Jednou z akcí, které by měly ke škole přitáhnout pozornost veřejnosti z bližšího okolí, je výstava preparovaných ryb, která v budově školy právě probíhá.

 

Byl jsem pozván na vernisáž této akce a rád jsem toto pozvání přijal. Potkal jsem se tam s celou řadou neobyčejných lidí – počínaje lidmi, kteří v oblasti rybařiny na jihu Čech něco znamenají, přes zaměstnance a studenty školy, mezi nimiž je řada zajímavých osobností až po své bývalé žáky, kteří se výstavy zúčastnili jako prostí návštěvníci.

Vzhledem k tomu, že byl pátek dopoledne, účastnily se výstavy zejména zástupy dítek a mládeže. Asi největší nadšení projevovaly děti z mateřské školky, které na rozdíl od znuděných puberťáků ještě vnímají svět zvídavýma očima. Však se jim také zaměstnanci školy věnovali s maximálním nasazením a nešetřili historkami, aby své mrňavé publikum zaujali.

 

Některé děti dorazily i v doprovodu dědečků a jiných rodinných příslušníků. Trochu jsem jim záviděl. Moji dědové byli fajn, ale na výstavu s rybářskou tématikou mě žádný z nich nikdy nevzal...

 

Po pravdě řečeno, je dobře, že existují snahy přiblížit rybařinu mládeži, protože na mnoha místech zájem nejmladší generace o náš koníček dost uvadá. Proto hodnotím skutečnost, že exponáty vidělo v průběhu prvních hodin několik set mládežníků od pěti do patnácti let, velmi pozitivně.

Dospělých návštěvníků bylo s ohledem na denní dobu a na to, že na rozdíl od omladiny vážili cestu sami a o své vůli, podstatně méně, ale našli se. Jejich řady můžete rozmnožit i vy, návštěvníci našeho serveru, protože výstavu i s výkladem ze strany studentů či zaměstnanců školy můžete zhlédnout ještě v pátek 4. února v době od 9 do 15 hodin. Výstava bude kromě toho zpřístupněna ve všedních dnech až do 25. února 2011 po předchozím telefonickém objednání na č. 383 382 410.


 

Abych vás trochu navnadil, podíváme se teď v krátkosti, co je tu všechno k vidění.

Základem expozice je místnost vyplněná preparovanými rybami a dalšími vodními živočichy. Preparáty pocházejí z dílny Ing. Josefa Nováčka, bývalého zaměstnance školy, který byl otevření výstavy osobně přítomen.

 

Některé exponáty jsou dnes  součástí školních sbírek, jiné zapůjčil v kraji široce známý a uznávaný preparátor ze své sbírky soukromé. Celkem se tu vystavuje téměř 300 vodních organismů, z čehož 213 představují preparované ryby – malé i velké, naše i cizí, sladkovodní i mořské.

I když dnes hodně lidí dává přednost fotografiím a vycpané mrtvolky nemusí, přesto jsou preparované ryby výjimečné svou autenticitou. Když se například díváte do "tváře" zaživa jistě dvacetikilové hlavatky, skutečně cítíte z této majestátní ryby respekt, který pouhá fotka nedokáže vyvolat.

 

Mezi stovkami preparátů dominovaly naše ryby.

 

Část exponátů představovaly ryby z umělých chovů - jeseteři, vyzy, veslonos, generačky a kříženci salmonidů,...

 

Něco exotiky vnesly do expozice preparáty půldruhametrového žraloka nebo jednoho z tichomořských lososů.

 

Zajímavý je i koutek věnovaný norským vodám, v němž se to hemží treskami, mníkovci, pyskouny, okouníky a dalšími druhy, které dobře znají účastníci rybářských zájezdů na sever.

 

 

Pro ty, kdo opustili školní lavice (a nejenom ty vodňanské) už před léty, může být zajímavým předmětem i interaktivní tabule – v moderním školství stále běžnější pomůcka. S dopomocí studentů školy si tu můžete například vyzkoušet své znalosti našich ryb.

Kromě ryb vystavuje škola i další předměty, které kdysi sloužily k výuce a dnes mají spíše historickou hodnotu. Jedná se například o modely vodních staveb a rybolovných zařízení.

 

Zajímavé bylo i malé okénko do rybářské historie – na několika sražených stolech tu byl zmapován vývoj rybářských prutů od bambusových bičů z bodcem na konci až po moderní výrobky z uhlíkového vlákna i cesta rybářských navijáků od prostého kolečka až po dnešní smekací navijáky nebo multiplikátory.

 

Některé kousky hluboce zapůsobily i na moje otrlé smysly – například tento předek dnešních multíků disponuje navzdory svému věku osobitou krásou a je překvapivě funkční. I když chytat už bych s ním asi nechtěl...

 

Pro návštěvníky výstavy byla zpřístupněna i školní akvária v suterénu školy. Jsou tu dvě mísnosti s asi dvěma desítkami nádrží, o které se starají studenti školy. V jedné místnosti najdeme akvária studenovodní s mnoha druhy našich ryb, zatímco ve druhé převládají ryby tropické. Jako správný rybolovec jsem pohrdl exoty a fotil hlavně ryby, které potkávám na svých rybářských vycházkách.

 

VIP hostům, mezi které jsem se dokázal vetřít, byly předvedeny i laboratoře školy s moderní technikou jako jsou mikroskopy s vestavěnou kamerou schopnou zobrazovat pozorovaný objekt na LCD panelu, natáčet ho na video v HD rozlišení, pořizovat snímky anebo dokonce naskenovat objekt ve vrstvách a sestvit z nich jeho trojrozměrný model.

 

Na malou střední školu daleko od velkých měst je to pozoruhodná výbava a student, který se sem nepřijde na čtyři roky jen tak flákat, se tu může kromě jiného naučit pracovat se skutečně kvalitní technikou, kterou obvykle disponují spíše vědecká pracoviště.

 

Musím říct, že výstava jako taková není nic ohromného ani ohromujícího. Je to ale příjemná prohlídka věcí, které v zimě potěší oko rybáře a odtrhnou jeho mysl  od problémů všedního dne. Daleko víc mě fascinovala škola, v jejíchž nikterak velkých prostorách se prolíná tradice starého rybníkářství s moderní technikou dneška a mezi tím vším se pohybují úžasní lidé ochotní pro svůj mateřský ústav udělat mnohem víc, než se od nich v pracovní smlouvě žádá. Právě probíhající výstava je toho dokladem.

 

Text i foto: M. Horáček - Osprey