Vyhledávání
Výzva k většímu snížení limitu metylrtuti v rybách
Úterý 7. května 2013 ve 12:59 | vložil(a) HaDová | zdroj: www.agris.cz/… | 424× zobrazeno | žádný komentářTři zdravotní a environmentální organizace (European Environment Bureau, Zero Mercury Working Group – ZMWG, Health and Environment Alliance – HEAL) vyzvaly úřad EFSA k snížení navrhovaného tolerovatelného týdenního příjmu (TWI) rtuti v rybách z 1,3 μg/kg pod 0,7 μg/kg tělesné hmotnosti. Odkazují na dvě nedávné zprávy ZMWG o riziku metylrtuti z ryb.
První zpráva „An overview of Epidemiological Evidence on the Effects of Methyl Mercury on Brain Development, and A Rationale for a Lower Definition of Tolerable Exposure“ sumarizuje epidemiologický výzkum o vlivu metylrtuti na vývoj mozku, přičemž využívá negativní případy, které se vyskytly v Japonsku.
Druhá zpráva „A New Global PictureEmerges”prezentuje doporučení ZMWG, jaká opatření by měla být provedena vládami a dalšími stranami, aby se příjem rizika z metylrtuti snížil.
I když výše uvedené organizace vítají nejnovější návrh EFSA (stanovisko EFSA-Q-2011–00923) na snížení TWI z 1,6 μg/kg (stanoveno v r. 2003) na 1,3 μg/kg, považují to ještě za nedostačující. Některé studie ukazují na negativní efekt i v případě týdenní dávky 0,7 μg/kg, což je referenční dávka v USA.
Nesouhlasí zásadně s přístupem panelu pro kontaminanty v potravinovém řetězci (CONTAM), který navrhl hodnotu 1,3 μg/kg s odůvodněním, že výhody z konzumace ryb převažují nad riziky.
Navíc je třeba brát v úvahu, že výhody a rizika se projevují rozdílně a individuálně.
všechny krátké zprávy - přidat zprávu
I vy můžete přidat svůj názor!
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.