Bylo 24.12. 2009 pět hodin ráno a jako kdyby tomu Bůh chtěl, nemohl jsem dospat a těšil se na kouzlo vánočních svátků, štědrovečerní večeři a odpolední pohádky, které máte asi všichni také rádi. Vstal jsem, udělal jsem si čaj a kouknul z balkónu ven, jaké je tam počasí. Byla ještě tma a já už jsem byl celý nervózní, že je ještě příliš brzy na vše co, obvykle dělám na Štědrý den každý rok.

Věděl jsem, že mám spoustu času a tak jsem si zapnul počítač a brouzdal sítěmi internetových servrů Chytej.cz a MRK.cz. Obě tyto stránky rád pravidelně navštěvuji a v tomto období společně s kamarády rybáři plkáme o tom, co si kdo přál k Vánocům, kdo ještě narychlo shání dárky a tak.

Asi okolo sedmé hodiny ranní jsem sjel výtahem do sklepa, připravil jsem si udici na plavanou, plný pytel chleba a čtvrt pytle kukuřice pro zvěř. Jako každý rok chodím pravidelně krmit na Štědrý den do lesa zvěř a hned po krmení jezdím na říčku Bílinu (Bělu) si vánočně na hodinku zachytat. Po vysypání chleba a kukuřice jsem se vydal na mé dva flíčky na Běle, o kterých jsem věděl, že na nich mohu očekávat i v tomto zimním období alespoň jeden nebo více záběrů od ryb jako je kapr, karas stříbřitý, jelec tloušť, proudník nebo perlín.

Přijel jsem do mé rodné obce Hostomice, nechal stát auto u posledního domu směrem na vesničku Světec a vzal jen jeden prut, dvě vidličky, do kapsy rybářské doklady a krabičku s potřebnou výbavou. Znáte to - pár olůvek, háčků a dva splávky. Do druhé kapsy jsem si dal pařenou housku, nakrájenou již z domova na malé kostičky. Cestou k vodě (tj. úsek cca 100m) jsem míjel hromadu bordelu co lidi vyhodí a je jim úplně jedno, kdo to uklidí a jak to vypadá a v čem vlastně dokáží žít.

Říkám si: „No to je hnus, to tady leží už teda hodně dlouho, proč to obecní úřad nenechá uklidit?“

 

Po dalších krocích jsem se přiblížil na dohled k  říčce, když v tom ucítím nějaký divný zápach.

Napadá mě: „To je ředidlo. Asi tu nějaký pitomec něco vylil do trávy.“

Nechci ztrácet čas zbytečnými komentáři a proklínáním, ale přesto si pro sebe cestou k vodě tiše nadávám, jaký jsou lidi prasata.

Jenže při příchodu na břeh Běly jsem dostal do nosu ještě větší ránu, než byla ta předtím. Koukám do vody a vidím nějaké skvrny, co se zachytily na trávě (řasách) a zase cítím smrad, jako když před vás někdo vylije směs ředidla a petroleje. Rozhlížím se kolem a řeknu vám, mám spoustu krásných vzpomínek na naší říčku Bělu, ale pohled, který se mi naskytl, mi nahnal slzy do očí.

 

To, čeho jsem se právě začal obávat, se stalo skutečností. Stál jsem na břehu a přemýšlel, jestli mám nahodit udici a nebo jet jinam na nějaký flek, který sice znám, ale nechtělo se mi o Vánocích někde courat, když jezdím jen na hodinku. Najednou vidím jak se u břehu objevuje tělo ryby, která mi připomíná stavbou těla sumce. Položím udici, slezu blíže ke břehu a opravdu za tlamu beru do ruky sumce tak okolo jednoho metru, který se vůbec nebrání a jen tak na mne kouká. Položím ho na zem, prohlížím si ho a zdá se mi být nějaký celý žlutý.

 

A co to má na sobě na slizu? A tu žlutohnědou tlamu zevnitř?

Sumík jen naposledy sklapnul čelistmi, klesly mu vousy a to bylo to, co jsem fakticky na Vánoce a Štědrý den vidět opravdu nechtěl.

 

Opět slzy jako hrách a v tu chvíli mi zrovna došlo, že se opět něco stalo s řekou, ale v mnohem větším rozsahu, než doteď. Utírám si slzy, beru sumíka znovu do ruky a udělám důkazní foto toho, čehož jsem se právě stal svědkem. Následně volám Policii ČR v Bílině a důkladně jim popisu ji situaci v Hostomicích pod mostem.

„Je tu cítit petrolej nebo něco takového a umírají tu ryby“.

Vzápětí jsem dostal odpověď, že už o tom vědí, a že z litvínovské chemičky uteklo zatím nezjištěné množství nějakého ropného produktu a že se na tom pracuje. I hasiči o tom už vědí a rozmisťují po toku norné stěny.

Zavěsím telefon a zavolám kamarádovi s přezdívkou cormoran, že “mi“ otrávili Bělu. Zároveň se ptám, jestli se dá aktuálně nějak pomoci. Po vylíčení celé situace již smutníme společně, že rybám se “spálenými“ žábrami už nikdo nepomůže, ale na druhou stranu se mi dostává potřebné podpory.

Nepřetržitě se dívám do vody, jak začínají po proudu plavat břichem vzhůru těla kaprů, tloušťů, karasů, ale také zde vzácných línů a štik. No jednoduše řečeno, hrůza.

Zavěsil jsem telefon a v tu chvíli se mi do ruky dostává další línek okolo 20 cm. Smutně se dívám, jak jen “lape“ po kyslíku a má taky žluté a spálené žábry od toho svinstva.

 

Říkám si: „Jak jim mohu pomoci?“

Napadl mě ještě jeden člověk, a proto svůj telefonát směřuji k našemu hospodáři  p. Pecharovi a sděluji mu, čeho jsem svědkem. Říká mi jen, že je to moc smutné, ale že teď momentálně s tím nic neudělá, protože Běla nepatří do naší organizace.

„Hned jak to položíme, tak zavolám hospodáře MO Bílina a o všem ho budu informovat“, řekl mi.

Během té chvilky, co jsme spolu mluvili, připlul ke břehu s pomocí proudu další sumec a opět se otočil na břicho. S ním hned plno hrouzků obecných, plotic a kvanta letošního potěru.

 

Lidi, já tohle nikdy nikomu nepřeju - když si člověk jde zachytat ryby a je přímým svědkem toho, že mu ryby z řeky, která se vzpamatovávala 20 let, umírají v náručí.

S ubrečenýma očima, jako malej kluk, jsem se odebral zpět do auta a odjel domů. Žena na mne koukla a říká: „Co se proboha stalo?“

Já jen odvětil: „Ani se neptej, chemička Litvínov (Unipetrol RPA) nám právě otrávila Bělu, ale takovým způsobem, že tam nebude ani živáčka.“

Bude to mít i určitě dopad celkově jak na ryby, tak ptáky jako je ledňáček, volavka, kachny,... a to nemluvě o nutriích, užovkách, žábách a o spoustách ostatních živočichů, kteří se tam zabydleli.

Doma jsem si pak zapnul počítač a vše jsem napsal kamarádům na Internetu. Popsal jsem jim to, čeho jsem byl dnes svědkem. Téměř okamžitě se rozeběhla diskuze, co bude dál a co se tím vyřeší.

 

Ve zpravodajských novinách se psalo toto:

Znečištění řeky Bíliny překročilo limity tisíckrát

Ropné látky, které 23. prosince unikly z litvínovské firmy Unipetrol RPA do řeky Bíliny, stonásobně až tisícinásobně překročily limity přípustné pro znečištění povrchových vod. Vyplývá to z výsledků rozborů vzorků kontaminované vody, které v úterý zveřejnilo Povodí Ohře. Vzorky byly odebrány den po havárii, nyní už bude koncentrace výrazně nižší, řekl mluvčí vodohospodářského podniku Jan Svejkovský.

"I tak máme stále informace od lidí, že v okolí řeky Bíliny, konkrétně v Mostě u přesunutého kostela, je stále zápach po benzinu cítit," uvedl Svejkovský.

Po celém toku Bíliny od Litvínova po Ústí nad Labem hasiči ihned po havárii umístili více než deset norných stěn a skvrny vytvořené směsí benzinů zasypávali sorbentem.

"Od dnešního rána zůstává na řece Bílině už jen pět norných stěn u společnosti Unipetrol RPA. Kontroluje je podniková hasičská jednotka," řekl v úterý mluvčí ústeckých krajských hasičů Lukáš Marvan.

 

Chemikálie zabily množství ryb

Kvůli úniku ropných látek uhynul v řece větší počet ryb, látky navíc pronikly v Ústí nad Labem až do Labe. Kompletní zprávu o havárii a jejích okolnostech včetně výsledků chemických rozborů proto Povodí Ohře pošle podle Svejkovského začátkem nového roku i do Německa.

Příčiny úniku ropných látek z provozu Petrochemie vyšetřuje od pondělí i havarijní komise společnosti Unipetrol RPA. Výsledky lze podle mluvčího podniku Jana Martínka očekávat nejdříve v lednu. Případ vyšetřuje policie jako podezření z ohrožení a poškození životního prostředí a zabývá se jím i Česká inspekce životního prostředí. Ta nejspíš zahájí s Unipetrolem RPA správní řízení, firmě hrozí až několikamiliónová pokuta.

Látka zapáchající po benzinu znečistila řeku Bílinu před Mostem minulou středu večer. Tehdy se ale ještě nevědělo, o jakou látku jde, a známý nebyl ani zdroj úniku. Bílina patří k nejznečištěnějším řekám v Česku. Úniky škodlivých látek do jejího koryta jsou poměrně časté, zdroj se však většinou vypátrat nepodaří.

 

 

Chtěl bych za sebe a ostatní rybáře poprosit místní organizace Most a Bílina, že až  bude Běla dostatečně čistá pro novou rybí obsádku, tak aby se tam vysadily všechny druhy ryb, které tam doposud žily.

A úplně na závěr bych chtěl říci asi toto: „Lidi, rybáři a všichni co žijete poblíž řeky Bíliny (Běly) a všichni co jí znáte, všechny čističky a firmy, které máte co dočinění s naší říčkou Bělou, prosím vás chovejte se k Bělce s láskou jako ke všemu živému. Nedělejte z naší říčky stoku, která tam byla před 20 lety.

 

S pozdravem Marek Šimšálek alias 1Mara

 

Pozn. redakce: O výsledcích vyšetřování a konkrétních vinících se můžete dočíst zde (platí, dokud bude funkční odkaz na cizí server):

http://chytej.cz/kratke_zpravy/1620/policie-obvinila-tri-muze-kvuli-znecisteni-biliny-ropnymi-latka/