Vyhledávání
Zabíjet kapra doma je anachronismus
Úterý 18. prosince 2012 ve 13:36 | vložil(a) HaDová | zdroj: www.agris.cz/… | 874× zobrazeno | 11 komentářůUsmrcování kapra v městské domácnosti bylo běžné zejména v dobách, kdy byly ledničky vzácností a kapři nedostatkoví. Kdo chtěl tehdy mít na Štědrý den rybu čerstvou, tak si ji musel koupit nějaký čas předem a nechat ji někde v nádobě, ve vodě, v chladné a temné chodbě. Ale dnes? Kaprů je dost, lednice veliké, zato temných chladných chodeb je ve městě pomálu.
Proto si už většina zákazníků nechává kapra zabít, popřípadě i vykuchat. Je to lepší, než si jej nosit domů živého a pak, až si ho děti oblíbí, a kapr si v teplé chlorované vodě v prudkém světle koupelny vytrpí své, obtížně usilovat o jeho bezživotí. Tomu, že si nikdo nenosí domů živé kuře či králíka, aby si poté, co s nimi děti pohrají, je usmrcoval, tomu se nikdo nediví. A kapr by měl toto snášet, jen proto, že umře mlčky?
všechny krátké zprávy - přidat zprávu
I vy můžete přidat svůj názor!
Diskuze ke zprávě
- Pátek 21. prosince 2012 ve 14:47® Robur
-
jepice> to asi jo, já o ních vlastně taky nevím.
- Pátek 21. prosince 2012 ve 13:46® jepice-zruseno
-
Robur> To ne, jen by to možná pro produkční rybáře nebylo špatné připomenout, dost lidí třeba o jarních výlovech vůbec neví.
- Čtvrtek 20. prosince 2012 v 15:54® Robur
-
jepice> souhlasím s tebou, ale: 1// ruku na srdce, kdo ty optimální podmínky kapříkovi poskytne? 2/ že je kapra na jaře lepší – máš možná pravdu,ale vánoce asi nepřesunem:-D
- Čtvrtek 20. prosince 2012 v 15:44® jepice-zruseno
-
pepanek> jeden den zabít, druhej den sníst mi přijde být ještě optimální. 2 dny se ještě dá a 3 dny a víc už považuji za odvahu :-D
- Čtvrtek 20. prosince 2012 v 15:42® jepice-zruseno
-
Robur> To děti mohou u sádek vidět a je to dobře, je to také zároveň jediný proces zpracování zvířete na jídlo, který je dnes běžně vidět od živého zvířete až po řízek se salátem. Ale pokud chce mít někdo kapra doma nějakou dobu živého, nepříde mi to divné. Pouze mu musí zajistit nějaké podmínky jako je studená voda bez chloru. Pokud se zvyšuje počet lidí, kteří si kapra nechají rovnou i vykuchat, bude se zvyšovat i počet lidí, kteří si koupí v obchoďáku zacuclé kapří půlky.
Robur> Dovolil bych si s pánem od sádek lehce nesouhlasit – kapr je odtučněnější a možná i lepší na jaře, když se tzv. rozjede. Tedy alespoň mi kapři z jarního výlovu i ulovení na jaře chutnají o něco lépe. V listopadu má kapr tuku úplně nejvíce, z jeho zásob musí přežít zimu. To je také důvod, proč je kapr v listopadu velmi dobrý vyuzený. V prosinci mu skončí potravní příjem i běžně v přírodě. Na sádkách se pouze trochu víc prohání, ale většinou tam nějaký ten tuk je. Ten tuk ale obsahuje některé zdravé mastné kyseliny, takže nemusí být úplně na škodu a celkově se dá říct, že kapři bývají na Vánoce obvykle chutní.
- Čtvrtek 20. prosince 2012 v 10:06® Robur
-
jo, říkal to v rádiu a mluvil celkem logicky, i proč kapra raději zabít u kádě, porč je kapr na vánioce leší, protože je vyčištěný a odtučněný atd. Byl to nějkaý ředitel větších sádek.
- Středa 19. prosince 2012 v 17:34® pepanek
-
Robur> Možná by to chtělo na toto téma otevřít samostatnou diskuzi. Zajímalo by mě,co o tom myslí druzí. Možná mám citlivější nos.Stejně si myslím,že za tři dny ta ryba z lednice vyleze sama.Jsem – chyť a sněz-tak za ty roky už mi něco lednicema prošlo.
- Středa 19. prosince 2012 v 16:25® Robur
-
práv ě před asi 40 minutami borec ze sádek říkal, že 3 dny v lednici jsou v pohodě
- Středa 19. prosince 2012 ve 13:56® pepanek
-
Už po jednom dni v lednici má kapr horší chuť. Kdysi jsem dokonce četl,že vydrží 3–4 dny.
- Středa 19. prosince 2012 v 10:21® Robur
-
jepice> to ale ty děti mohou vidět i při nakupování. Myslím, že ta úvaha není vůbec špatná.
- Středa 19. prosince 2012 v 0:53® jepice-zruseno
-
Myslím, že děti by naopak měli vidět, že to co jedí byl před tím živý kapr. Tato souvislost je ve městech často zamlčována a utajována – že se živé zvířátko sní. Pokud nějaké dítě nemá alespoň babičku či dědu s králíkama, který si může podrbat, strkat jim do huby pampelišky aby je jedli a pak je sníst s tím vědomím, že to byl živý tvor, ti nikdy nebudou mít k masu dostatečnou úctu, stejně jako k přírodě a svému okolí. O továrně na kuřata je třebas tento snímek: http://www.youtube.com/watch?…, ale ten youtube nikdy nezaznamená ten smrad :-D