V tomto seriálu se tedy budeme věnovat tématu zdraví a nemocí ryb. I pro sportovního rybáře je totiž důležité umět aspoň podle těch nejviditelnějších znaků rozpoznat zdravou a nemocnou rybu a měl by vědět, jakým způsobem se zachovat, pokud na nemocné ryby ve volné přírodě narazí. Než se tedy začneme věnovat jednotlivým rybím neduhům, povězme si, podle jakých vnějších znaků poznáme zdravou rybu od nemocné a jak se vyšetřování zdravotního stavu ryb v terénu provádí.

Nemoc a smrt jsou těžkou, ale přirozenou součástí života
Zdravé ryby
Pod pojmem zdraví rozumíme obecně – tedy nejen u ryb – normální fyziologickou činnost organismu a jeho orgánů. Zdravotní stav ryb hodnotíme v jejich přirozeném prostředí, přičemž se zaměřujeme na stav kůže, oka, žaber a všech dalších částí těla, viditelných pouhým okem. Kůže zdravých ryb je hladká, pouze v době tření se může vyskytovat třecí vyrážka, kdy je ryba na omak drsná až suchá. Zbarvení kůže by mělo odpovídat danému druhu ryby, pohlaví a věku, přičemž je důležité, zda je hodnotíme v období rozmnožování nebo mimo dobu tření. Šupiny zdravých ryb jsou celistvé a přilehlé k tělu, které je chráněno normální, pro daný druh přiměřenou vrstvou slizu. Ploutve jsou dobře vyvinuté, celistvé. Žábry mají sytě červenou barvu a pohyby skřelí odpovídají pravidelnému procesu dýchání. Rybí oko není zapadlé ani vystouplé, zabarvení duhovky odpovídá danému druhu ryby.

Oko mírně vystouplé z důlku, jasná čočka, žlutavě zbarvená papenka a postavení oka i při natočení v horizontální poloze – to vše napovídá tomu, že tento bolen je zcela zdravý
Nemocné ryby
Jak už jsme výše uvedli, nemocí se rozumí porucha fyziologických funkcí organismu.
Příznaky jsou u ryb různé a projevují se změnami chování, např. nepřirozenou polohou těla (ryby plavou na boku nebo na břiše), nekoordinovanými pohyby či apatií (rybí se zdržují u břehu, mizí jim únikový reflex a nepřijímají potravu). Mění se i frekvence dýchání a zrychluje pohyb skřelí. Zbarvení žaber je buď sytě tmavé – překrvené, nebo naopak v důsledku nedostatku kyslíku vybledlé. Kůže je světlá nebo naopak nepřirozeně tmavá. Nemoc se projevuje i zvýšenou tvorbou slizu - na omak je tělo velmi slizké a na kůži se někdy objevuje i zaplísnění. Šupiny jsou u nemocných ryb většinou zježené, někdy dokonce úplně vypadlé. Oči jsou často zapadlé nebo naopak vyboulené, chybí oční reflex a čočka je zakalená.
Vyšetřování zdravotního stavu ryb v terénu
Každý zodpovědný hospodář, starající se o revír nebo rybochovné zařízení, by měl mít přehled o zdravotním stavu ryb. Za tímto účelem se provádí vyšetřování zdravotního stavu vylovených ryb, a to jak v rybničních či jiných hospodářských chovech, tak i na stojatých či tekoucích vodách, kde je prováděn sportovní rybolov. Tato metoda může být zároveň i vodítkem pro nás, běžné sportovní rybáře, abychom dokázali aspoň v obecné rovině zhodnotit zdravotní stav ryby ve volné přírodě. Samotné vyšetření se provádí ve stínu, aby ryba rychle neoschla, a u živých jedinců se hodnotí reflexy, výživný stav a povrch těla:
Reflexy
Hodnotí se několik způsobů reflexivního chování ryb:
Únikový
V přirozeném prostředí se hodnotí snaha ryby uniknout do bezpečí, do úkrytu (při dopadu stínu na hladinu, při dusotu na břehu, apod.). Nemocná ryba tento reflex ztrácí, není plachá a nechá se snadno ulovit.
Obranný
Pokud zdravou rybu vezmeme do rukou, snaží se vyprostit, uvolnit, různě se kroutí a vyskakuje ve snaze dostat se zpět do vody. Nemocné ryby jsou naopak málo pohyblivé, apatické, obranný reflex je malý.
Ocasní
Pokud rybu uchopíme za hlavou a v boku těla a necháme ocasní část volnou (tzn. ocasní násadec společně s ocasní ploutví), měla by si zdravá ryba udržovat tuto část těla ve vodorovné poloze, s pěkně roztaženou ocasní ploutví.
Oční
Zdravé ryby mají oči při natočení na bok stále v horizontální poloze (tzv. šilhají), nemocné ryby tento reflex nemají.

Každý dobrý hospodář by měl mít přehled o zdravotním stavu ryb – k tomu slouží i odlovy agregátem a následné vyšetření
Výživný stav
Posuzuje se podle svalstva, tedy osvalení ryb. Zdravé ryby jsou i v době, kdy nepřijímají potravu, v dobrém výživném stavu a krátkodobé hladovění významně neovlivňuje množství svaloviny. Případná vyhublost se projevuje až za delší čas po úbytku tuku ze svaloviny, a to hlavně v oblasti pod kůží. Vyhublé ryby mají v porovnání s trupem poměrně velkou hlavu a zapadlé oči. U kapra obecného se dokonce počítá i tzv. koeficient vyživenosti - hmotnost ryby se dělí délkou trupu na třetí x 100; koeficient pod 1,3 se pak bere jako vyhublost.
Povrch těla ryb
Jak už bylo výše uvedeno, posuzuje se stav kůže, žáber a očí:
Kůže
Posuzuje se zbarvení (zda odpovídá druhu, období, a věku ryby), dále šupiny, sliz a přítomnost ektoparazitů (chobotnatka rybí, aj.).
Žábra
Posuzuje se jejich barva - zdravé ryby je mají krásně sytě červené, naopak nemocní jedinci vybledlé, různě skvrnité, mohou být též napadeny parazity.
Oko
U zdravé ryby mírně vystupuje z důlku a zbarvení odpovídá danému druhu, nemocné oko je naopak zapadlé nebo vyboulené (tzv. exoftalmus).

Při kontrole správného zbarvení je nutné rozlišovat, zda se ryba nachází v době rozmnožování či ne; tento samec podoustve byl uloven v době tření
Příčiny onemocnění
Příčiny onemocnění mohou být vnější nebo vnitřní:
Vnější příčiny
Mechanické
Jsou způsobeny mechanickým tlakem na tkáň, při kterém vznikají různá poranění, otlaky, otevřené rány apod.
Fyzikální
Jsou ovlivněné teplotou vody (nízkou či naopak vysokou), a hodnotou pH.
Chemické
Jsou ovlivněné přítomností cizorodých látek ve vodě, které způsobují otravy (různé kyseliny, těžké kovy, aj.).
Biologické
Vliv parazitů, plísní, virů a baktérií

K různým nemocem je náchylný zejména plůdek ryb – ani tento malý jesen není v žádném případě v pořádku
Vnitřní příčiny
Konstituce
Celková konstituce těla má velký vliv na vznik onemocnění a odolnost ryby vůči vnějšímu prostředí. Na stavbě těla a jeho obranyschopnosti se přitom podepisuje i domestikace a šlechtění, a to nejen u ryb, ale i u jiných hospodářských zvířat.
Odolnost
Oobranyschopnost organismu.
Imunita
Odolnost proti určité nemoci, která může být vrozená i získaná; vrozená je druhově specifická, získaná se objevuje po prodělání určité nemoci, vůči které si tělo vytvořilo protilátky.

Hromadný jarní úhyn - smutný pohled na ryby, které špatně přezimovaly
V příštím dílu si něco povíme o imunitním systému ryb, představíme si reakce organismu na ataku nemoci a poté se již budeme věnovat jednotlivým typům rybích onemocnění.
Tomáš Lotocki (s přispěním Lukáše Vetešníka)
Prosim poradite me nekdo jeden clovek na netu chitil kaprika a on mel vyteklé oči a šla z nich krev a krvácel po selém těle pod šupinama . tak bych mu chtel pomoc Dekuji jinak foto je na rybari.cz
irevalova> Děkujeme! :-)
Tak jsem nakonec vám dne profesionálům trochu udělala reklamu za velmi srozumitelné a odborné odpovědi na tu rybu s plísní, neb revír je ve stěhování a do čtvrtka nefunkční. Ukazuje se – jako ve všem – že soukromníci dokáží vykonávat službu veřejnosti často lépe, než různé veřejnoprávní korporace. http://www.slapyreport.cz/…reviru-slapy
Palivec> Ano, Mahenova Rybářská knížka je kouzelná, ale to už by bylo na trochu jinou diskuzi. Těm přenosným chorobám se budu v seriálu pochopitelně taky věnovat. V našich podmínkách to naštěstí nepředstavuje žádný závažný problém, ale třeba v Africe a obecně v tropech představují různí vodní parazité vážné zdravotní riziko pro místní obyvatele. Takže vydrž, určitě o tom bude řeč.
Ještě k článku – je to chválihodné téma, protože všeobecně lidé, ani rybáři, o věci mnoho neví. Možná by byla dobrá kapitola o nemocích, či parazitech, přenositelných z ryb na člověka. Ani nevím, jak je tomu u nás, ale třeba v Levantě jsou ryby takovými parazity prolezlé prakticky na 100% a konzumace takové ryby je bezpečná jen po upečení na sušenku, či dlouhé vaření, či dušení. Úprava rychlým opečením, či mírným povařením, kdy uvnitř masa není dosáhnutá teplota 100C, přináší riziko parazitů žijících roky v těle (hlavně na živiny bohatá játra). Když začnou problémy, není už pomoci. Odmítal jsem, (či spíš jsem se vyhýbal) proto jíst krásně upravené jesetery a místní fajtu sumců, kteří se objevovali na svadebních stolech v rodinách místních pracháčů. Nákaze amébialní sračkou se ale evropan nevyhne. Ale to je menší problém.
Tomlot> Jo, nemůžu za to, že systém „chytej“ nasouká báseň jako jitrnici do střeva a jednotlivé strofy, či jak se to, splynou…
Tomlot> No, píší o tobě mnozí, že jsi literát, básník. Krom toho uvádí, že jsi pracovník rybářského svazu moravského. Rybářskou knížku mám rád stejně jako knížky Oty Pavla, či fotoknížky Slávy Štochla. Právě dnes jsem si prolistoval Rybářův den. Jako kluk a mladík jsem chodil do Mahenovy knihovny…
Palivec> Moc Ti děkuji za tuto poetickou reklamu mé osoby i knížky Čeřeny. Povoláním však básník opravdu nejsem:-)
Tomlot> Snad jen ze skromnosti tady není nic ad básnická sbírka Čeřen. Či jsem to přehlédl? Oni asi soudruzi nevědí, že tvým povoláním je „básník“. Zajímavá kombinace. Mahena mám rád… Čeřen mám objednaný, doufám že nebudu zklamaný.
Tomáš Lotocki Olomoucká Řeka zavání tu po cibuli komíny trávu neúnavně hulí Co lepšího může být pro umělce?! Na první náhod vytáhnete jelce na druhý pstruha třetí prezervativ na čtvrtý starý zrezivělý stativ na pátý rybu se stříbrnou pletí na šestý čas jenž ochrnul však letí jak támhle v domě kde je varna pika Zdroj: http://brno.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…
Tomlot> Díky moc! Vaše stránky budu určitě sledovat dále… :-)
Lida> Tak čtěte hlavně tento seriál, který se bude tématem podrobně zabývat:-) Co se týče knižních publikací, tak bych asi doporučil knihu Nemoci sladkovodních a akvarijních ryb od Zdeňky Svobodové a kol. Poslední čtvrté přepracované vydání vyšlo v nakladatelství Informatorium tuším v r. 2004. Publikace je určitě ještě k mání a dá se sehnat v knihkupectví nebo objednat přes internet.
Tomlot> Děkuju!
Tomlot> Děkuji moc za radu,překvapilo mě postižení jen jedné strany.Krupičkou jsou tedy postižené strany obě, ale jen opravdu mírně.Máme jezírko cca sedm let a nikdy nám ryby nějak"nemarodily".Nevíte náhodou o nějaké knížce, která se zabývá nemocemi ryb? Už jsem párkrát hledala na internetu, marně…
irevalova> úhyn ryb v teplém letním období je opravdu zcela běžnou záležitostí, většinou za ním stojí fyzikální důvody – vysoká teplota vody, snížení kyslíku ve vodě, často také v kombinaci s nějakou parazitární infekcí. Každopádně postup při zjištění úhynu už jsem níže popsal. Jednotlivé kusy je asi opravdu nejlepší zahrabat někam do země, při hromadném úhynu musí likvidace provádět asanační firma dle hygienických předpisů.
Lida> Přesnou diagnózu nemoci by muselo určit až veterinární vyšetření, podle vašeho popisu by však mohlo jít o tzv. ichtyoftiriózu, zvanou též „krupička“, jejímž původcem je nálevník ichtyophthirius multifiliis, známý též jako kožovec. Tato nemoc se vyskytuje často v akvarijních a intenzivních chovech, kde je hodně ryb pohromadě a invazi může podnítit zvýšení teploty vody, zvláště teď po zimě, pokud jsou ryby oslabené. Při léčbě se někdy používají antiparazitární koupele, které však většinou účinkují jen omezeně, mohou se také použít medikovaná krmiva. Každopádně kdyby docházelo k úhynu dalších ryb, tak by bylo dobré odborné vyšetření.
Dobrý den,dnes nám uhynul karas v jezírku, po vylovení měl pouze jednu stranu těla bledou,drsnou,jako by bez šupin, žábry na té samé straně bílé, na hlavě a ploutvích mírné bílé tečky.Prosím o radu, o jakou nemoc, by se mohlo jednat? Děkuji!
Když už, vážení pánové rybáři, jste tak ochotní se mnou diskutovat, tak bych měla ještě otázku: Zejména v teplých dnech se na Slapech stává, že v zálivech plave jedna dvě leklé ryby, ovykle velké kusy, kapři. Od vody pak jde několik dní puch, většinou si toho nikdo nevšímá a všichni nadávají, že se tam nedá koupat, sedět u vody atd. Co se v takovém případě má dělat? Vylovit je a zakopat, například? Pravda je, že občas se povalují leklé ryby i kolem břehů ve křoví, ty tam ovšem musel někdo dát. Zde mám podezření, že to možná mohl být i rybář. Jak se taková ryba má správně likvidovat?
Tomlot> Děkuji také za vysvětlení, tak přesně toto jsme udělali. Já jsem našla tu rybu a pan rybář ji zlikvidoval a odnesl v pytli mimo jezero. Nic tedy se hlásit v tomto případě nemusí.
David Havlíček> Pardon, přehlédl jsem tu poznámku o tom co bude příště pod článkem. Děkuju za odpověď. :)
K předchozí diskuzi snad ještě krátký komentář: Rybář je povinen hlásit příslušným orgánům (hasičům, policii, podnikům Povodí, České inspekci životního prostředí, funkcionářům příslušné místní organizace apod.) úhyn ryb pouze v tom případě, pokud se jedná o mimořádné hynutí ryb – např. v případě nahromadění většího množství čerstvě uhynulých ryb, velkého množství hynoucích a nepřirozeně se chovajících ryb apod. V případě, že rybář zjistí jen jednotlivé uhynulé ryby a nic nenasvědčuje havárii jakosti vody či jiné mimořádné situaci, je rybář pouze povinen tyto ryby z vody vylovit (pokud jsou v jeho dosahu) a zabránit tak možnosti znehodnocení vody a šíření nákazy.
David Havlíček> Tak díky ještě jednou. Ten rybář z Prahy říkal, že se ryba musí utratit a pak ten jev, tu nemoc hlásit hospodáři. Třeba je nezkušený, protože je z Prahy
irevalova> Hlásit? Myslím, že ani není potřeba.
David Havlíček> Moc děkuji. Teď prý se to má někam hlásit, tak se pokusím zjistit, kam.
irevalova> určitě je to plíseň.
David Havlíček> Takže myslíte, že to není plíseň? Podle té fotografie a absolutní apatie ryby?
irevalova> Na jaře je to běžný jev, že některé ryby nepřežily zimu dobře a zemřou. Plíseň se objeví většinou u slabých nebo zraněných ryb. Klidně by to mohl být i kapr z Jordána, který se do Orlíka dostal v zimě, když na Jordánu praskla provizorní hráz a ryby to spláchlo do řeky. Většina jich zřejmě nepřežila. Některé asi ano a toto mohou být dozvuky…
Vážení rybáři, moc prosím, podívejte se na fotografii a velmi krátký popis uvnitř krátkého textu, co se stalo dnes na Slapech, kapr musel být velmi nemocný, po vylovení měl vespodu živé maso. Prosím vás, co to může být za jez? a Komu se to má hlásit? http://www.slapyreport.cz/…c-pro-rybare
padák> O tom celý tento seriál bude!
Moc zajímavé. Docela bych uvítal třeba popis jednotlivých rybích nemocí s fotodokumentací jednotlivých nemocí a jak se taková nemoc pozná.