Začnu malou rekapitulací toho, jak vlastně tabulka vznikla. Několikrát jsem byl na výborové schůzi naší MO a ptal jsem se, kolik je +/- nachytáno na jednu povolenku v průměru. To se stalo už loni a ani v letošním roce se se mnou nechtěl nikdo na tohle téma bavit. Když si kupuji auto, taky mě zajímá, na kolik má nádrž, ale hlavně mně zajímá, jakou má průměrnou spotřebu! Letos už jsem šel najisto - statistika sumářů ČRS je veřejně k nahlédnutí na stránkách Svazu . Počet prodaných povolenek jsem zase odhadl dle loňského, vámi nerozporovaného klíče, že jsme 360-ti tisícovou zájmovou skupinou v celé republice. Po odečtení MRS (odhad 100 tisíc), se tak dostaneme na číslo okolo 250-260 tisíc členů. Pro hezčí počty to necháme na čtvrtině milionu a budem se tvářit, že jsou v tom i hostovačky cizinců, ať máme mírného „fórka", kdyby někdo „remcal".

Pssssssssssssssssst!

Takže dobrý obraz a absolutní ticho, přeji jak vám, dámy a pánové, jak tady v sále, tak zejména stovkám tisícům doma nebo v práci u svých monitorů. Nadchází okamžik, kdy zhodnotíme a srovnáme rok loňský s předloňským a vyzdvihneme některé výkony, které stojí za to, aby byly oceněny. Ještě než začneme, mám i pro vás doma malou diváckou anketu. Napište jméno rybáře, kterého by jste nominovali na Masaře roku 2007. Vaše tipy nám můžete psát dole do diskuze i po skončení galavečera.

Celkem se nám oproti předloňsku hned na první pohled dařilo méně, lépe řečeno, ponechali jsme si méně ryb. Celkem je to o 11,4% méně, co do kusů a skoro o 9%, pokud se hmotnosti týče. Rozdíl je zapříčiněn tím, že jsme si ponechávali ryby o 3% hmotnější. Dohromady tedy na průměr jedné povolenky bylo ponecháno sedm a půl kusu ryby o hmotnosti dvanáct a tři čtvrtiny kilogramu, což je oproti loňsku úbytek skoro o jednu ponechanou „bžousli", která by měla mít kilodvacet. Prosím potleeesk!

Dámy a pánové, nyní přichází dlouho očekávaná chvíle, kdy oceníme nominované jednotlivce v jednotlivých kategoriích. Pochopitelně je na prvním místě zase kapr. Předloni nám jich ve vezírku uvízlo 5,1, loni už jen 4,5. Průměrný měl krásných dvě kila třicet, takže to dohromady dělá něco lehce přes deset kilogramů. To si zaslouží potlesk, děkuji, děkuji pěkně. Předloni se na druhém místě umístil cejn, který byl ale také posledním druhem, od kterého jsme si předloni ponechali více než jeden celý kus. T d d dddddddd. Loni už ani cejn nepřekonal jednokusovou hranici! Ale pouze s 0, 95 kusu o hmotnosti necelého půl kilogramu zůstává co do množství druhým. A dále, jako předloni, následují fragmenty dalších nominovaných. Čtvrtina štiky o hmotnosti půl kilogramu a čtvrtka okouna se zanedbatelnými šesti deky, pětina candáta hmotnící čtyřicet deka, v těsném závěsu následovaná dvojicí karas/lín o velikosti shodných čtrnácti procent kusu a hmotnostech necelých sedmi dekagramů. Do tohoto přehledu už bych zařadil jen sumce, který sice se svými dvěma a půl procenty kusu není „horkým favoritem", ale když zvážíme, že průměrný ponechaný vousáč měl v průměru deset a půl kila, dostaneme z toho aspoň čtvrtkilovou podkovičku.

Tramtadadááááá!!! Přejdeme k vyhlášení skokana roku 2007 bez rozdílu kategorií. Na třetím místě se umístil, dámy a pánové, ano, je to ......mník! Ponecháno bylo 527 oproti 378 kusům, což je nárůst o téměř 40%! A máme tu stříbrnou příčku! Napětí v sále i u vás doma vrcholí, je to ...siven americký! Nárůst, co do kusů o 155% a co do hmotnosti o 177%. Vítězem, lépe řečeno vítězkou, se stává, prosím potlesk, hlavatka! Namísto předloňských patnácti kusů bylo loni ponecháno kusů šestapadesát, což je „raketa" o 273%! Zasloužené ovace!

Pro úplnost dodáme i jména těch, kteří se umístil na pomyslném chvostu startovního pole. Pokles v popularitě zaznamenal bolen skoro o 40% co do kusů i hmotnosti, maréna dokonce v obou bodovaných disciplinách překonala laťku 41%. Parma klesla v kusech o 23%, okoun kles v kusech o 21%, stejně jako tolstolobik. Stálicemi dále zůstávají úhoř, štika, sourozenci jelcovi a duo lín/karas. Galavečer pokračuje krátkou přestávkou, kterou vyplní komerční blok.

Oproti loňské statistice jsem ji letos doplnil o to, že jsem přepočítal ponechané množství ryb na jejich tržní cenu. Oproti předloňsku se loňská cena moc neliší a tak je upravená jen v několika položkách. Vycházel jsem z cen tuzemských v prodejně, kterou navštěvuji. Cena ve včetně DPH. Meziročně vezírek „zlevnil" o padesát korun. Parciální podíly vidíte v tabulce a pouze kopírují pomyslné stupně vítězů hlavních kategorií. Pro další údaj jsem zašel na stránky Českého statistického úřadu, kde mne zajímalo, kolik že byla v jednotlivých letech výše průměrné hrubé mzdy. Zajímavé údaje. 2006 - 20.211,- a v roce 2007 - 23.435,-. Což je v čistém vždy přes 15 tisíc korun. Průměrná hodina, průměrného občana, který by klidně mohl být i průměrným rybářem tedy činí asi 85 korun čistého. Tím pádem jsme si mohli náš průměrný vezírek pořídit za asi dvě směny - 15 hodin průměrné práce. Ale to nebereme v úvahu náklady na pořízení povolenky, zaplacení brigád, sehnání nástrah, dopravy k vodě a amortizace použitého vybavení. Jinými slovy, pro peníze se to nevyplatí!

Inu, "sta-ti-sti-ka nu-da je, má však cen-né ú-da-je". Tímto veselým popěvkem se s vámi, naši drazí, stále dražší a dražší, loučím. Dnešní galavečer je u konce a už se těším na to, jak dopade ten příští! A vy nezapomeňte na naši anketu :o)!

Galavečerem vás provázel a hodně úspěchů vám všem přeje

Milan Petrů alias Milky