Vyhledávání
Jak se dostal kapr na naši štědrovečerní tabuli
Pátek 24. prosince 2010 ve 13:36 | vložil(a) Jirkasss | zdroj: www.novinky.cz/… | 365× zobrazeno | žádný komentářKapr s bramborovým salátem a rybí polévka nejsou tradičním štědrovečerním pokrmem odjakživa. V 16. a 17. století byla totiž ryba považována za postní jídlo. Obvykle se podávalo vícechodové menu složené především z vepřového masa upraveného na mnoho způsobů, jako například jitrnice, klobásky, ovar a další masité pokrmy. Oblíbené byly prosné, krupičné nebo hrachové kaše.
Večeře se samozřejmě lišily v závislosti na regionu, dějinném období, společenském postavení nebo politické situaci. Například v první polovině 20. století bylo obvyklé, zejména v pohraničí, servírovat na štědrovečerní tabuli uzené maso s bramborovým knedlíkem a povidlovým přelivem a na přelomu první republiky byli oblíbenou vánoční pochoutkou hlemýždi.
Kapr se ve spojení s bramborovým salátem objevuje na našich svátečních talířích až od 50. let předminulého století. Patrně se k nám tato tradice dostala z Vídně, kde je zakořeněna už od počátku 19. století.

všechny krátké zprávy - přidat zprávu
I vy můžete přidat svůj názor!
K tomuto záznamu není vložen žádný příspěvek.