Letošní zima byla na přelomu ledna a února mimořádně chladná a na většině našich revírů se vytvořila nebývale silná vrstva ledu. Podobně na tom byla i moje oblíbená říčka Oslava, u níž mám chatu. Když se konečně oteplilo a začalo tát, řeka se rychle rozvodnila a rozlámala svůj ledový krunýř. Tisíce ker, z nichž některé dosahovaly tloušťky bezmála půl metru, byly unášeny proudem a na mnoha místech ucpávaly koryto. Ledové bariéry byly místy až dva metry vysoké a ledová pole vyskládaná z naplavených ker se táhla i 60 m od řeky.

 

Šli jsme si s kamarády prohlédnout a vyfotografovat tyhle úžasné scenérie, ale jak jsme tak chodili po březích, z nichž před nedávnem opadla voda, začali jsme nacházet spousty drobných rybek. Napřed jednotlivě, potom po desítkách. Hodně jich bylo mrtvých, ale některé stále žily.

 

Začali jsme je sbírat a vracet do řeky, ale byla jich spousta. Ani jsme netušili, kolik toho v naší říčce žije a v jakých množstvích se tu vyskytují některé chráněné druhy.
Abychom zachránili alespoň část ryb, které se nedobrovolně ocitly na břehu, zorganizovali jsme s přáteli malou záchrannou akci.

 

Prošli jsme úsek v délce asi 500 m a zachránili stovky ryb mnoha druhů. Většinou se jednalo o drobné ryby (největší měla asi 30 cm), ale v mnoha případech se jednalo o chráněné nebo poměrně vzácné druhy.

 

Kdybych měl výsledky celé akce sumarizovat, tak ve dnech 25. a 26.2. 2012 jsme s partou ve složení Juraj Kořinek , Radim Bok, Tomáš Musil, Jiří Mrhač , Martin Slaný, Michal Nevrkla a já na levém břehu revíru Oslava 2 sebrali a vrátili do řeky tyto ryby:

Vranka obecná                        633 kusů
Mřenka  mramorovaná           592 kusů
Piskoř pruhovaný                      36 kusů
Střevle potoční                          22 kusů
Hrouzek obecný                       77  kusů
Hrouzek Kesslerův                   13 kusů
(pozn. redaktora – tento druh by se zde neměl vyskytovat, takže toto by možná zajímalo ichtyology)
Parma obecná                          79 kusů
Ouklejka pruhovaná              266 kusů
Ouklej obecná                        124 kusů

Kromě nich i menší počet plotic, okounů a jelců. Tisíce dalších ryb bohužel letošní tání nepřežily a uhynuly na pobřežních pozemcích mezi ledovými krami.

 

Všechny nás překvapilo, jak pestrá a bohatá je obsádka tohoto úseku řeky, i když se ryby v tomto úseku nasazují jen ve velmi omezeném množství. Věděl jsem, že se tu dodnes dá běžně najít rak nebo na vlhkých stinných místech v blízkosti řeky potkat mlok říční. Ale že tu máme ve vodě takovýhle poklad, to jsem netušil. Jenom je smutné, že jsem se o něm dozvěděl za takovýchto smutných okolností.

 

I když řeka během tání velmi utrpěla, jsme s přáteli rádi, že se nám ho povedlo alespoň malou část jejího bohatství zachránit a doufáme, že se stavy ryb na Oslavě během pár let zase obnoví.


Foto: Michal Janoušek
Text: autor a Osprey