Jsem téměř místní a s kolegou se o Staňkov velice zajímáme. Po přečtení článku z roku 2012 jsme dokonce Rybářství Třeboň kontaktovali a popsali vše, co jsme zhlédli a nafotili. K nápravě stavu jsme nabídli i pomocnou ruku (dodnes bez odezvy). 

Od jara se na „Staňkováku“ opět pohybujeme a nyní  lze s jistotou vyslovit závěr, který jasně ukazuje, že věci kolem rybníka nejsou v pořádku. Tak tedy o co jde…

Rybník má kontrolovat agentura najatá majitelem. Lze konstatovat, že čas od času se opravdu kontroluje, ale kontroloři působí značně amatérsky a neznale, většinou jen projdou povolenky a zmizí. Dle mého názoru tyto směšné kontroly nemají cílový efekt - vymítit „prasečiny“ z revíru. Navíc se konají pouze přes den a namátkově. O noční kontrole jsem zde ještě neslyšel a z nepotvrzených zdrojů mám informace o tom, že na 12 rybníků jsou nasazeni agenturou pouze 4 (slovy čtyři) strážci. To by odpovídalo mizivé intenzitě kontrol. 

 

Pohled z hráze.

 

Následují totálně neefektivním změnám v místním rybářském řádu. Například ponechání si pouze jedné ušlechtilé ryby - kdo chce brát víc, ten si bere i nyní. Dále pak uzavření zátoky známé jako „Bačkora“. Zde byl dříve lov povolen s datem zahájení lovu dravých ryb, z důvodu výtěru rybí osádky, což jsem považoval za rozumné. Dnes je tato zátoka (vyznačena bójí) uzavřena celoročně. V této zátoce koupil před lety kamarád za nemalé peníze pozemek, později za další investice obytný přívěs, maringotku a další vybavení, aby si zde užil klidné rybaření. Dnes vše zmiňované pozbylo významu. Odůvodnění, které mu bylo sděleno při osobním jednání na Rybářství Třeboň, bylo překvapující: „Nejde o nic jiného, než o to, že celý rybník zkrátka neuhlídáme, a proto došlo k uzavření právě této zátoky!“ Nic víc, nic míň. Zadní část, oblast chat atd. nyní uhlídají? 

V sezóně 2013 došlo tedy pouze k této grafické úpravě stanov. Podle mého soudu jen z důvodu, aby se oko nasytilo a mysl otupila - že nastala nějaká změna. S kolegou jsme přitom právě na Bačkoře narazili na rybáře, který tam neměl co dělat. Chytal na tři pruty, neměl povolení vjezdu motorovým vozidlem a měl povolenku na rybník Hejtman – nikoliv Staňkov! 

 

Krásný podvečer v krásném prostředí, bohužel bez ryb...

 

Už bych ani nespočítal, kolikrát jsem napomínal rybáře chytající z lodě přívlačí. Jejich odpověď byla pokaždé podobná: „Já vím, ale stejně to tady hovno hlídaj!“ Troufám si tvrdit, že. 90% lovících chytá nonstop a většinou i na více prutů, než umožňuje řád. Také se zde ořezávají stromky na zakázané ohně. Ve finále projíždí po rybníce loď se spalovacím motorem. A to je jen výčet těch nejhrubějších přestupků, které spatříte za jediný den pobytu. Škoda, že najmutá RS není nápomocna stav řešit a telefon, na který se má v případě problému volat (dle řádu), nikdo nezvedá. 

 

Kouzlo podzimu na Staňkově

 

Po hladině čas od času plavou rybí vnitřnosti. Rybářské lístky většina končících lovců nevypisuje, ani neodevzdává na zakoupeném místě. Ryby se dle sumářů stejně nedosazují...

A tak se stalo, že štika téměř vymizela, candátů je zde stále méně a méně, lín se stal vzácností, okouní potěr se za poslední dobu obohatil, ale slušnější kusy chybí. Revír je každým rokem víc a víc vydrancovanější. Jediným místním artiklem je občas dosazovaný kapr. Vysazuje se však do stále stejného místa, tudíž se ryba do vzdálenějších částí revíru zřídkakdy propracuje. Tyto dosazované ryby jsou malou náplastí na problémy zbědovaného sportovního revíru. Také to nejsou ryby, které by byly zrovna v nejlepší kondici. Přívlač v této lokalitě nenabízí moc úspěšných míst, protože ani není co chytat. Největší zastoupení zde má kaprařina a sumcařina – jejich úspěšnost je však bez záruky.

 

Idylka samoty - dnes již minulost...

 

Každým dnem dovolené, kterou jsem zde absolvoval i letos, přibývalo jizev v mé rybářské duši. Jeden z nejhlubších a nejkrásnějších rybníků u nás dostává ty nejbolestivější zářezy. Nejsou to rány osudu, ale rány od lidí – od jejich chtivosti nebo netečnosti ke zdejší přírodě. Povolení vjezdu do místních lesů lze sehnat za pár stovek a obdrží ho téměř každý, kdo je jen trochu aktivnější. Ohně, vozidla přímo u vody, odpadky - to je každodenní obrázek břehů Staňkova. 

Tímto článkem nechci odrazovat ani popuzovat, chci jen otevřít oči těm, kteří se ještě rozhodují, zda navštíví tuto lokalitu. Chceš-li si zarybařit s poctivostí a dodržováním řádu v čisté neposkvrněné krajině, tak navštiv určitě jiný rybník! Pokud Ti výše uvedené skutečnosti nejsou odpuzující, tak přijeď a dotvoř dílo bezmocnosti nás hrstky věřících v lepší zítřky…     

S pozdravem Petrův zdar! 

Text a foto: Petr Klíma /TJSS/