Pro vášnivého rybáře se stalo velkou výzvou ulovit některého z trojice největších a nejsilnějších (a současně i nejvzácnějších) mořských predátorů - mečouna, plachetníka nebo merlina.

Lov těchto tvrdě bojujících ryb vyžaduje nejen odhodlání, ale i speciální vybavení – spolehlivou rybářskou loď s průvodcem obeznámeným s trasami ryb, náčiní nejvyšší kvality, vhodnou nástrahu a také... notnou dávku štěstí.  

Dne 28. března 2013 po obědě se pan Petr vydal na „Big game“! Panovalo polojasné počasí, teplota vzduchu byla třicet stupňů, vál však silný vítr, který na hladině vytvořil až dvoumetrové vlny. Rybářská jachta brázdila hladinu Karibiku už víc než tři hodiny, zatím bezvýsledně. Ale v tom to přišlo! 

Hladinu rozčísla vysoká ploutev útočícího dravce. Plachetník! Do nastraženého filetu z tuňáka taženého za lodí se zakousl jako bulldog. Brzda multiplikátoru zazpívala árie. Zaseknutá ryba se snažila zbavit zrádného háčku dalekými úniky, zuřivým potřásáním hlavy a hlavně impozantními výskoky. Pro rybáře nastaly horké chvíle, než se mu podařilo zvládnout první agresivní nápor. Teprve po čtvrthodině intenzivního souboje začal dravec umdlévat. Po dalších napínavých minutách byl přitažen k bortu lodě a šetrně vyloven na palubu.

 

 

Vzhledem k horkému a větrnému počasí bylo nutné rybu co nejrychleji pustit zpět. Pár rychlých fotek a "král Karibiku" se vrátil do rodného živlu.

 

 

Vzhledem k tomu, že plachetník atlantský je ohroženým druhem, nebyl ulovený kus změřen ani zvážen. Členové posádky se dodatečně shodli, že mohl měřit dva metry a vážil kolem 50 kg - což je na místní podmínky mimořádná trofej. Atlantský poddruh plachetníka totiž dorůstá maximální délky 2,4 m a hmotnosti 60 kg (tichomořský poddruh bývá větší – až 3,3 m a 110 kg).

Tak se jednomu českému rybáři splnil jeho sen.