Několikrát jsem byl na výborové schůzi naší MO (Tábor) a ptal jsem se, kolik je +/- nachytáno na jednu povolenku v průměru. Připadalo mi to, jako bych chtěl po jednateli, aby dělal kliky na řasách. Tak jsem se pokusil spočítat to sám, za pomoci dostupných informací. Statistika sumářů ČRS je veřejně k nahlédnutí na Svazových stránkách. Počet prodaných povolenek můžeme jen odhadovat, údaj zveřejněn není. Celkově se „pyšníme", že jsme asi 360-ti tisícovou zájmovou skupinou v celé republice. Kdyžto odečteme MRS, tak se dostaneme na číslo okolo 250-260 tisíc členů. Jistě někdo namítne, že si kupuje pouze P povolenku, ale zase tu nejsou promítnuty hostovačky nečlenů ČRS, čímž jsou většinou cizinci. Nechme tedy číslo na 250 tisících, ať se nám to dobře počítá.

Za rok 2006 jsme dohromady na MP vodách nachytali a ponechali si o něco více než 2,1 milionů kusů ryb v celkové hmotnosti skoro 3,5 tisíců tun. To by musel být opravdu hodně velký vezírek, takže si to rozdělme to těch našich pomyslných "průměrných" malých vezírků.

Každý jsme si odnesli od vody za rok 2006 v průměru osm a půl ryby o váze skoro čtrnáct kilogramů, což je vlastně dvoudenní povolený hmotnostní limit. Nejvíce diskutovanou, chválenou, vyhledávanou i zatracovanou rybou je pochopitelně kapr. Toho máme každý ve vezírku 5,2 kusu, 11,4 kilogramu. Na kusy je to třídenní limit. Průměrně ponechaný kapřík měl 2,2 kila, což je tak něco okolo 45 centimetrů. Druhým v pořadí je cejn, kterého jsme si ponechali jednoho celého a jednu desetinku o průměrné hmotnosti 0,56 kg.

Následují už jen části ryb, protože na třetím místě je necelá třetina okouna - 8 dkg, čtvrtina štiky - asi tak půl kila a candát, spíše jeho jedna pětina o hmotnosti 45 dkg. Zmínku už zaslouží snad jen sumec - kousíček o hmotnosti 18 dkg. Zbylé druhy se mohou ve vezírku ztratit, protože jejich zastoupení je asi tak velké, jako kostička čokolády nebo polévková lžíce. Komentáři stranou jsem nechal všeobjímající pojem "ostatní", kde jsou ryby, které sami o sobě nehrají podstatnou roli, o čemž svědčí i jejich procentuální zastoupení a počet ponechaných kusů.


Rok 2006 byl posledním, kdy ještě nebyla zavedena restriktivní opatření co do počtu ponechaných ryb. Uvidíme, co nám přichystá statistika loňského roku. Navěšte tedy hlavu a s Jarkem Nohavicou si notujme: „Čísla jsou čísla a nástěnky jsou nástěnky …“

Mnoho úspěchů a Petrů(v) zdar přeje Milan Petrů alias Milky