Stavba má za úkol navýšit plavební hloubku a usnadnit lodím plavbu korytem. Na druhou stranu se negativně ovlivní život v řece a kolem ní a navzdory tomu, že její součástí budou i rybí přechody, může negativně ovlivnit migrační prostupnost toku zejména pro druhy jako je úhoř, který do Labe stále ještě přirozeně migruje anebo losos, kterého se čeští rybáři snaží vrátit do naší přírody.

Labe v místech, kde opouští naši republiku

 

Problematiku náš server zpřístupňuje dlouhodobě pomocí Krátkých zpráv. Kdo je sleduje, možná si všiml, že Němci se nedávno vyjádřili, že na svém úseku Labe nehodlají provádět žádné úpravy, které by napomohly lepšímu splavnění řeky a tudíž stavba jezu na české straně bude mít dost omezený význam.

 

Ing. Pavel Vrána, který pracuje v Radě ČRS jako odborný referent pro životní prostředí, čistotu vod a ichtyologii, nás upozornil, že už jen do 20.3. je možné podávat k projektu připomínky.

Pokud se na to cítíte, můžete sami k návrhu stavby podat připomínku anebo se alespoň můžete seznámit s dokumentací projektu.

 

Dokumentace EIA na investiční záměr Plavební stupeň Děčín, kód záměru MZP 102, celá dokumentace je na:

http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=MZP102


Přičemž nejdůležitější je z našeho pohledu soubor nazvaný

MZP102__vyhodnoceniNaturaDokumentace.zip



V praxi to znamená asi tolik, že do 20.3. se může každý občan České republiky vyjádřit k tomuto záměru vybudovat na spodním Labi další jez. Z pohledu sportovních rybářů a ochrany přírody jde o to, že čím více bude hlasů proti, tím lépe. 

Sám Pavel Vrána vidí problém takto:

"Jestliže nám postaví u Děčína monstrjez s velkou hydroelektrárnou, máme tu pořádný problém - od likvidace vynikajícího trdliště reofilů na soutoku Ploučnice a Labe, přes ohrožení po proudu migrujících úhořů, až po ohrožení lososů táhnoucích po i proti proudu. Další překážka, další ztráta proudného úseku, další fragmentace říčního kontinua, další vítězství betonové lobby, která nám v současné chvíli úspěšně likviduje horní Vltavu splavňováním směrem ku Praze."

 

Připomínky je možné odesílat poštou na MŽP:
Vršovická 1442/65
Praha 10, 100 10
nebo odevzdat v podatelně,
případně poslat elektronicky posta@mzp.cz
nebo do datové schránky 9gsaax4 s předmětem "Připomínky k záměru MZP102"


Na závěr moje malá poznámka, coby redaktora.

Svět se mění a generační výměna zasahuje i vrcholné orgány svazu. S Pavlem Vránou, který je zástupcem přicházející mladé generace, se shodujeme na tom, že veřejnost je třeba informovat, problémy medializovat a sílu zhruba čtvrt miliónu členů využívat - za sebe si myslím, že v obou směrech. Svaz je tu od toho, aby hájil zájmy svých členů a oni by ho měli hlídat, aby to opravdu dělal a pokud to dělá, měli by ho v tom podpořit.

Myslím, že v obou směrech je mnoho rezerv a také vím, že význam několika málo připomínek, které možná dojdou na MŽP během následujícího týdne, bude jen symbolický. Ale je to další malinké světýlko v temnotách. Můžete mi věřit, že se jich pokusím zapálit ještě hodně. A doufám, že se časem, dříve než vyškrtám všechny sirky, někdo přidá.

 

M. Horáček - Osprey