p1.jpg

 

Kam na ně?

Já naštěstí znám jeden takový revír poblíž svého bydliště. Na něm jsem získal s lovem línů dostatek zkušeností. Není tomu tak dlouho, tak 3 – 4 roky, co jsem zde chytil prvního lína a tehdy to pro mě byl takový malý zázrak. Ale jak šel čas, postupně jsem začal techniku lovu vypilovávat. V současnosti už je pro mě lín celkem běžným úlovkem, hlavně při chytání na plavanou. 

 

 

Kdy?

Nejlepší období pro lov línů nastává začátkem května, protože v té době se ryby chystají (po dosažení teploty vody 19 °C) ke tření. V tomto čase jsem zažil i dny, kdy jsem dokázal chytit přes čtyřicet kusů za pouhé dvě hodiny! Květen je pomyslným vrcholem potravní aktivity línů, později je už v takovém množství nikdy nechytám. Květnem ale jejich braní nekončí, naopak spíš začíná. Dlouhé období slušného braní s začne krátit až s podzimním ochlazováním vody. 

Konkrétní čas jejich nejvyšší žravosti nastává zhruba dvě hodiny před setměním až do naprosté tmy. Čím panuje vetší teplo, tím víc línům chutná! Potom spolehlivě berou klidně až do půlnoci. Tím ovšem nechci tvrdit, že je nemůžete chytit třeba i ráno nebo v pravé poledne. Přesto platí, že nejvíc kusů dostanete navečer.

Kde a jak?

Místa, kde se nejvíc líni zdržují, se nacházejí povětšinou blízko břehu a vodní vegetace. Nejčastěji je chytám v místech vzdálených 2 – 5 m od souše. Ideální je, když je tam poměrně mělká voda, tvrdé světlé dno a všude okolo vodní porosty. 

 

 

Po příchodu k vodě vždy naházím do vody pár hrstiček měkké kukuřice. Nezaměřuji se přitom na určité místo, ale klidně provnadím větší plochu. Poté v klidu rozbalím vybavení, naměřím přesně hloubku splávku, aby byla nástraha těsně nade dnem nebo přímo na něm. Líni jsou líní a pomalí, někdy trvá delší dobu než se na zakrmené místo dostaví, takže na vlastní rybolov je vždy času dost a dost.

 

 

Na co? 

Splávek používám maximálně do 2 g, to z důvodu, že lín se vyznačuje  hodně opatrnými záběry. Vlasec mám o průměru 0,16 mm a navazuji menší háčky. Sestavu doplňuje jemný plavačkový prut a menší naviják - bohatě postačí naviják velikosti 2500. Lín je sice bojovná ryba, ale nikdy nedělá daleké výpady, a tak jde v pohodě udržet na uzdě. Při tomto stylu lovu ale skoro vždy chytím i nějakého kapra, takže je na místě větší kapacita vlasce. Na háček vždy nastražuji jedno až dvě zrnka kukuřice, aby sousto nebylo moc objemné. Výbornou nástrahou jsou i hnojky, menší rousnice, kulička měkkého sladkého těsta. 

 

 

Lov na plavanou je mou nejoblíbenější rybolovnou technikou a lín je pro mě jednou z nejkrásnějších ryb. Líbí se mi jeho způsob života. 

Přeji vám mnoho úspěchů u vody. Doufám, že v mém krátkém příspěvku najdete nějaký užitečný námět a využijete ho v brzké době v praxi. Budu rád, když napíšete komentář, nebo se podělíte o nějaké vlastní zkušenosti z lovu zelených krasavců. 

 

Za team „Milujeme rybolov“: Daniel Kvapil