Z převzatých, znárodněných značek (Triplex, Stabil, Tap), které se prodávaly v padesátých letech, začaly postupně vznikat nové, modernější modely. Kromě zásobování našich obchodů, sevyvážely ido západního Německa, Holandska, Belgie, Rakouska, Velké Británie, Kanady, JižníAfriky a mnoha dalších zemí. Například v roce 1961 vyrobil Tokoz 220 000 kusů smekacích navijáků. Jedním z nejznámějších byl legendárníReex, se kterým začínal rybařit snad každý kluk.

 

Vývojová linie navijáku Reex: SOL Triplex, TokozRecord 1, TokozRecord 2 a Reex A

 

Reex A 

Naviják vznikl ze svých předchůdců Triplex a Record, koncem padesátých let. První zmínky o navijáku pocházejí z roku 1959.Během let prošel postupnou modernizací tvaru těla a použitím kvalitnějších surovin. 

Naviják REEX je lehký typ smekacího navijáku, vhodný pro chytání menších dravců a ostatních ryb do hmotnosti 3 kg. Těleso navijáku, víko, rameno překlápěče, ozubené kolo a klička, jsou vyrobeny z hliníkové slitiny, cívka je z bakelitu.

Bubínek je poháněn kuželovým soukolím.Mechanizmus překlápění je seřízen na pérko tak, že překlápěč působí v každém bodě. Překlápěč je vybaven proti poškození vlasce otáčivou kovovou kladičkou.Naviják je opatřen zpětnou zarážkou, která je uvedena v činnost vytažením kovového knoflíku, umístěného na vnější straně pouzdra.Cívka je opatřena signálním zařízením a lehce seřiditelnou brzdou na každý odpor chycené ryby.

Klička je pevně přimontována. 

Balení v pouzdře kufříkového tvaru.

Obsah cívky:

0,15 mm - 150 m
0,20 mm - 100 m
0,30 mm - 80 m

Váha: 237 g

Výška: 105 mm

Cena: 44,- Kčs 

 

První modely měly tělo černě lakované a bubínek leštěný z hliníku, stejně jako předcházející Record a Triplex. Velmi brzy se však začaly objevovat navijáky celobarevné, v různých odstínech, nejčastěji zelené, modré nebo fialové.

 

 

 

Naviják Reex A

 

Reex A, v jiné barvě. Klička není původní

 

Reex A, s leštěným bubínkem

  

Reex B

Tento model uvedl Tokoz na trh v roce 1961. Konstrukční parametry zůstaly zachovány jako u Reexe A, k několika úpravámvšak přece jen došlo. Nožka navijáku byla tvarově vyřešena tak, aby jej rybář při hodu mohl pohodlně držet. Kromě toho byl držák navijáku zesílen a velkou výhodou byla i snímatelná klička na závit. Bakelitová cívka byla nahrazena kovovou a z estetického hlediska stojí za zmínku zredukování počtu šroubků na krytu těla, ze čtyř na tři.

Cena: 65,- Kčs

 

 

 

Reex B vypadá vskutku elegantně

 

Pohled na cívku

 

 

 

Reex B v zeleném provedení

 

Reex v kufříku

 

Značení na kufříku

 

Různé provedení kufříku

 

 

Reex

Třetí verze navijáku už nemá v názvu žádné další označení, několik kosmetických úprav však i tento model zaznamenal. Hlavní změnou byla zadní krytka těla, která je na rozdíl od obou předchozích modelů rovná a právě zde se poprvé objevilo logo Tokoz, tentokrát ještě ve starém provedení. Cívky jsou kovové i plastové. Nejčastější provedení bylo v zelené barvě, s červenou matkou cívky a madlem kličky.

 

 

 

 

Reex, verze 3

 

 

Reex – čtvrtá verze

Zásadní změnou prochází povrchová úprava. Naviják získává charakteristický khaki vzhled, s moderní podobou loga, kdy rybu kaprovitou nahradila graficky zjednodušená podoba štiky. 

 

 

 

Čtvrtá verze navijáku Reex

 

K navijáku se prodávala i sada náhradních dílů

 

 

Reklamní prospekt

 

 

Reex – poslední verze

Tokoz vyráběl Reexe až do ukončení výroby v roce 1992. Kromě drobné, kosmetické úpravy, v podobě ozdobného kruhu kolem loga, nebylo již co vylepšovat. Zdokonalovala se pouze povrchová úprava, kdy khaki barvu nahradila šedá nebo černá kladívková barva a dokoncei modrá metalíza. 

U posledních modelů, v devadesátých letech, již Tokoz zavedl úspornou inovační metodu, při které většinu doplňků sjednotil. Plastová matka na cívce byla z navijáku MK 100, madlo kličky z obyčejného kolečka, překlapěč z Tapa.Sjednocené byly i krabičky, které se lišily pouze samolepícími štítky, s označením jednotlivých značek navijáků.

 

 

Poslední podoba navijáku Reex

 

Záruční list s návodem k použití 

 

Univerzální krabičky Tokoz

 

Naviják Reex je dnes již minulostí. Jako kluk jsem s ním trávil den co den nejedny prázdniny a zažil ta nejkrásnější dobrodružství. Díky tomu zůstane v mých vzpomínkách navěky.

 

Máte doma nějaké poklady rybářské historie? Napište o nich a případně zařadíme do rubriky nebo odkoupíme. 

 

Autor: Zdeněk Hofman

Foto a reprodukce: Lenka Hofmanová

Zdroj: Rybářství, rybářské katalogy, internet a pamětníci