Z mých zkušeností vyplývá, že mník je nejaktivnější především v  prosinci a lednu, kdy je teplota vody okolo 2°- 5°C, ale jinak v  zimě obecně. Je však možné ho ulovit i v  létě, ovšem spíše na ,,top flecích“ a za stavu vyšší vody. I pak ale jsou úlovky dost výjimečné. Mník bere především v noci, za šera a za rozednění.



Mníka hledám v  místech, kde má dostatek potravy a to proto, že mník je po teplých měsících vyhládlý a potřebuje se posilnit před třením i po něm. Tato místa by měla být poblíž úkrytů, kde se vejde větší počet těchto ryb, jako jsou rozbořené jezy, různé tišiny s  kamenitým dnem, do kterých proud nahání mrtvé rybičky nebo nějaké větve a stromy, jež leží na dně. Když už se takové místo najde, může být rybář šťastný jako blecha a to proto, že z  těchto míst je možné denně vybagrovat  v některých případech i 20 až 25 mníků.

Teď bych napsal pár slov o vybavení k  lovu, technice a o samotném záběru. Já lovím pouze na feeder. Ne, že by to jinak nešlo, ale mník je hrozný hltavec a tento způsob lovu je nejšetrnější. Feeder volím z kategorie medium s co nejjemnější špičkou - samozřejmě podle okolností jako jsou síla proudu, rychlost větru nebo nutná délka hodu.

 

Naviják nemusí být příliš veliký, stačí když se na něj vejde 120 m vlasce o průměru 0,22 - 0,25 mm.Tento vyšší průměr volím kvůli tomu, že mníkovi nesmím dovolit zajet zpět do úkrytu, protože pak je ve většině případů pro rybáře ztracen. Záběr se většinou projeví jako razantní ohnutí špičky a rychlé uvolnění vlasce. Důležité je zaseknout při ohnuté špičce, protože jinak bude mít mník háček zaseknutý až v  jícnu. Návazec by neměl být příliš dlouhý. Tady je má oblíbená montáž:



A ještě to nejdůležitější - co na háček.V sezóně dravců jsou nejúčinnější mrtvé rybky ve velikosti 5 –15 cm. Použít je možné také slanovodní rybky stejné velikosti, protože jejich pach je silnější. Rybky nastražuji napíchnutím za tlamku. Od ledna do června, kdy se na rybku chytat nesmí, jsou účinné rousnice, hnojáčci, kuřecí střívka nebo játra.



Doufám, že jsem pomohl těm rybářům, které doma v  zimě pálí zadek stejně jako mně a i všem ostatním, kdo chtějí ulovit tuto nádhernou mramorovou rybu, či o tom přemýšlí.

 

Ještě jedno varování všem svazovým vydrám a kormoránům: mník jednovousý je celoročně chráněný!

Lovu zdar

 

Text:  mistrvavra

Foto: autor a Osprey



Poznámka redakce:  Právě proto, že je mník celoročně chráněný a má tendenci se zažírat, je dobré silně zvážit kde, jak a v jakém počtu či velikosti budeme mníky chytat. Jsou revíry, kde je pro lov tohoto druhu ustanovena výjimka ze zákona a je zde možné si mírovou rybu ponechat. Takové jsou pro lov ideální, protože pokud ulovená ryba silně krvácí, nejste nuceni k jejímu alibistickému vrácení do revíru provázenému pokrčením ramen a poznámkou „plave dál“.
Stejně tak je otázkou, zda má smysl „vybagrovat  v některých případech i 20 až 25 mníků“, když podle mé zkušenosti se pak většinou jedná o dorostence kolem 30 cm, které by bylo lepší nechat na pokoji. Mníci si to určitě zaslouží a exemplář kolem 50 – 60 cm potěší rybáře daleko víc.