Už při prvních krocích u Ohře, pod hradem, jsem pozoroval podstatně větší množství ryb vytažených na led, než v předchozích letech, což mi přišlo velice divné. Celkový počet ryb ležících na ledu byl cca 30 kusů, od plotic až menší štičky. Že by kormorán? Ano, i on je příčinou výskytu několika uhynulých ryb. Ale objevuje se zde i jiný predátor, kterým je vydra říční. Ta se však na Ohři dříve objevovala jen zřídka. Jak se zdá, dnes je pro ni tato řeka nejspíš vynikajícím domovem s patřičnou škálou potravy.

Člověku, rybáři, je těchto ryb velice líto, avšak další ryba, kterou jsem našel uhynulou u břehu, mi doslova nahnala slzu do oka. Byl to tolstolobik bílý. První, co mě u této ryby šokovalo, byla její velikost a dále také to, že byla bez hlavy ( viz foto ). Odhadoval jsem jeho délku na něco kolem metru (kdyby měl hlavu)a váhu kolem 8 až 10 kg.

 

Další kroky mě dovedly až k ÚN Skalka. Zde mě čekala další smutná podívaná a tou bylo hejno cca 30 kormoránů, kteří lovili ryby pod splavem, na klidnější, nezamrzlé vodě, drastickým tempem a v obrovském množství.

Nebylo by lepší kormorána odstranit ze seznamu ohrožených zvířat? Kolik přinese škody a kolik užitku? Ano, škoda vs užitek tu vychází v poměru 100 : 0. Je smutné, že se tento problém nemůže řešit odstřelem tohoto dravce. Vždyť kormorán potřebuje na den 350 gramů rybího masa. Tudíž přibližná spotřeba u hejn jako jsou na Plzeňsku o 300 až 500 kusech je denně 175 kilogramů ryb. Měsíčně je to zhruba 5250 kilogramů a dále nebudu počítat, kolik to je během jednoho roku. Toto mě vede k zamyšlení nad  teď už opravdu vážnou situací týkající se kormorána.
Dále by mě zajímalo, k čemu je třeba plašení, když se ptáci zvednou z jednoho místa a poletí lovit někam jinam. Opravdu je situace kolem kormorána už je vážná a měla by se začít řešit, jinak se co nejdřív budeme chodit dívat na vodu a říkat si, jak to bylo krásné, když tu byly ryby...

Text i foto: Tomáš Koubek (sroubecek11)