N
evím, jestli je něco takového v současnosti možné i v Čechách, ale rád bych vám představil pomalu se rozvíjející firmu, které bych ten americký sen v českém podání moc přál završit. Jejími ústředními postavami jsou dlouholetí chytejáci Bobo a Příchy. Fyzicky se většinu času vyskytují v Sokolově a předmětem jejich podnikání je výroba vláčecích nástrah, zejména „gum“.
Je pravda, že tento článek je svým způsobem reklamní. Ale kromě toho, že může motivovat všechny domácí výrobce nástrah, je v první řadě o lidech, kteří stáli u samých začátků chytej, pomáhali server rozjíždět, nikdy nezkazili žádnou legraci, byli na většině srazů, vozili tam svoje nástrahy na ukázku, jako dárky i na prodej a proto jejich příběh stojí za to, aby byl vyprávěn po večerech u táborových ohňů. Takže si pěkně vytrhejte náruč parket, odstrkejte nábytek ke stěnám, rozdělejte uprostřed obýváku ohýnek (ti movitější si prostě zatopí v krbu), dovlečte si k němu svoje PC a čtěte dál…

Celé to začalo asi před deseti lety, když Příchy začínal chytat na gumy. Kromě toho, že na ně chytal, tak je i trhal jako na běžícím pásu a bědoval nad tím, jak jsou drahé. V hluboce depresivním rozpoložení se svěřil se svými problémy na tehdy vznikajících stránkách chytej.cz a dal se tu dohromady s člověkem majícím přezdívku Bobo. Velice rychle zjistili, že ve dvou se to lépe táhne a začali pronikat do tajů vláčky společně. Tehdy ještě byla řada věcí jinak než dnes, protože bylo méně možností i informací, ale zato bylo víc ryb. Možná i díky tomu se pomalu začaly dostavovat určité úspěchy. Jenom dno bylo stejně hladové jako dneska a v krabičkách s nástrahami si vybíralo krutou daň.
Někdy v těchto okamžicích přišel Příchy na myšlenku vyrábět si nástrahy sám. Protože byl technicky nadaný, manuálně zručný a nebál se experimentovat, brzy dokázal vyrobit první vzorky ze silikonu odlité do sádrových forem. Velice rychle se ale ukázalo, že jejich faktická úspěšnost při lovu zaostává za komerčními produkty, jsou příliš měkké, špatně se barví a vůbec to celkově není ono.

 

V této fázi většina experimentátorů ustrne a kajícně se vrátí k nákupu gum v rybářských obchodech. Příchy s Bobem se ale rozhodli, že přijdou na kloub tomu, jak se ty zatracené gumy vlastně vyrábějí a našli stránky rybáře, který už tehdy použitelné nástrahy z měkčených plastů v domácích podmínkách vyráběl. Navštívili ho a onen dobrý muž je nejen nevyhodil, ale ukázal jim celý výrobní proces a dokonce jim prodal i nějaký základní materiál.
Poté, co absolvovali dvoudenní „školení“ a získali potřebné suroviny, vyrobili první várku gum, které už byly o nějaký ten level výš než původní silikonová produkce. Kromě toho, že podstatně lépe vypadaly, dokázaly i slušně chytat ryby, takže se dostavily první pocity radosti a hrdosti na dosažené výsledky. Produkce už navíc byla taková, že pokryla nejen osobní spotřebu obou kamarádů, ale umožnila jim i zásobovat nejbližší okruh přátel.

Nějakou dobu byli Příchy a Bobo s dosaženými výsledky spokojení, ale postupně začínali narážet na limity používané technologie. Také některá negativa, která v počátečním nadšení přehlíželi, jim po čase začala stále více vadit. Výroba byla pořád ještě příliš pracná, provázel ji příšerný zápach a základní hmota pro výrobu gum byla pěkně agresivní. Rozleptala kdeco, jednou dokonce i Bobovu klávesnici.
Do toho přišli kamarádi, jimž se produkty naší dvojice celkem líbily, a požadovali vyrobení nejrůznějších specialit zejména určených pro závodní přívlač. V mnoha případech se ale ukázalo, že stávající technologií nepůjdou požadované nástrahy vyrobit.

Jenže tou dobou už měli Bobo s Příchym dostatečné zkušenosti a sebevědomí, aby se dokázali prokousat o další stupínek výš. Pomohl jim Internet. V USA není domácí výroba nástrah z měkčených plastů nic neobvyklého, řada výrobců nabízí celé výrobní sady včetně forem a k dispozici je spousta základních hmot, barev, flitrů a dalších doplňků. Pánové se rozhodli zariskovat a nakoupili na dálku vše potřebné. Investice to nebyla malá a nezbývalo než doufat, že všechno bude fungovat, jak má.

Vlastnosti zaslané hmoty oba experimentátory nadchly a nové nástrahy si okamžitě šplhly i u ryb. Teď už zbývalo jediné – zapracovat na kvalitě forem. Příchy neúnavně dřel celou zimu a dokázal vyrobit řadu nových forem v dosud nevídané kvalitě. Zároveň vznesl požadavek na založení firmy. Možná proto, že to byl celou tu dobu jeho tajný sen a nyní už skutečně byl schopen vyrábět poměrně velké množství kvalitních nástrah a určitě i chtěl, aby se mu nějak zhodnotily investované prostředky a stovky hodin práce.
Bobo souhlasil a tak vznikla firma Vláčej.cz. Název dokazuje její duchovní spřízněnost s naším serverem a trochu to i vysvětluje, proč je těm dvěma trpěno, že si čas od času změní rubriku Z lovu v reklamní plochu na propagaci svého „Žlutého ďábla“.



Se vznikem firmy Příchy ještě zefektivnil výrobu forem. Postavil s nemalým úsilím a náklady CNC frézku spolupracující s CAD softwarem a zahájil novou éru výroby forem, nyní už na úrovni běžné v průmyslovém prostředí. Tím dosáhl možnosti pracovat na zcela profesionální úrovni a poslední generace nástrah už podle toho vypadají.

 

Na Příchym je sympatické i to, že nejde cestou pouhého kopírování existujících nástrah jiných firem. Od počátku má své představy a vize a značná část jeho nástrah jsou originály, které dokážete snadno identifikovat. Kromě ryze autorských návrhů nebo výrobků inspirovaných nabídkou trhu vyrábí i nástrahy, u nichž je tvar tělíček přesnou kopií rybího tělíčka a to do té míry, že základní šablonou je odlitek skutečné mrtvé rybky určitého druhu.

 

Nějakou dobu jsme vedli diskuzi nad tím, zda je tato míra realismu nutná, ale musel jsem uznat, že nástrahy rozhodně jsou funkční a navíc reprezentují filozofii firmy, která chce dodávat české nástrahy kopírující české ryby a určené pro české rybáře. Pravdou je, že tímto pohledem na věc se Vláčej.cz bude odlišovat od globální strategie velkých firem a může to být cesta k úspěchu.



Další obrovskou výhodou rodící se firmy je její obrovská flexibilita. Dokud je malá, dokáže velmi rychle reagovat na požadavky nebo zkušenosti testérů i obyčejných rybářů. Její nástrahy se proto rychle mění a vyvíjejí. Důsledkem již zmíněné flexibility je i něco, co vám žádná jiná firma asi nenabídne – můžete si do značné míry navrhnout vlastnosti nástrah, které si objednáte. Zejména jde o požadavky na barvu (včetně navržení vlastních barevných kombinací), tuhost základní hmoty, nalepení umělých očí apod.

Víceméně je firma schopna dodat sérii nástrah dle požadavků zákazníka a teoreticky i vyvinout zcela novou nástrahu na základě klientova návrhu (nezapomeňte ovšem, jak pracná záležitost je výroba formy).

Tyto smáčky byly vyrobeny na základě individuální objednávky

 

Ptal sem se, jak zhruba vypadá cesta od počáteční myšlenky až k ulovení ryby na novou nástrahu.

Začíná se samozřejmě vymýšlením tvaru nástrahy. Pokud je v tomto ohledu jasno, vytvoří se v počítači 3D model a pomocí frézky řízené počítačem se vyrobí kovová forma, kterou je třeba dotvořit celou řadou ručních operací. Celková výroba jedné formy zabere i 100 hodin.

 

Příprava hmoty, která se odlévá do forem, závisí na receptuře konkrétního typu. Kromě dobrých funkčních vlastností hmoty je kladen důraz i na to, aby se jednalo o certifikované produkty renomovaných výrobců s co nejmenším obsahem toxických látek.

Před odléváním do forem je třeba hmotu roztavit, obarvit a případně do ní přisypat flitry. Do forem se leje horká a vylisované gumy se chladí vhozením do vody. Poté je jim možné nalepit oči nebo je ručně domalovat. Firemní specialitou jsou oči zatavené pod povrchem nástrahy, které velmi dobře drží a je skutečně dost těžké je odtrhnout.

 

Péče se věnuje i skladování nástrah, aby nedocházelo k deformacím.

 

Kromě gum firma vyrábí i sortiment odlévaných olověných výrobků (jigové hlavy, dropshotové zátěže, marmyšky, olůvka, krmítka) a do budoucna uvažuje i o dalších typech nástrah.

Čerstvě odlité dropshotové zátěže

 

Jesenická marmyška je zajímavou náhražkou jigové hlavy, když chcete, aby vaše twistery chodily "jinak"

 

Zvláštní typ krmítka, který kluci vyvinuli

 

Pokud jde o moje osobní zkušenosti s nástrahami Vláčej.cz, tak mohu říct, že je znám od doby, kdy jsem začal jezdit na srazy. Sleduji postupný růst jejich kvality a můžu potvrdit, že v současnosti už jsou některé na úrovni, kdy se plně vyrovnají nástrahám renomovaných firem. Jiné jsou zase zajímavé svou neokoukaností. A ke pravda, že s některými jsem se nedokázal srovnat, ale tak je to u sortimentu libovolné firmy – polovina produkce Rapaly mě také nechává chladným.

Ryby se sokolovským gumkám rozhodně nevyhýbají. Chytal jsem na ně okouny, salmonidy, candáty a štiky s celkem dobrými výsledky.

 

Gumy, s nimiž jsem si nejlépe rozuměl, vidíte na přiložených snímcích. V některých případech mé názory a připomínky možná dokonce ovlivnily finální podobu některých nástrah. Alespoň v to doufám:-)

Těším se na některé další, které by se v budoucnu měly objevit, protože nápadů je dost, vývoj neustále probíhá a kvalita produkce roste. Myslím, že do budoucna se máme určitě na co těšit.



Na závěr bych chtěl klukům popřát, aby jim jejich "americký sen" nepokazila česká závist a aby jim jejich současná "garáž" už brzy přestala stačit. Zaslouží si to.

 

Text i foto: M. Horáček - Osprey