Chytej.cz

Příspěvky v diskuzích od uživatele "osprey"

Toto jsou chronologicky seřazné příspěvky všech diskuzí, které napsal(a) osprey. Zajímají-li vás pouze konkrétní diskuze, vyberte ji zde.

Neděle 23. září 2012 v 11:41® osprey
osprey

mvincik> Tam jsem měl taky na prutě rybu, co protočila brzdu. Bohužel se jí na háčku nelíbilo.

A řeka není přehrada. Na tomhle místě dostali sumci co proto.

Neděle 23. září 2012 v 1:40® osprey
osprey

Scanix> A jak tahal… S tím okouním cajkem jsem se tam na kajaku točil přes 20 minut.

Neděle 23. září 2012 v 0:26® osprey
osprey
Diskuze: Z lovu | Datum lovu: 22.9.2012 | Způsob lovu: Přívlač

Dnes jsem zkusil okouny. Nevěděl jsem, že někteří jsou tak černí a fousatí.

foto/diskuze/z_lovu/2012/th-img50663.jpg
Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.
    Pátek 21. září 2012 ve 20:58® osprey
    osprey

Piscicapus> Zkus si někdy, jak se i bude pocitově jevit blank s ořezanými očky. Bude ti připadat lehčí a rychlejší.

No a pokud se na očkách ušetří nějaká váha, tak je to znát – na těch chvějivkách tuplem. Čím těžší očka, tím víc s tou špicí cloumá setrvačnost. Já na tom svém ultrajemném dírkáči v jeho první verzi cítil víc koncové očko než nástrahu. Prostě bylo moc velké. Tak jsem sehnal o hodně menší a je to sakra znát.

Proto taky Daiwa vyvinula ta očka s uhlíkovými rámy – když už titanové byly málo.

Pátek 21. září 2012 ve 20:28® osprey
    osprey

Piscicapus> Vliv nebude zásadní, na akci už vůbec, ale na té tenké špičce chvějivky ucítíš i gram.

Mám prut na dírky, který jsem si postavil a systematicky ho tuním a tam je váha oček zcela klíčový parametr. V případě tak krátkého klacku jde hlavně o to koncové. Když je těžší než marmyška, se kterou pracuješ, je to problém.

Jinak dík za odpověď, tentokrát je vyčerpávající.:-))

Pátek 21. září 2012 v 19:19® osprey
    osprey

Piscicapus> Ale prd. Myslel jsem, že se vyjádříš k těm očkům.

Autorita jsem jenom ve stylu „mezi slepými jednooký králem“.

Pátek 21. září 2012 v 16:06® osprey
    osprey

Piscicapus> Nerýpej a pokus se přispět aspoň malým dílem k světovému míru:-))

Kdyby mělo moje vyspání vliv na akci mých prutů, stály by v koutě jak povadlý kytky.

Pátek 21. září 2012 ve 14:49® osprey
    osprey

cormaxx> Na akci prutu to má vliv zanedbatelný.

A navíc nejvíc se asi projeví to, že bez nožičky jsou ta očka o něco lehčí (menší setrvačnost špičky prutu) – to ale neovlivní akci, jen pocit z chování prutu.

Pátek 21. září 2012 ve 14:46® osprey
    osprey

fila> Řád ne. Takto to dává i smysl.

Pokud té krve bylo hodně, tak bych ji stejně vzal, ale to musí posoudit rybář.

Pátek 21. září 2012 v 11:07® osprey
    osprey

Kazan> Víkend, to jsou ty dva dny, kdy mám manželku doma? :-))

Pátek 21. září 2012 v 10:33® osprey
    osprey
    Diskuze: Sumcařina

Sumecek> Hlídej si to jako oko v hlavě a moc se o tom nešiř. Takovýhle ráj se dá zlikvidovat za pár měsíců.

Pátek 21. září 2012 v 10:30® osprey
    osprey
    Diskuze: Kaprařina

Zvire-d> Možná toho chceš od prutu moc.

Na dlouhé hody musí být tvrdý a mít špičkovější akci. Pak hůř zdolává. Zdolávací prut bude v odhozových vlastnostech do jisté míry omezen. Jak, to záleží na konkrétním výrobci.

Já lovím velké kapry jen na soukromácích a to výjimečně – na srazech nebo si jednou ročně zaplatím jeden den. Používám přitom feedery Speedmaster Heavy. Dohodím jen asi 60 m, ale cítím na tom i plotici, ale síla pro zdolání kapra 80+ tam je. Zdolávám takovou rybu do 10 minut a jsou tam rezervy, šlo by to rychleji. Obrázky mám nedávno ve Z lovu.

Není problém mít pruty 1 3/4 nebo 2 lbs. Samozřejmě se pak do nich musíš opřít a pořádně je ohnout, ale o to ti asi jde.

No a převod TC v librách na odhozovou zátěž v gramech moc nemá smysl, protože TC (test curve – testovací křivka) pracuje i s akcí prutu (je to údaj o zátěži, při které se prut ohne do pravého úhlu), gramáž udává, co ten prut může házet. Velmi zhruba platí, že 1 lb odpovídá 40 g.

Tento příspěvek byl editován 21.9.2012 10:31:48 uživatelem osprey.
    Čtvrtek 20. září 2012 v 15:14® osprey
    osprey
    Diskuze: Feeder

lunimus> 3/4 oz je na prutu medium heavy sice použitelná (sám tam mám pro některé situace přibalenou i dokoupenou „půlku“), ale není tam nutná a výrobci ji k takovému prutu většinou ani nedávají. Medium heavy je na větší ryby, dálky, proud a tažší krmelce (něco z toho) a i 2 oz tam může být jako nejměkčí přibalená špička.

Ale pořád platí to, co jsem už mockrát napsal – jaké si to uděláš, takové to máš a když ti to vyhovuje a chytá to ryby, tak není co řešit.

Já klidně koupím špičku delší a silnější, zkrátím a zabrousím. Ale přece jen už mám trochu představu co od toho chtít.

Středa 19. září 2012 ve 22:50® osprey
    osprey

hecht> Mám letos fotku, na které je 40 křemeňáků – volně rostoucích.

Z kajaku se houby hledat dají, na Orlíku to není problém. Problém je kvůli každé vystupovat.

Středa 19. září 2012 ve 12:28® osprey
    osprey

lunimus> A ještě toto, i když se část informací dabluje.

http://www.chytej.cz/…erove-spicky

Středa 19. září 2012 ve 12:22® osprey
    osprey

lunimus> Ahoj.

Už jsem si s tím tu práci dal, tak ti sem dám jen odkaz.

http://www.chytej.cz/…rove-spicky/

Středa 19. září 2012 v 11:47® osprey
    osprey

hraji> Je třeba profíka motivovat, aby měl snahu někoho chytit. Samozřejmě skutečného pytláka a ne někoho, kdo zapomněl doma peán nebo přetáhl o pět minut zavíračku.

Středa 19. září 2012 v 11:25® osprey
    osprey

MIG-35> Já musím – fotím hodně ryb a dávám to na spoustu míst. Nerad bych kázal vodu a chlastal víno. A i tak se to občas může stát.

Svatý jsou jen ty, co mají sochy na oltáři v kostele a to jen proto, že si je naživo nikdo nepamatuje. :-))

Středa 19. září 2012 v 10:51® osprey
    osprey

Bigpista> Před mnoha a mnoha lety mi takhle upadla. Dodnes slyším tu ránu o štěrk a mám chuť si nafackovat.

Jeden z důvodů, proč fotím ve vodě – nikdo tu rybu nemačká, nedrží, nedře. Samozřejmě, když se podebírá, cvaknu ji na síťce na břehu.

Středa 19. září 2012 v 10:32® osprey
    osprey

hraji> Nechápu ty lidi – to už mají takovej hlad? Je málo kaprů nebo v nejhorším cejnů?

Parma 35 cm je kostnatá jednohubka.