Něco málo o původu receptu

Texas je rozlohou druhým největším státem USA (po Aljašce). Na jeho území žije přes 25 miliónů obyvatel, z nichž 35,5% tvoří Hispánci. Právě díky přesídlencům z jihu se do Texasu dostala řadu originálních receptů z jejich původní domoviny, které jsou po drobných úpravách velmi oblíbené dodnes. V Texasu (stejně tak i v Mexiku), podobně jako v ostatních zemích s horkým podnebím, milují obyvatelé kořeněná jídla. Přídavek koření do pokrmů má v těchto částech světa dvojí význam: slouží jednak jako konzervační přípravek a také podporuje chuť k jídlu, které horko snižuje. To, že je jídlo kořeněné, nemusí nutně znamenat, že je ostré. Koriandr, oregano, kmín a skořice jsou oblíbenými druhy texaského koření a propůjčují pokrmům svou vůni i chuť, aniž by strávníkům vháněly slzy do očí. Pro milovníky ostrých jídel, jsou naopak určené zelené chilly papričky, papričky Jalapeno a cayenský pepř, které podle přidaného množství mohou způsobit „texaský masakr na talíři!“. 

 

Texaská pikantní ryba na český způsob

K přípravě pokrmu potřebujeme následující ingredience: Jednoho velkého pstruha (nebo dva střední kousky), 90 g žervé, lžičku sušeného oregana, špetku cayenského pepře, citrón, olej, sůl. 

 

V první fázi musíte ulovit pstruha. Nebo koupit...

 

Vykuchaný pstruh se osolí, pokape citrónem a nechá v chladnu odležet.

 

K výrobě rajčatové omáčky potřebujeme: lžíci oleje, malou nasekanou cibuli, nasekanou zelenou a červenou papriku, kousek řapíkatého celeru nakrájeného na drobno, jednu chilly papričku (zbavenou semínek) rovněž nasekanou na drobno, 400 g konzervovaných rajčat, lžíci rajčatového protlaku, sůl, pepř, špetku cukru.

Vykuchaného pstruha dobře omyjeme pod proudem vody a odstraníme z něj přebytečný sliz. Rybu osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi hodinu odležet na chladném místě. Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku.

V kastrolku rozehřejeme olej a na mírném ohni osmažíme cibuli, celer, chilly papričky a koření. Přidáme červenou a zelenou papriku, zbývající přísady a přivedeme vše do varu. Oheň stáhneme a za občasného míchání dusíme 15-20 minut. Kastrolek odstavíme a nachystáme si nádivku do ryby, která vznikne smícháním žervé, oregana a cayenského pepře. Takto vzniklou směsi vyplníme břišní dutinu ryby. Aby směs nevytékala, břicho zajistíme jehlicemi nebo párátky. Pstruha položíme do pomaštěného pekáčku, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě asi 10 minut. Poté rybu zalijeme rajčatovou omáčkou a pečeme dalších 10-15 minut. Pstruh je hotový, jestliže je na dotyk pevný. Servíruje se tak, že vyjmeme jistící jehlice (párátka) a rybu nakrájíme na silnější podkůvky, podobně jako závin.

 

Nádivka z žervé, oregána a kayenského pepře před smícháním.

 

Nádivka se umístí do břicha ryby a...

 

Břišní stěny se sešpendlí, aby nádivka nevytekla.

 

Základní suroviny na rajčatovou omáčku.

 

Upečený pstruh s pikantní rajčatovou omáčkou.

 

 

Finální produkt - naservírovaná porce na talíři.

 

Pokud máme pouze menší pstruhy, tak je mnohem lepší z nich před úpravou udělat filátka, která potřeme sýrovou směsí (nádivkou), svineme je do závitků a zajistíme párátky. Jejich další úprava je totožná s výše uvedeným postupem. Vhodnou přílohou k pokrmu jsou vařené brambory či pečivo.

 

Přeji vám dobrou chuť!

 

Text a fota: Andrea GUZEJ