Chytej.cz
Chytej.cz Uzly a montáže Lov na plavanou Angličák – klouzavá montáž

Encyklopedie rybářských uzlů a montáží

Angličák – klouzavá montáž

22.8.2011 vložil(a) ssg.Jimmy Wild | Uzly a montážeLov na plavanou | 25.663× zobrazeno
uvodni1287.jpg Anglický splávek tedy "angličák" jistě všichni z vás znají, ale možná se najdou i někteří, kteří tento způsob neznají nebo si nejsou jisti jeho přesnou montáží a tak přidám svou trošku do mlýna a popíši zde jeho způsob montáže, který používám.

Vlastní způsob navázání (asi nejčastější používaný průběžný systém) vidíte na obrázku. Průběžný proto, že splávek volně klouže po vlasci a vy pomocí zarážky můžete nastavit libovolnou hloubku (třeba i několik metrů) díky tomu, že zarážku je možné bez problémů navinout na cívku navijáku.

  1. Silikonová zarážka nebo uzlík z bavlnky a pod. pro nastavení ponoru (zarážka splávku).
  2. Buď můžete použít nejmenší karabinku, co seženete a nebo speciální karabinu pro připojení anglického splávku (na průjezdnou montáž). Ta je sice trošku dražší (cca 30Kč/ks), ale mě se velmi osvědčila. Karabina slouží pro odepínání angličáka při transportu.
  3. Anglický splávek.
  4. Další zarážka (silikonová nebo z bavlnky atd.). Slouží k tomu, aby spávek při náhozu, když se nám „svěsí dolů“ anténkou nedosáhl k brokům. Je to z toho důvodu, že by při prudším náhozu mohly broky splávek poškodit (nedá se nic dělat je to jemné chytání na jemné náčiní).
  5. Obratlík. Ten nejmenší co seženete.
  6. Broky pro dovážení splávku (druhé číslo na splávku udává gramáž pro dovážení). Broky se směrem k háčku zmenšují. První brok nad háčkem dávám tak 10–12cm.
  7. Broky pro dovážení splávku (druhé číslo na splávku udává gramáž pro dovážení). Broky se směrem k háčku zmenšují. První brok nad háčkem dávám tak 10–12cm.
  8. Háček. Osobně používám nejčastěji velikost 10.

Kmenový vlasec (od navijáku až k obratlíku) používám nejčastěji průměru 0,20mm a návazec (od obratlíku k háčku) průměru 0,14mm někdy 0,16mm (podle lokality a předpokládaných úlovků). Návazec dělám délky okolo 40cm.

Snad tento popis někomu pomůže. Petrův zdar

Postup výroby / fotografie

TIP: Dá se chytat jak ve vodním sloupci tak na dně (díky závaží na splávku bude stát i když část dovažovací zátěže s návnadou bude ležet na dně). Osobně asi nejradši chytám na dně tak, že poslední brok (ten co je cca 10–12cm nad háčkem) nechám ležet na dně.img757.jpg