Chytej.cz
Čeburaška STANDUP

Texaský pstruh v pikantní omáčce necteno

7.6.2014 | Tipy & triky | Pstruh duhový | 4.027 čtenářů | hodnocení: vynikající | komentáře: 0

Texaský pstruh v pikantní omáčceTento ostrý pokrm z ryb je oblíbený podél celého pobřeží Mexického zálivu. Připravuje se převážně z mořských ryb – třeba platýzů, ale klidně se dá vytvořit z domácích sladkovodních sumečků nebo lososovitých ryb. Má spoustu místních variant a vzniklé jídlo se tak může lišit úpravou, vzhledem či způsobem servírování. Zatímco ve Státech unie se ryby připravují vcelku a nadívají se jen jejich břicha, v mexické kuchyni převažují závitky z vykostěných rybí filet. Dnes si připravíme variantu pikantní ryby z Texasu...

 

Něco málo o původu receptu

Texas je rozlohou druhým největším státem USA (po Aljašce). Na jeho území žije přes 25 miliónů obyvatel, z nichž 35,5% tvoří Hispánci. Právě díky přesídlencům z jihu se do Texasu dostala řadu originálních receptů z jejich původní domoviny, které jsou po drobných úpravách velmi oblíbené dodnes. V Texasu (stejně tak i v Mexiku), podobně jako v ostatních zemích s horkým podnebím, milují obyvatelé kořeněná jídla. Přídavek koření do pokrmů má v těchto částech světa dvojí význam: slouží jednak jako konzervační přípravek a také podporuje chuť k jídlu, které horko snižuje. To, že je jídlo kořeněné, nemusí nutně znamenat, že je ostré. Koriandr, oregano, kmín a skořice jsou oblíbenými druhy texaského koření a propůjčují pokrmům svou vůni i chuť, aniž by strávníkům vháněly slzy do očí. Pro milovníky ostrých jídel, jsou naopak určené zelené chilly papričky, papričky Jalapeno a cayenský pepř, které podle přidaného množství mohou způsobit „texaský masakr na talíři!“. 

 

Texaská pikantní ryba na český způsob

K přípravě pokrmu potřebujeme následující ingredience: Jednoho velkého pstruha (nebo dva střední kousky), 90 g žervé, lžičku sušeného oregana, špetku cayenského pepře, citrón, olej, sůl. 

 

p0.jpg

V první fázi musíte ulovit pstruha. Nebo koupit...

 

p1.jpg

Vykuchaný pstruh se osolí, pokape citrónem a nechá v chladnu odležet.

 

K výrobě rajčatové omáčky potřebujeme: lžíci oleje, malou nasekanou cibuli, nasekanou zelenou a červenou papriku, kousek řapíkatého celeru nakrájeného na drobno, jednu chilly papričku (zbavenou semínek) rovněž nasekanou na drobno, 400 g konzervovaných rajčat, lžíci rajčatového protlaku, sůl, pepř, špetku cukru.

Vykuchaného pstruha dobře omyjeme pod proudem vody a odstraníme z něj přebytečný sliz. Rybu osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi hodinu odležet na chladném místě. Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku.

V kastrolku rozehřejeme olej a na mírném ohni osmažíme cibuli, celer, chilly papričky a koření. Přidáme červenou a zelenou papriku, zbývající přísady a přivedeme vše do varu. Oheň stáhneme a za občasného míchání dusíme 15-20 minut. Kastrolek odstavíme a nachystáme si nádivku do ryby, která vznikne smícháním žervé, oregana a cayenského pepře. Takto vzniklou směsi vyplníme břišní dutinu ryby. Aby směs nevytékala, břicho zajistíme jehlicemi nebo párátky. Pstruha položíme do pomaštěného pekáčku, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě asi 10 minut. Poté rybu zalijeme rajčatovou omáčkou a pečeme dalších 10-15 minut. Pstruh je hotový, jestliže je na dotyk pevný. Servíruje se tak, že vyjmeme jistící jehlice (párátka) a rybu nakrájíme na silnější podkůvky, podobně jako závin.

 

p2.jpg

Nádivka z žervé, oregána a kayenského pepře před smícháním.

 

p3.jpg

Nádivka se umístí do břicha ryby a...

 

p4.jpg

Břišní stěny se sešpendlí, aby nádivka nevytekla.

 

p5.jpg

Základní suroviny na rajčatovou omáčku.

 

p6.jpg

Upečený pstruh s pikantní rajčatovou omáčkou.

 

 

p7.jpg

Finální produkt - naservírovaná porce na talíři.

 

Pokud máme pouze menší pstruhy, tak je mnohem lepší z nich před úpravou udělat filátka, která potřeme sýrovou směsí (nádivkou), svineme je do závitků a zajistíme párátky. Jejich další úprava je totožná s výše uvedeným postupem. Vhodnou přílohou k pokrmu jsou vařené brambory či pečivo.

 

Přeji vám dobrou chuť!

 

Text a fota: Andrea GUZEJ  

 

Jak se Vám tento článek líbil?

  • bezvýznamný
  • nic nepřinášející
  • dobrý
  • velmi dobrý
  • vynikající

8 hodnocení, v průměru 4.5 hvězdiček

Kam dál?

Komentáře prostřednictvím CHYTEJ.cz

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.