Jmenoval se Josef Dušek a vlastnil továrnu na zbraně značky DUO – Dušek Opočno. Po převratu ji však zabrali komunisté a ještě koncem sedmdesátých let, kdy jsme spolu začali chodit na ryby, mu tato křivda ležela na srdci. Na rybách jsme toho moc nenamluvili a soustředili se hlavně na lov. Pan Dušek seděl nad svými štípanými pruty, které mu na míru postavil mistr Troníček a sledoval policajty, houpající se ve větru. Po několikahodinovém mlčení náhle začal nadávat do ticha přírody. Pak se otočil ke mně, protože mu došlo, že čtrnáctiletý kluk, tak emociální výlev asinechápe. „Zdeňku, už vás ve škole učili, jak se znárodňoval majetek?“ Zakýval jsem hlavou, že ano. Starý pán se trpce usmál, ani nechtěl slyšet, co nás ve škole učí. „A chceš slyšet, jak to bylo doopravdy?“ „To bych moc rád?“ vyhrkl jsem nadšeně, protože mi došlo, že budu vědět něco, co možná nevědí ani učitelé. Ten den jsme žádnou rybu nechytili, ale v pondělí jsem šel do školy s úplně novými poznatky a bylo jasné, že s učiteli se o ně pro jistotu dělit nebudu.

 

Továrník Josef Dušek z Opočna

 

Rozporuplná doba

Jen stěží si dnes člověk dokáže představit, jaká nálada v letech 1948 – 1952 vlastně panovala. Radost z osvobození velmi brzy vystřídalo zklamání z nástupu nové diktatury a vlády totalitního režimu. Zprvu možná vypadalo všechno nadějně, vždyť z některých propagandistických filmů doslova čiší budovatelská nálada. Komunistická strana však velmi brzy přitvrdila a začalo být zle. Při znárodňování přišly první na řadu velké fabriky. Drobným živnostníkům bylo ze začátku slibováno, že budou mít dovolenoprovozovat svoji živnost dál. Postupně ale došlo na všechny a veškerou kontrolu nad výrobou převzala státní moc. Firma Rybářský sport Jaro J. Rousek, Zámek Žďár – Morava, byla zabrána a přejmenována na národní podnik TOKOZ (zkratka TOvárnaKOvovým Zbožím), který se stal největším výrobcem rybářských potřeb na našem území.

 

Změna loga proběhla celkem hladce

 

Wenzel Thöner, byl jako sudetský Němec po válce odsunut do Německa a na firmu SOL Děčín uvalena nucená správa. V roce 1952 je továrna zrušena a veškerá výroba rybářských potřeb přestěhována do Žďáru nad Sázavou.

 

Znárodněné značky

Hlavním artiklem národního podniku Tokoz byly pochopitelně pruty a navijáky. Ve výrobním programu však nechybělo ani ostatní rybářské náčiní.

V rybářských obchodech se během padesátých let doprodávaly zásoby znárodněných výrobků, Tokoz mezitím vyráběl součástky, které již docházely a pochopitelně zahájili výrobu nových modelů. Důležitá byla i redukce, protože zboží od různých firem si vzájemně konkurovalo. Schvalovacím výrobním plánem nakonec prošly tři druhy smekacích navijáků, dva polovrháky a různé druhy koleček.

 

Smekací naviják Record

Znárodněný model Sol Triplex se doprodával pod novým názvem TokozRecord. Od původního Triplexu se zpočátku lišil pouze jiným kovovým štítkem u kličky, na kterém byl místo nápisu Sol Triplex nápis TokozRecord. Postupně však prodělal několik vývojových změn, kdy bylo mechanické překlápění nahrazeno pružinovým.Z tohoto důvodu se změnilo provedení nožky a překlapěče. Mezi sběrateli panuje několik rozlišných názorů na vývoj tohoto navijáku, jisté je však jedno. Naviják byl koncem padesátých let nahrazen novým, velmi podobným modelem značkyReex.

 

SOL Triplex

 

TokozRecord se zprvu lišil jen názvem na štítku

 

TokozRecord, pohled z druhé strany

 

Record – technické údaje z katalogu 1955

Zdvih cívky: 8 mm

Kapacita cívky: 100 m vlasce 0,30 mm

Výška: 105 mm

Váha: 0,209 kg

Balení: po 1 kuse v lepenkové krabici

Cena: 45,- Kčs

Provedení: těleso navijáku černě lakované a bubínek leštěný ze stříkaného hliníku. Bubínek je poháněn kuželovým soukolím s multiplikací 1 : 2,63. Překlapěč je nucený, působí okamžitě v každém bodě. Cívka je opatřena signálním zařízením.

 

Smekací naviják Stabil III

Těchto navijáků vzniklo několik verzí. Jako první se doprodávaly zásoby firmy Rousek, která tento naviják vyráběla. Postupně byl Rousek Stabil III nahrazován součástkami vlastní výroby a vznikaly tak různé kombinace.

 

 

 

První podoba TokozStabil III

 

Stabil III  - technické údaje z katalogu 1955

Váha: 320 g

Výška: 130 mm

Obsah cívky: 75 m šňůry 0,40 mm

Balení: po 1 kuse v kartonové krabici

Cena: 78,- Kčs

Provedení: většina součástí tohoto navijáku jest vyrobeno z lehkých kovů, převážně z hliníku. Bubínek poháněn kuželovým soukolím s multiplikací 1 : 2,22. Plastická cívka s vlascem je lehce seřiditelná pomocí křídlové matky unavovací brzdy. Překlápěčjest nucený a působí okamžitě v každém bodě. Vlasec je veden přes otáčivou kladičku sklovitě kalenou a popuštěnou.

Skříňka navijáku jest černě lakovaná, ostatní součásti jsou leštěné.Tento naviják možno dodávat na přání také s kličkou uzpůsobenou pro navíjení na pravou ruku. Proti zpětnému točení jest zajištěn maticí umístěnou mezi kličkou a kličkovým ložiskem.

Kličku možno odšroubovat.

 

 

 

Stabil III - již kompletně ze součástek Tokoz

 

Smekací naviják Tap

Trojlístek smekacích navijáků doplňuje kousek vskutku excelentní. Vynálezce, zlepšovatel a hlavně výborný řemeslník Adolf Tlustoš, vymyslel naviják světových parametrů. 

Název TAP je zkratka Tlustoš Adolf Praha. Firma Tlustoš vyráběla tři velikosti navijáku. Malý pstruhový, střední přívlačový a velký přehradový. Tokoz převzal pouze nejprodávanější střední verzi. K velké a malé verzi se vrátil ažv sedmdesátých letech. 

První model měl původní součástky a pouze nový, plastový štítek,s označením TapTokoz Made in Czechoslovakia.

 

Novější a starší provedení navijáku Tap

 

Tap: technické údaje z katalogu 1955

Délka: 100 mm

Výška: 130 mm

Výška se sklopenou nožičkou: 100 mm

Obsah cívky: 100m vlasce 0,35 mm

Váha: 250 g

Balení: po 1 kuse v pouzdře

Příslušenství: náhradní cívka, montážní klíček

Cena: 185,- Kčs

Provedení: vyroben převážně ze stříkaného hliníku. Skříňka lakovaná, nožička, bubínek leštěný, součástí ocelově poniklovány. Převod z hnací hřídelky na osičku děje se prostřednictvím šnekového ozubení v poměru 1 : 2,4.

Překlápění obloučku je nucené a působí okamžitě v každém bodě. K zabránění poškození obloučku vlascem je opatřen překlápěč otáčivou kladičkou kalenou a popouštěnou. Nožička navijáku ke snadnému uskladnění je sklápěcí a při provozu zajišťuje se zajišťovacím kolíkem. Cívka zachovává svoji osou stálý směr směřující k vývodnímu očku na prutu a otáčí se pozvolně kolem této šikmé osy, čímž se dociluje pravidelné křížové vinutí vlasce. Naviják je opatřen účelným zařízením k zamezení nežádoucího zpětného chodu, maticí umístěnou mezi kličkou a kličkovým ložiskem.

 

Exportní verze, ještě ze součástek TapTlustoš

 

 

 

Naviják Tap–nová podoba, již kompletně ze součástek Tokoz

 

Otočný naviják Hudson

Původní výrobce Jaroslav Stibůrek Praha

Provedení: Cívka bakelitová, patka opatřena otáčecím kloubem, klouzavá brzda. Naviják je opatřen vynikajícím signálním zařízením.

 

Otočný „polovrhák“ Hudson

 

Muškařský naviják 107 B

Původní výrobce J. J. Rousek, Zámek Žďár.

Průměr cívky: 75 mm

Hmotnost: 200 g

Výška: 89 mm

Provedení: bubínek navijáku jest z hliníku lakovaného krystalovým lakem. Cívka hliníková, leštěná s obsahem 30 m průměrně silné šňůry. Vývodní očko s achatinovou vložkou je měnitelné a v důsledku toho možno přizpůsobit naviják pro chytání na pravou nebo na levou ruku. Naviják je opatřen signální vypínací řehtačkou a progresivní brzdou, řiditelnou pomocí matky na středu bubínku.

 

 

Muškařský naviják 107 B

 

 

Tokoz převzal celou škálu koleček, ke kterým se vrátíme v samostatné kapitole.

 

 

Příště si posvítíme na znárodněné pruty a jejich výrobu v Tokozu.

 

 

Máte doma nějaké poklady rybářské historie? Napište o nich a případně zařadíme do rubriky nebo odkoupíme. 

 

Autor: Zdeněk Hofman

Foto a reprodukce: Lenka Hofmanová

Zdroj: Rybářský věstník, Československé Rybářství, archivář Pepa Vosa, katalog rybářských potřeb, Rybářský katalog Jednota, internet a pamětníci