Vyhledávání
Deset potravin, ze kterých vám může být opravdu špatně
Pondělí 4. dubna 2011 v 9:24 | vložil(a) džigit | zdroj: ona.idnes.cz/… | 815× zobrazeno | žádný komentářTuňák Tento druh ryby může být kontaminován biogenními aminy, které způsobují bolení hlavy a křeče. Pro tento druh otravy se používá výraz scombroid otrava. Biogenní aminy se u tuňáka vyskytují při nedodržení hygienických podmínek při zpracování ryb a porušení chladírenského řetězce.
Nejčastěji se biogenní aminy tvoří hned po vylovení ryb, které nejsou patřičně zchlazeny na teplotu kolem 1 °C. Pokud je tuňák skladován při teplotě nad 15 °C poté, co byl chycen, může uvolnit toxin, který nelze zničit ani vařením. Tuňák byl spojen s 268 epidemiemi od roku 1990.
Ústřice Než byly transformovány do drahé delikatesy, číhaly ústřice na dně oceánů a dělaly to, co umí nejlépe – filtrovaly potravu z vody. Je tedy logické, že pokud je filtrovaná voda kontaminovaná, nakazí se i ústřice.
Ty se však mohou nakazit i během jejich manipulace. Syrové nebo nedovařené ústřice mohou obsahovat bakterie, jež způsobují onemocnění, hrozí zejména střevní infekce zvaná novovirus.
Tento virus u lidí způsobuje epidemickou nebakteriální akutní gastroenteritidu, je velmi agresivní, rychle se šíří a napadá lidi všech věkových skupin. Mezi příznaky onemocnění patří nevolnost, zvracení, průjem, křeče a celková únava.
všechny krátké zprávy - přidat zprávu
I vy můžete přidat svůj názor!
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.