"Místo činu."

 

Trade show však nebyla jen o novinkách. Kromě DC teamu, se zde objevilo i několik zvučných jmen ze slovenské přívlačové reprezentace a nechyběli ani některé české „celebrity“ jako např. Milan Tychler. Ze zahraničí do Čech dorazil i zástupce největší evropské fabriky na pruty ve Skotsku (DAIWA Sports ltd.) a Ty Hasegawa - product manager navijáků DAIWA.

Součástí akce byly i praktické zkoušky na rybách. Zde feeder.

 

Slovenská repre vyzkoušela přívlač.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyní však již k samotným novinkám. Těch bylo opravdu mnoho, ovšem největší zájem byl asi již tradičně o novinky z kaprařiny a přívlače. 

 

Poznámka redakce CHYTEJ.cz: Jelikož jsme se akce také účastnili a zaujali nás některé další produkty, doplníme článek Ondřeje i o naše postřehy. Aby jste byli schopni naše poznatky odlišit, budou psány modře a kurzívou.

 

Kaprařina - navijáky

Z kaprařských novinek byl nejvíce v permanenci nový Tournament Entoh QDA. Starší verze je již malou legendou mezi kaprařskými navijáky. Největší rozdíl mezi oběma verzemi je rychlejší QD brzdný systém, který nahradil starou dlouhou brzdu.

 

Redakci CHYTEJ.cz zaujal naviják Emcast BR. A to hned z několika důvodů. Jednak by neměl stát majlant a má zajímavou výbavu. Mimo náhradní cívky totiž naleznete v balení i náhradní dvojkličku. Rybář si tedy může vybrat, jakou kličku bude používat. Další drobnou, ale zajímavou vychytávkou je znak DAIWA ve fluorescenčním provedení pod přepínačem volnoběžky. V praxi to funguje tak, že pokud na svém navijáku v noci nevidíte světélko, víte hned, že jste volnoběh nepřepli a při prudším záběru kapra by jste mohli o celou udici přijít. Drobnost, ale jak známo, ty dělají celek. Z "nekaprařskou redakci" CHYTEJ.cz palec vzhůru! Zajímavostí je i to, že černá barva není náhodou. V Anglii, která je pro řadu trhů vzorem, je prý černá v kurzu a bude prý tahákem i v dalších zemích Evropy. 

 

 

 

Kaprařina - pruty

U kaprařiny ještě chvíli zůstaneme. Opravdu speciální novinkou byly kaprové pruty Phantom carp. Proč speciální? Jedná se o limitovanou řadu! Což se v nižší cenové hladině ještě nestalo! Máte tak jedinečnou možnost mít za lidovku, kaprový prut, který nebude mít každý Pepík.

 

Přívlač - navijáky

Z vyšších řad byl v rukou návštěvníků nejčastěji vidět nový Certate Jeho hlavní předností oproti minulému modelu je zavedení technologie MAG SEALED i do rolničky.

 

Hned v závěsu byla nová Caldia SHA, která se také mohla pochlubit velkou pozorností od návštěvníků. Hlavní technický rozdíl oproti stříbrné verzi rychlejší převod 6:1.

 

Pokud zde bylo hovořeno o magnetickém těsnění navijáků, musím za redakci CHYTEJ.cz poznamenat, že ukázky byly více než přesvědčivé. Byla zde jednak nádoba s vodou, kde byla magnetická "zátka" a voda neprotékala. Pan Ty Hasegawa mi vysvětlil, že olej je naplněn mikročástečkami kovu o velikosti zhruba viru chřipky, které naviják nepoškozují, ale zajišťují vysokou magnetičnost oleje. Současně zde byly dva navijáky Certate, kdy byly oba používány na moři. Jeden s magnetickým těsněním a druhý bez. Rozdíl v chodu byl tak brutální, že pokud nebyl jeden z navijáků uměle poškozen, je argument k nákupu jednoznačný a pádný. Snad se tohoto vynálezu dočkáme i u ekonomičtějších řad...

 

Jelikož jsme nevěřící Tomášové, zkusili jsme olejem prostrčit vlasec. Prošel stejně hladce jako vodou, takže to skutečně takto funguje!

 

 

 

Navijáky jsou navíc stále lehčí. Pan Hagesawa mi vysvětlil, že je to dáno především materiálem Zaion, který je mimořádně pevný a přitom lehký. Údajně je plast kombinovaný s grafitem, což jinými slovy a zjednodušeně řečeno je, celkem běžný, ale Daiwě se podařilo vlastnosti optimalizovat - pevnost při zachování váhy zvýšit, což bylo demonstrováno na vzorcích materiálu. Je to skutečně pevnější.

 

 

Přívlač - pruty

Pro příznivce přívlače bylo novinek požehnaně a tak člověk ani nevěděl kam dřív sáhnout. Pro mě byly v poměru/cena výkon největším překvapením pruty Lexa. V kombinaci se stejnojmennými navijáky tvořili opravdu zajímavou kombinaci (jak cenově tak i vlastnostmi) a během trade show se ve stojanech moc neohřály.

I příznivci Cormoranu si přišli na své. Kompletně nová série TX4/6/8, která nahradila série ULX/F/S stojí nepochybně za pozornost. 

 

Nás zaujalo předvedení nových spojek vícedílných prutů V-JOINT. Obecně se traduje, že v spojkách prutů není pružnost. Je to dáno tím, že jsou spojky dělány obvykle z trnů, které mají jiné vlastnosti, než samotný prut. Spojky V-JOINT prut dělají jakoby se jednalo o jednodíl. Vyzkoušeno a musíme potvrdit. Nakolik je to u vody důležité, je věc druhá, ale pokud je taková "vychytávka" dostupná a chtíč dokonalost žádá, máme možnost!

 

 

Redakci CHYTEJ také zaujaly nové multiplikátory Balistic. Amíkům se prý stávalo, že si díky velkým rukám občas při náhozu přepli volnoběh. Daiwa tedy přišla s novou konstrukcí, kdy se pohybuje nikoliv celý kryt, ale jen "vodič" vlasce. Z fotografií by mělo být patrné, jak. 

Starý model

 

 

 

Nový model

 

 

 

Nástrahy

Z nástrah, byla rozhodně největší pozornost upřena na woblery MEGABASS. O tom, že fungují, se mohl přesvědčit nejeden návštěvník. Během trade show se právě na jeden z těchto woblerů vytáhla mimo menších i štika kolem 70cm!

 

 

 

 

Nás zaujala tato gumová žába. Předností je podle zástupců společnosti dvojí obal, což má zajistit, že jí dravec obtížně může poškodit natolik, aby do ní natekla voda a přestala býti plovoucí. Zajímavé.

 

Batožina

Malý náhled do batožiny. V roce 2013 představila daiwa kompletně novou sérii batožiny. Rád bych ovšem vypíchl tři, pro rybářský trh, poměrně netradiční produkty. 

První zajímavou novinkou je metr. Co může být na metru zvláštního? Je vyroben z 100%PVC a tím pádem Vám nikdy nezrezaví. Má 150cm což ocení specialisté na velké štiky nebo kapry. Už žádné doměřování velkých štik.

Druhou a třetí netradiční novinkou jsou obaly na mobil a tablet. Že už to je trochu moc? Naopak, poprvé se výrobce zaměřil na funkčnost obalu a nikoliv jen design! Obaly jsou vyrobeny z 90% neoprenu, tím pádem se nemusíte bát, že Vaši miláčci přijdou během rybolovu k úhoně!

 

Bižutérie

K vidění bylo i nemálo nové bižutérie. Za zmínku jistě stojí nová šňůra Tournament super sinking. Jedná se opravdu velmi rychle potápivou šňůru, se specifickou hmotností 1.4. 

 

 

Absolutním vítězem pozornosti v oblasti bižuterie byla však drobná pomůcka pro rybáře jakýchkoliv rybolovných technik s názvem SOKKOU. Tato zázračná věcička dokáže během několika sekund vytvořit spoj mezi vlascem a šňůrou. Střízlivým odhadem se dá říci, že si jí vyzkoušelo 80-90 % návštěvníků. Na internetu naleznete instruktážní video, jak s touto pomůckou pracovat.

 

 

 

Závěr

Rádi bychom touto cesto poděkovali  všem, kdo si na Trade show našli cestu. Soudě podle pozitivních ohlasů návštěvníků se akce vyvedla a Vy, kdo jste se neměli možnost se zúčastnit, nezoufejte. Novinky byly k vidění na veletrhu Moderní rybář 2013 a objeví se v průběhu prosince na pultech autorizovaných obchodů. Pokud by i to bylo málo, pak bychom Vás tímto rádi pozvali na rybářský veletrh do Brna, který se uskuteční na počátku března příštího roku.

Text: Za DC team Ondřej Dušek + redakce CHYTEJ.cz

Foto: David Havlíček