Nechci se k tomuto případu vyjadřovat, rozumný člověk si na to udělá svůj vlastní názor. Co mne však zarazilo, bylo to, jakou měl tento člověk podporu od rybářských kolegů.

Já sám bych chtěl chytat bez časového omezení, ale věci (pravidla) jsou takové, jaké jsou a je třeba to respektovat. Pokud chceme nějakou změnu, není možné se takto chovat a ještě dotyčného plácat po ramenou, jaký je to borec a frajer, že se k tomu přiznal.

To mi opravdu hlava nebere. Je třeba se na tento problém dívat v širších souvislostech. Mnoho mladých rybářů má své rybářské vzory a pokud se jejich vzor takto chová, tak proč by se takto nechovali i oni? Je krásné říci, udělal jsem chybu, přišel jsem o papíry a tím to hasne. Ale tak to prostě úplně není. Je mi už zle dívat se na to, kam naše rybařina spěje. Mnoho rybářů si dělá, co chce a další jim za to tleskají!?

Jiný úžasný rybář (jiný případ), měl uvázaného sumce na provazu, který se mu zařezával několik dní do masa. Chytání na X "klacků", přisvojování si více ušlechtilých ryb, porušování K70, denní doby lovu... Už se konečně proberme!!! Nemusíme chytat ryby za každou cenu a porušovat vše, co se dá!!! Nemusíme od vody odnést vše, co chytneme!!!

Všichni nadáváme na vydrancované vody, ale co pro to děláme, aby se tak nedělo? Maximálně jen to, že si u PC zanadáváme a to jen u případů "neznámých" lovců. A za stejnou či podobnou věc známého rybáře poplácáme po zádech?

Nezavírejme před těmito problémy oči a pomožme rybářské stráži s jejich prací tím, že nebudeme krýt rybáře, kteří se jako rybáři nechovají. Co se týče rybářské stráže, už jsem se k ní vyjadřoval v minulém článku. Mám s ní dost špatných zkušeností, na druhou stranu je třeba říci, že to rozhodně nemají jednoduché a rovněž potřebují podpořit a nehledat u nich jen to špatné. 

Vůbec nerozumím tomu, proč se náš společný koníček zvrhl takovýmto způsobem. Nevybavuji si, že by se v mých rybářských začátcích (před cca 30ti lety) toto dělo. Rozhodně ne v takovémto měřítku. Z honu na velkou rybu za každou cenu, který v poslední době vnímám bohužel i u hodně mladých rybářů, cítím částečně i svou vinu kvůli článkům v různých rybářských časopisech.

Je třeba říci, že za velkou rybou je v mém případě velmi často hodně odseděných prutohodin a není to tak, že přijedu a automaticky nachytám. Je mnoho výprav, kde udělám jen pár záběrů, a někdy nedocílím žádného, popřípadě chytám jen menší ryby...

Tomuto koníčku věnuji mnoho svého času a díky tomuto strávenému času u vody se dostavují i výsledky. 

Ale zpátky k tématu. Prosím probuďme se, nebuďme lhostejní, užívejme si rybařinu jako tomu snad bylo dříve. Važme si přírody a té pohody u vody. Vždyť povedená ryba je pouze příjemným bonusem.

 

Všem slušným rybářům přeji hodně úspěchu a to nejen u vody.

 

Honza Kopecký