Přijeli jsme k vodě, děda rozbalil plavačkové proutky a po krátkém rychlokurzu jsem začal chytat. Měl jsem neuvěřitelnou radost z každé vlastnoručně ulovené plotičky nebo karáska. Ten den jsme na břeh dostali kolem třiceti rybek, ale já jejich chytáním nebyl zdaleka nabažen. Chudák děda musel zbylých šest dní na ten malý rybníček se mnou neustále jezdit, abych si mohl zachytat.

Další měsíc jsem si u rodičů doslova „vydupal“ další týden u svých prarodičů. Tentokrát už jsem ale popolezl na vyšší level - nejezdili jsme na rybičky, ale líčili jsme na kapry, úhoře a větší dravce. Už tehdy se na 100% projevila má láska k vodě, rybám a přírodě. Byly to pro mě ty nejskvělejší prázdniny!

Sotva prázdniny skončily, přihlásili mě rodiče do rybářského kroužku. Nasbíral jsem tam dostatek vědomostí, které potřebuje každý rybář. Začátkem dalšího roku jsem úspěšně složil zkoušky a netrpělivě čekal na své první rybářské závody, po nichž jsem byl pasován na opravdového rybáře. Mimochodem na svých vůbec prvních závodech jsem se dokonce umístil na druhém místě a vyhrál naviják značky DAM! Měl jsem z úspěchu neuvěřitelnou radost! 

Chodíval jsem na ryby s dědečkem, který mě učil novým věcem. Jemu děkuji zato, že mi představil tento krásný sport a prozradil mi svoje finty na ryby. A naučil mě vážit si každého úlovku. A také je pouštět zpět. Jsem mu za to vděčný. 

Po letech...

Roky letí jako voda a já si stále přehrávám své zážitky z dob svých začátků. Je to dlouhý rybářský příběh. Bohužel dnešní rybařina už není tak bezstarostná, jako bývala před čtrnácti lety. Každý, kdo chytá delší dobu, to určitě potvrdí.  Okolo revírů nebývalo tolik odpadků, alespoň si to nepamatuji. Bohužel spousta nezodpovědných kolegů rybářů pohodí na břeh igelity od krmení, pet lahve a vůbec se tím netrápí. 

Dalším nešvarem je podle mě „nenažranost“ některých rybářů! Je plno těch, kteří se řídí heslem: "Co chytím, už nepustím!" Je jim úplně jedno, jestli má kapr 39 cm, půl metru nebo celý metr. Ptal jsem se některých z nich, proč to dělají, a odpověď byla: „Povolenky jsou dražší a dražší, a tak chci, aby se mi peníze alespoň vrátily!“ 

Osobně znám jednoho rybáře - důchodce, který navštěvuje denně jedno nejmenované jezero. Vysedí si pokaždé dva kapříky do 40 cm, sbalí je a jde domů. Každodenně! Podobní rybáři jsou horší než nenávidění kormoráni. Nemají úctu k rybám a vidí na nich jen maso! Nesnáším je! Určitě bych hlasoval pro schválení pravidla, ve kterém by bylo určeno, kolik kusů od jednotlivých druhů si rybář může vzít za rok domů.  

Nemíním svým příspěvkem vyvolávat nějaké rozbroje, jen sděluji svůj názor, za kterým si stojím. Občas slýchávám doma postesknutí: „Chodíš k vodě a nic nedoneseš.“ Já se jen usměji a řeknu: „Jsem sportovní rybář !“ 

Já si chodím k vodě odpočnout. Není nic krásnějšího chytit rybu, dát jí pusu a pustit ji zpět do vody. Ale ani to není nutnost! Kolikrát mi stačí poslouchat zpívající ptáčky, pozorovat hladinu, jak po ní vlnky tančí v rytmu větru. Třešničkou na dortu je, když se zvedne číhátko, anebo se mi potopí splávek. Každá ulovená ryba už je jen takovým bonusem k zážitkům... 

 

Něco podobného jsem v dětství ve vodě neviděl.

 

Ani takového kapříka se masař neštítí zabít!