchla. Měřila rovný metr.

 

Metrová štika chycená v roce 1981 na soutoku Labe s Metují

 

Lov na živou rybičku probíhá desítky let stejně 

Velký splávek, ocelové lanko s dvojháčkem a prošitou rybkou. Jako kluk jsem s řízkovnící a dlouhým bambusákem lovil štiky taky. Jiná možnost tenkrát ani nebyla, přívlač povoloval rybářský řád až od září. Sehnat vyhovující ocelová lanka býval v sedmdesátých a osmdesátých letech někdy problém. V rybářských obchodech patřily stejně jako mnoho dalších věcí k nedostatkovému zboží. Výhradním výrobcem byla od roku 1960 Dipra - Družstvo invalidů v Praze. Rybářská lanka se však vyráběla o mnoho let dříve. Pojďme se na historii jejich výroby podívat podrobněji.

 

V šestnácti jsem byl již zkušeným lovcem štik 

 

Jak šel čas

Výrobou ocelových lanek pro lov dravců, se v letech 1930 – 1950 zabývaly firmy Jaro J. Rousek zámek Žďár, SOL Děčín, Bernard Daníček Praha, František Paulát Strmilov a mnoho dalších. Po znárodnění se v padesátých letech tyto výrobky doprodávaly a výrobu převzalo Lidové družstvo invalidů. 

 

Rouskovo lanko s dvojháčkem

 

Ocelové lanko Merkur od firmy SOL

 

Ocelové lanko Delfín od Bernarda Daníčka 

 

Inzerát na Paulátovy šňůry a ostatní výrobky

 

Bratři František a Jan Paulátovi ze Strmilova, se věnovali výrobě a prodeji rybářského náčiní řadu let. Kromě točených, paličkovaných a dalších šňůr z přírodního hedvábí, pro různé druhy rybolovu, vyráběli systémy pro lov dravých ryb a to Štikovku, k lovu na živou rybku a Vítěz, prostředek k vláčení s mrtvou rybkou. Šňůry dostaly jména podle českých a slovenských řek a byly označeny ochrannou známkou s ledňáčkem. Rybářské výrobky dodávali snad do všech odborných obchodů v naší republice a postupně i do zahraničí. František provozoval výrobu v rodném Strmilově, zatímco Jan v Praze. První Janova provozovna sídlila na adrese Wenzigova 17, Praha 2. Dle inzerce v Rybářském věstníku, to bylo v letech 1942 a 1943. Po válce, v roce 1946, se přestěhoval „za roh“, do Legerovy 7.

 

Inzerát z roku 1946 s novou adresou 

 

Dům v ulici Wenzigova 17, Praha 2, v roce 2017 

 

Dům v ulici Legerova 7, Praha 2, v roce 2017

 

Údržba

Lidové výrobní družstvo invalidů se zprvu jmenovalo Údržba a obsadilo prostory znárodněné provozovny Jana Pauláta, v ulici Legerova 7, Praha 2. V roce 1960 došlo ke změně názvu na Dipra - Družstvo invalidů v Praze.

 

Údržba – Lidové výrobní družstvo invalidů 

 

Lidové výrobní družstvo invalidů v Praze 

 

Dipra, ještě v ulici Legerova 7

 

Dobová inzerce z roku 1960

Rozšířili jsme pro vás výrobu jemných lanek a lankových výrobků.

Pracujeme z nejjemnějších drátů o vysoké pevnosti.

Vyrábíme rybářská lanka různých soustav s průměry 0,15 až 0,60 mm v únosech 2,5 až 25 kg.

Naše lankové výrobky jsou ocelové, pocínované, letované a barevné, nejjemnějšího provedení.

Vyrábíme lankové nástavce s karabinkou 30 cm, jednodílné i dvoudílné 30 cm, trojdílné 36 cm v únosnostech 5, 8, 10, 13, 20 a 25 kg a tytéž síly po 5 metrech na kartách.

Naše karabinky s pérovým uzávěrem jsou praktické a spolehlivé.

Žádejte tyto výrobky ve státních a družstevních obchodech ve všech krajích.

Pro zlepšení služeb můžeme zhotovit na zakázku lanka a lankové výrobky v jiných délkách a silách podle jednotlivých přání.

Vázané udice zhotovíme na jakýchkoliv délkách vláken.

 

Lanka

 

Vázané udice

 

Paulátova chňapací štikovka

Tento systém pro lov na živou rybičku býval velmi populární už před válkou. Mezi rybáři měl výstižnou přezdívku chomoutek. Rybka napíchnutá jednoháčkem za hřbet byla v systému opravdu jako v chomoutu, který měl na každé straně dvojháček. Bratři Paulátovi s tímto zlepšovákem propagovali moderní rybařinu, která odsuzovala lov štik na polykačku, kdy háček uvázl velmi často hluboko v jícnu. S Paulátovou štikovkou se zasekávalo hned po záběru a většina štik tak mohla být vrácena vodě. 

 

Štikovka v původním balení, již s razítkem Družstva invalidů

 

Paulátův vláčecí systém Vítěz

 

Kromě změny názvu došlo i ke změně sídla 

 

Dipra - Družstvo invalidů v Praze

Sokolovská 46, Praha 8

Pod tímto názvem se vyrobilo největší množství ocelových lankových nástavců, návazců, vázaných udic, systémů, olůvek a další rybářské bižuterie. Lanka byla samostatná nebo s naletovanými háčky a vyráběly se jedno, dvou a třídílné.

  

Vázaný jednoháček na lanku 

 

Vázané trojháčky na lanku

 

Lanka jednodílná

 

Lanka dvoudílná

 

Lanka jednodílná v novém obalu 

 

Obaly se vyráběly v různých barvách

 

Tato podoba lanek vydržela až do konce

 

Vázané udice McKenzie

 

Vázané udice v moderním hávu

 

Systém pro lov pstruhů

 

Musím se přiznat, že lanka Dipra používám s oblibou dodnes. Jsou tenká nenápadná a přitom pevná. Nejlepší jsou vícedílná, která se tolik nekroutí. Nedají se pochopitelně nikde koupit, protože Dipra, i když existuje dodnes, rybářský sortiment již dávno nevyrábí. Naštěstí občas nějaký balíček starých lanek seženu u nějakého veterána. A pak hurá na štiky. 

 

 

Máte doma nějaké poklady rybářské historie? Napište o nich a případně zařadíme do rubriky nebo odkoupíme. 

 

Zdeněk Hofman

Foto a reprodukce: Lenka Hofmanová