Loni lákala škola návštěvníky zejména na výstavu preparovaných ryb, letos byla jakýmsi hlavním bodem programu výstava "Život kolem vody", která proběhla ve dnech 27. 1., 28. 1. a 3. 2.
Jednalo se o sbírku preparátů představující téměř 200 ks vodních ptáků a savců vázaných na vodní prostředí. V mnoha případech se jednalo i o druhy, které dnes u vody jen tak nespatříte. Však také většina vycpanin pochází téměř z historických dob.

Ačkoli dnes se na vycpané mrtvolky spousta lidí nedívá s nadšením, jsou cenné v jednom. Máte možnost udělat si detailní představu o tom, jak je který živočich velký. Ujasníte si, že mezi vydrou a ondatrou je co do velikosti sakra rozdíl, můžete se téměř dotknout majestátnosti mořského orla anebo zjistíte, že bukáček malý je opravdu malý.
Většina exponátů pocházela ze školních sbírek a část byla zapůjčena z muzea Ohrada u Hluboké.

Ne na všech snímcích jsou popisky, takže odshora: portrét vydry říční, kvakoš noční - dospělý a mladý jedinec, orel mořský, bobr evropský, potáplice severní a na posledním obrázku je dravec, se kterým mě pojí určité osobní pouto (na to jistě přijdete sami).

 

Dále si mohli návštěvníci prohlédnout školu, jejíž historická budova s chodbami plnými sbírek sama o sobě stojí za vidění, laboratoře, videoprojekce promítané v jedné z učeben pomocí datového projektoru a akvária.
Zdejší akvária si rozhodně zaslouží pozornost. Ve dvou propojených místnostech najdete studenovodní expozici s našimi rybami a vedle pak skvěle udržovaná tropická akvária.

Zajímavými obyvateli jednoho ze studenovodních akvárií jsou okounci pstruhoví

 

 

Navzdory mrazivému počasí byl celkový počet návštěvníků kolem 450. Akci navštívily zejména  školní výpravy a rybářské kroužky, některé i z větších vzdáleností – např. Manětín nebo Bělá nad Radbuzou. Protože se dá podobná akce očekávat i v příštím roce, může to být pro iniciativní vedoucí rybářských kroužků zajímavý tip na výlet.



Text i foto: M. Horáček - Osprey