Někteří jen tak koupou vlasec a jsou rádi, že se na chvíli trhli od štěbetající báby a v klidu si na břehu pod dubem mohou vypít svoje tři lahváče s kamarády. Ale jsou tu i kluci školního věku a tátové, kteří doma slíbili mamině kapříka k obědu a tak berou rybařinu trochu vážněji než místní důchodci. A protože se se všemi více či méně znám, sotva je břeh na dohled, proběhne už rychlé pozdravení a začíná ranní zpravodajství.

Než dopádluji ke břehu, stihnu se už dovědět komu vykradli chatu, kde se kdo kdy ožral, kdo má peněz jako šlupek, protože už má zase nový auto, kdo s kým to zaručeně táhne, protože už je spolu třikrát viděli. A taky se dovídám, kde berou kapři, na co berou, kdo kde co chytil a že už zase nasazovali. Prý to byli ale zase jen sumci. „Sedm tisíc prej už jich sem dali jenom letos a kdoví kolik před tim", lamentuje jeden z místních. Mezitím už pomalu vyklízím loď, zamykám řetěz a za tu chvíli se rozvijí docela slušná debata. Jak těmi sumci úplně zabili vodu, co tu bývávalo ryb, když tu ta havět nebyla a kolik toho sežerou...

A tak se i já lehce připojuji svým názorem k tématu, ale připadá mi, že stejně nikoho nezajímá, protože místní odborníci a znalci prakticky všeho, natož rybařiny, mají v této otázce naprosto jasno. Tak se rozloučím a vyrážím k domovině. Po cestě se pomalu probírám z toho přívalu informací a začínám třídit...

Chata - (no tak hlavně, že to nebyla ta moje), ožralej soused (no to jste měli vidět nás s kamarády minulý týden, říkám si)... A auto? (Vždyť je firemní bože můj, směji se skoro nahlas ). Kde berou kapři, to mě nezajímá, ale ti sumci ??!! To mi leží v hlavě! Ty vole sedm tisíc každý rok, to je docela hodně – říkám si! To už přece musí tu vodu nějak poznamenat! To tam někomu na tom svazu hrabe, nebo co? Proč to dělají? Co to má za význam??? Tak o tom přemýšlím...

Nooo, ryb ubylo, to je pravda. Když si vzpomenu na ta hejna cejnů, co se vyhřívala na hladině v létě na slunci – to už dneska člověk nevidí a přitom to není zase tak dávno. Hejno jak tenisový kurt, kdy jim vykukovali jenom hřbetní ploutvičky nad hladinu. To byl nádherný pohled i pro mě, jako zarputilého vláčkaře, ale i pro každého milovníka přírody. A nebo boleni. Když si vzpomenu, jak u nás v zátoce vždycky vařila voda, když tam najelo hejno na rabovací výpravu. To bylo něco neuvěřitelného. Ale vlastně to bylo k vidění skoro u každého břehu a takřka celé léto, říkám si v duchu. Ty jo, že by fakt v tom měli prsty/ploutve ti sumci???  Zas tak dlouho to není, to by i časově odpovídalo...

Večer to téma ještě probíráme s kamarády na terase, ale to jsou bláboly o ničem, když neznám pravdu. 

A tak jsem se rozhodl, že se jí zkusím dopídit. Na netu informace strohé, polovičaté, prostě nic moc a tak jsem si řekl, že co můžu zkazit, když oslovím rovnou toho nejfundovanějšího – a to hospodáře Rybářského Svazu. 

Myslím, že není nutno v tomto případě pána jmenovat, ale zmínit se musím, protože mne šokoval s jakou rychlostí a především ochotou reagoval na moje otázky. Věnoval mi spoustu času, ale především mi poskytl přesné a zaručené informace, za což mu musím touto cestou ještě jednou poděkovat. Čekal jsem spíše pozici „mrtvého brouka", ale tohle byl opravdu profesionální přístup.

 

Mohou za úbytek ryb sumci?

 

Vysvětlil mi, jak vše funguje, jak moc je pro něj směrodatný zarybňovací plán a protože má více jak třicetileté zkušenosti s umělým odchovem ryb, tak mi i vysvětlil, jak to opravdu (nebo podle jeho názoru) s tou žravostí sumce je. A musím se popravdě přiznat, že jsem následně svůj názor přehodnotil a dnes vidím celou situaci úplně jinýma očima.

Takže, se zarybňováním sumce na ÚN Hracholusky to vypadá takhle:

„...Tedy v r. 2008 – 52 ks ale o průměrné váze 1ks 4 kg. v r. 2009 to bylo 4220 ks o délce 14-16 cm, v r. 2010 jsme nevysadili ani jednoho, v r.2011 potom 69 ks o průměrné váze 0,8 kg/ks. V roce 2012 potom opět žádného a v r. 2013 to bylo 280 ks o kusové hmotnosti 0,3 kg. Jednoduchým matematickým průměrem se dostaneme na číslo 770 sumců ročně."

 

Tolik kopie z mailu pana hospodáře. Dále mi potom poskytuje informace i o tom, kolik sumců se každý rok ulovilo a o tom, kolik se vysazovalo ostatních druhů ryb. Kdyby to někoho zajímalo, tak mohu poskytnout a popřípadě rozvinout debatu i na toto téma. 

 

Vás se ale vážení přátelé, kolegové, ptám, jaký názor na to máte Vy?

Řekněme, že položíme tři základní otázky.

1) Má sumec opravdu na svědomí pokles stavu ostatní rybí populace?

2) Je sumec opravdu ta ryba, která „zatraktivní„ revír pro širokou rybářskou veřejnost?

3) Je umělé vysazování správný krok, nebo by jste nechali populaci sumce na pospas přirozenému výtěru?

Všem děkuji za příspěvky a za projevený názor.

Mějte se moc fajn

Petrův zdar!

Váš Bass