Ilustrační foto Petr Průcha Za tímto radostným konstatováním stojí podle tiskového mluvčího Povodí Ohře Václava Svejkovského několik faktů. „Především zrekonstruované či nově vystavené čističky odpadních vod výrazně zkvalitnily vodu, která z aglomerací či průmyslových podniků do řeky vtéká,” tvrdí mluvčí. Vysvětluje, že také výrazně klesla spotřeba vody, což souvisí jednak s útlumem průmyslové výroby v některých oblastech, a jednak se stále se zvyšující cenou vody.

V neposlední řadě se na současné dobré kondici Ohře, stejně jako na jiných českých tocích, podepsala zdokonalená legislativa, jež umožňuje všechny, kteří porušují zákon, tvrdě trestat.

Budoucnost řeky se zdá být optimistická. „Pokud vše půjde dobře, předpokládáme například, že se do Ohře po mnoha letech vrátí lososi,” uvádí Svejkovský. Tyto ryby byly nedávno vysazeny na přítocích Ohře a nyní se řeší tzv. rybí přechody, které umožňují migraci těchto putujících ryb. Na nejvyšších jezech Ohře, v severních Čechách, se technická (a ne zrovna levná) stránka rybích přechodů řeší pomocí peněz z programu Evropské unie Phare.

Jestli se však lososi dostanou proti proudu až do Karlovarského kraje, to není vůbec jisté. V cestě na západ stojí rybám několik překážek – Nechranická přehrada a Kadaň. Svejkovský ale doufá. „Rybáři přislíbili pomoc. Tvrdí, že pokud se lososi vrátí do severovýchodní části Ohře, na Nechranicích jim pomohou. Budou je odchytávat a převážet v autech tak, aby mohli ve své započaté pouti pokračovat dál na západ.”