1. Klid a pohoda

Snad nikde jinde nezažijete větší klid, než právě na rybách, pokud si vedle vás nesedne nějaký „superžvanil“. Při rybaření můžete přemýšlet opravdu o čemkoli, například já si mnohdy zvládnu při nedělním rybaření naplánovat program na celý týden.

 

2. Nová místa

Při rybaření se dostanete na místa, kam byste se jinak nedostali. Poznáte tím tak, kde je například pěkné prostředí, krásná příroda a kde naopak ne. Kromě toho poznáte nové zkratky, skrýše, atd.

 

3. Objevování

Nikdo vám nikdy přesně neřekne, v kterém rybníce jsou jaké ryby. Natož pak v řece. Člověk je vždy příjemně překvapen, když s cílem chytit kapříka k nedělnímu obědu nakonec lapne například pořádného sumce. Aniž by vůbec tušil, že tam něco podobného žije.

 

4. Pohyb v přírodě

Rybařením trávíte čas pochopitelně v přírodě. Vyhnete se tak bolavým zádům nebo jiným problémům z přehnaného vysedávání u televize nebo u počítače. Úlovky jsou vlastně jen bonusem navíc.

 

5. Unikátní souboje

Ryba je na suchu opravdu bezbranná, ale ve vodě je tomu úplně jinak! Například v místě, kam chodím k vodě, jsou ryby ve velikosti pouhých 30 cm schopné pořádně zkomplikovat souboj. Co teprve, když zabere opravdový obr! Musíte dávat neustále pozor na možnosti, které by rybě pomohly k úniku, například aby nezajela do větví a leknínů, aby nepřetrhla vlasec, aby se nezamotala do jiných prutů, atd.

 

6. Učení trpělivosti

Snad nikde jinde se nenaučíte trpělivosti lépe než na rybách! Jsou dny, kdy můžete u vody sedět celý den a vlasec se ani nepohne. Pokud vás tohle nebude odrazovat, tak se zanedlouho vaše trpělivost o hodně zlepší.

 

7. Adrenalin z vyprávění ostatních

Jedna z věcí, která mě na rybařině baví, je skutečnost, že když se někde potkám s jinými rybáři, vyprávíme si navzájem, co jsme chytili. To vyprávění mě vždy zase o něco víc nabudí k dalšímu lovu. Stačí, když slyším, že někdo někde vytáhl např. metrovou štiku, tak tam zatoužím okamžitě vyrazit...

 

8. Taktiky, nástrahy, montáže, příchutě...

Po několika málo lovech vám nezbude nic jiného, než začít alespoň trochu měnit svoje dosavadní zvyky. Začnete vymýšlet různé druhy vázání háčků, nástrahy, o kterých nevíte, že by na ně někdo chytal, příchutě k nim, aby to ryby více lákalo, změníte taktiku lovu, kam budete házet nástrahu, jak dlouho ji ve vodě necháte, čím ryby přilákáte, atd.

 

9. Vědomosti o rybách a místech, kam na ně chodíte

Když už chvíli rybaříte, začnete bezpečně poznávat jednotlivé druhy ryb, co se týče vzhledu, chování, co je vyplaší, jaké nástrahy mají nejraději. Poznáte i místa, kam na ryby chodíte, kde je to nebezpečné, kde je ve vodě hloubka a kde mělčina, atd.

 

10. Může být i laciné

Většina rybářů chce lovit ryby co možná nejpohodlněji, což vyžaduje vybavení, které není zrovna zadarmo. Nicméně ryby lze chytat i s vybavením, které si vyrobíte sami doma a nedáte za ně ani korunu, ale výroba musí být pečlivá, aby nedocházelo ke zbytečnému poranění ryb.

 

 

Jako bonusový důvod máte šanci vidět zblízka i jiné živočichy než jen ryby, na které byste normálně nenarazili.

 

 

Text a fota: Filip Kuřec (filipecekcek)