Jediné, co jsme si v tu chvíli mohli myslet bylo, že je to nějaký uvědomělý člen rybářské stráže. Těžko jsme se ale mohli více mýlit. Po obligátní výměně několika kolegiálních frází začal pán vyprávět, že je majitelem Pstruhařství Jizerka v Horní Sytové, že pěstuje hlavatky, jak chytá candáty na malé pstruhy, kolik vyder a kormoránů letos vystřílel a podobně.
Poté přešel zcela bezelstně k účelu své relativně daleké cesty: Pravil, že vinou predátorů přišel o velkou část matečních parem a prý zda víme, kde na Jizeře by si mohl odlovit parmy nové – na udici a na základě naprosto normální povolenky. Prý preferuje místa, kde je parem hodně a kde by mohl autem se vzduchovací technikou zajet přímo k vodě (kvůli „pouhým“ 7 kg ryb?).
Nevšímal si našich již poněkud rozpačitých výrazů a nandal svému dotazu korunu douškou, že kdyby mu „někdo“ parmy nachytal a nechal zdravé v haltýři, tak že mu je i zaplatí. Protože se od nás nic nedozvěděl (bohužel ani náš názor, který se po nechápání dostavil až po jeho odjezdu), ještě cosi povykládal a vydal se dál po proudu pídit po vhodném lovišti a ochotnějších pomocnících.

Jeho záměr a postoj považujeme za neuvěřitelný a naprosto nepřijatelný. Nejen, že hodlá jednat neeticky (obohacování se na svazových vodách), ale i přímo nabádá k porušování RŘ ostatní rybáře a to mimořádně zavrženíhodných způsobem (prodej ulovených ryb pro komerční účely).
Více než zarážející je i jeho bezelstný postoj k věci: Jádro jeho dotazu spočívalo v tom, kde nám (členům místní organizace svazu obhospodařující daný revír) může prakticky, nikoliv dle práva, ukrást vzácný druh ryb. Podnikatel, který považuje svazové vody za rezervoár matečných ryb pro svůj komerční podnik...
Je možné namítnout, že dotyčný shání parmy za účelem jejich dalšího výtěru a tedy v posledku za účelem vyššího zarybnění touto rybou. Nicméně, je stále třeba mít na paměti, že jistě odlovem matečných ryb poškozeným organizacím násadu nedaruje, ale prodá. V tomto smyslu se domnívám, že svérázný podnikatel by měl požádat hospodáře daných organizací o provedení řádného odlovu např. pomocí agregátu a tuto akci uhradit, ať již přímo finančně anebo právě darováním určitého množství násady.
Nezbývá než varovat členy MO ČRS Mnichovo Hradiště, Bakov n. Jizerou, Mladá Boleslav, Benátky n. Jizerou a Předměřice před tmavým pick-up offroadem Pstruhařství Jizerka, resp. p. Kelimanem, s jeho profesionálně deformovanými představami o etice lovu ryb ve svazových vodách pro soukromé pstruhařství.
Rudolf Havelka, MO ČRS Mladá Boleslav
P.S. Uvědomuji si vážnost jmenování konkrétní osoby v této souvislosti. Nicméně identifikace jmenovaného je nepochybná.
MP-E65mm> v tom se asi neshodneme, já v tom nevidim nic závadnýho. Samozřejmě záleží i na osobních sympatiích a vystupování dotyčnýho. Arogantnímu debilovi bych rybu nedal. Pokud by byl v pohodě, tak bych s tím fakt problém neměl nejmenší. Kdyby za mnou ale někdo přišel s tím, že mu mám rybu prodat do restaurace nebo prostě k němu domů na pekáč, pak bych neprodal nic, s vyjímkou kapra.
mascha> Tak z pohledu rybáře, který by chytal ryby a nasledně je prodával (je nepodstaný za jakým učelem) jsem se vyjádřil. Z pohledu rybáře, který by ty ryby kupoval to vidím stejně. Když vezmu v úvahu, že parma v produktivním věku je stará cca 4–5 let tak vzhledem velikosti by si ji stejně nemohl vzít. To znamená že by opravdu musel vzít parmy o velikosti 50cm a víc (jen podotýkám že tato ryba roste cca 10 let, což je u mě neuvěřitelné dlouhá doba) padesáti centimetrová parma „váží cca 2kg“ určitě nebude jezdit pro tři parmy extra s celým vzduchovacím zařízením, když není jistota, že by je nakonec ulovil. Nezbývá mu nic jiného, než jezdit kolem vody a „somrovat“ za úplatek rybáře zda by mu je neodlovili. Za prvé je to v mých očích pod uroveň a za druhé je to domnívám se neetické. Proč? Z tvého příspěvku mezi řádky čtu, že ten dotyčný vlastně dělá dobrou službu. Vytře parmu a za nějaký ten peníz ji nasadí zpět do řeky. Ale už neříkáš jak velkou tu parmu vysadí, pochybuju, že bude vysazovat ročka a více. Pochybuju, že bude čekat až mu parma vyroste do 10cm (cca dva roky) aby ji vysadil do revíru, tak aby to mělo opravdu význam. Ne!!! udělá to, samý co parmy, když se vytřou v přirozeném prostředí. Takže ve finále, když se opravdu nad tím zamyslíš, tak dotyčný to nedělá za učelem zvýšení počtu parem v daném revíru, ale za zvýšením konta na svém účtu. Až se budou vysazovat parmy ve velikosti vysazovaných kaprů, neřeknu ani slovo.
ahoj jsem z bakova n.jizerou a na jizeře mo bakov je parma hájená a myslím že by měla být po celém toku.jizera sama o sobě je vychytana co se tyče mo boleslav tak ta vysazuje ryby ve slušnem množství ale velké počty rybařů dokaží řeku za 2 týdny vyrybnit.
MP-E65mm> proč ti to nepřipadá v pořádku? Je to legitimní. Navíc tím dáváš tý rybě šanci vyhnout se predátorům (s libovolným počtem nohou) a splnit svý poslání – plodit co nejvíc potomků. Šance vrátit stav rybího osazenstva na našich zoufale vyprázdněnejch řekách se tím zvyšuje více, než její puštění zpět do vody. Padesátka parma, jak dlouho vydrží v Jizeře než ji někdo (něco) sežere? Rok dva? Maximálně třikrát se stihne vytřít a z toho potomstva se dožije produktivního věku zlomeček. V chovu může být několikanásobně déle a potomků se dostane do vody dost. Sice za peníze, které jdou do soukromý kapsy, ale raději tam, než do nenažraný a absolutně neefektivní kapsy svazu.
mascha> Když se podíváš na předpisy, tak tam samozřejmě žádná mezera není, ale podívej se na to z jiné stránky (úhlu), jako chytit mateční rybu s tím, že ji prodám byť mi to zákon nezakazuje mi rozhodně v pořádku nepřipadá.
petan> Revír Jizery, který obhospodařuje Bakov nad Jizerou, mimochodem je to hned nad výše zmiňovaným revírem, tak tam platí celoroční hájení parmy. Ale obávám se, že už tam není co hájit (kéž bych se mýlil)
Foligno> a jak by měli zareagovat pánové od RS? Nebo kdokoli jiný? Ten chlapík má povolenku a může si nachytat ryby, tak jako každý jiný. Jestli je pustí, sežere nebo bude chovat ve svý vodě je jen a pouze jeho věc. Nevidím v tom ani mezeru v rybářském řádu, ani v morálce. A pokud tu rybu chytne někdo jiný, opět má plné právo rozhodnout, co s ní udělá, jestli ji vezme a následně prodá či daruje, nebo pustí zpět do vody.
Myslím, že dotyčný podnikatel si neklade za cíl dobré zarybnění místních vod ale obyčejný zisk, prachy. Využil mezeru v rybářském řádu a nehrozí mu tak žádný postih. Morálně je to ale odsouzení hodné. Možná by stálo za úvahu stanovit i horní míry ryb nebo celoroční hájení některých druhů. Dříve se jistě občas našel rybář, který ulovenou mateční rybu vzal domů a sežral ale v posledních letech všude visí letáky s nabídkou odkupu matečních ryb za cenu i do 10 tis. Na to určitě spousta lidí slyší a určitě by bylo potřeba aby pánové z RS zareagovali.
Parma by měla být celoročně hájená jako je tomu v JČ kraji a byl by klid a snad i více parem!!!
No to je problém ale nedá se nic dělat.Podle RŘ si parmy může v limitu 7 kg ponechat a to co s nimi pak udělá je jeho věc.Nedělá nic nezákoného.Rozhodně je to lepší než když někdo ty ryby zabije.S parmou jsou problémy co se týče matečního materialu, určitě nejhorší ze všech ryb.Kdysi jsem v K.Varech vytíral U Termálu také parmy.Po vytření se hned pouštěly zpět.Problém je v tom,že trefit se do optimální zralosti,se vždy nepodaří.A tak to agregátování se opakuje a ryby jsou po většinou omračovány několikrát a to také není dobře.Chcete-li tedy předejít jejich odlovu, tak jedině celoročním hájením.Jinak nemáte šanci nic změnit.
A myslíš, že velké ryby na soukromákách nejsou odloveni na svazové vodě. Najivo
V dnešní době mě to ani nepřekvapuje, každopádně to stojí za zmíňku. Mimochodem, ta záležitost, kterou jsem Ti psal do osobky se bude řešit na KÚ. Dostal jsem příslib hospodáře. Takže úsek o který se mi jednalo možná dostane výjímku. Měj se
No já bych to neviděl tak jednoznačně. Pokud nachytá on i s „pomocníky“ zcela dle zákona každý 7 kg, pak je bezesporu k tomu povolenka opravňuje. Že je normálně „nesežere“ ? To už je určitě jeho věc. O tom, zda množení je „komerční účel“ asi nebudeme diskutovat. Háček vidím tom, že třeba tady na severu Moravy jsem znal tůně s mraky parem – hnes holé dno – co každou zimu nesežrali kormoráni dodělali rybáři kteří zbytek narvali do karbenátků, pečenáčů a octa. Dneska tu původní parmu skoro nelze nalézt. Jestli někdo bude držet matečné ryby (parma roste 10–15 let) a množit je a byť prodávat, určitě je to lepší než by skončily další rok v žaludku kormorána nebo ve sklence s octem. A že kormoráni vybijí celou rybí populaci v řekách je jisté, je to jen otázka za jak dlouho – rok, dva , tři ? Víc ne. Jednou budeme rádi že někdo množí něco krom přiblblého, zdegerovaného duháka. Byť za prachy, ostatně dělá dnes někdo něco zcela zadarmo ?